Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - usavalg16d

ARTIKEL FRA JERNESALT - 14.11.16.

Trumps valgsejr torpederede Vestens ulidelige politiske korrekthed

Det er et næsten fantastisk vidnesbyrd om USA's dybe politiske og kulturelle splittelse at så store dele af den demokratiske lejr har svært ved at acceptere det ellers klare og juridisk indiskutable valgresultat 8.11. med minimum 290 valgmænd for Trump mod 232 for Clinton. (Staten Michigan med 14 valgmænd er endnu uafklaret på grund af kludder med optællingen på et enkelt valgsted, men formentlig går alle valgmænd til Trump). Jf. Donald Trump trodsede meningsmålingerne og bliver USA's næste præsident.

Det er naturligvis ikke uforståeligt at skuffelsen hos demokraterne er stor, når stort set alle meningsmålingerne viste sejr til Hillary Clinton og denne også selv var dybt rystet over udfaldet. Men det er ubehageligt at se så mange og så store og voldsomme demonstrationer mod Trump udfolde sig dag for dag med tilråb og bannere der viser at folk i dette demokratiske land hinsides ikke vil acceptere resultatet. Frustrationen burde i grunden rette sig mod meningsmålingsinstitutterne og kommentatorerne, for det er jo dem og ikke Trump der er gået fejl af forskydningen i vælgernes præferencer - på trods af den usikkerhed der hele tiden har været nævnt fra deres egen side. Men problemet har været, at valget af de to partiers topkandidater har været så utraditionelt og usædvanligt at man heller ikke med rimelighed kan klandre meningsinstitutterne for noget som helst. Vælgervandringerne har simpelthen været altfor store og uberegnelige denne gang, for valget var først og fremmest et protestvalg hvor selv de to store gamle partier kom til kort i deres beregninger på grund af deres konservative tankegang. Begge får nok at gøre med refleksion og justering.

Medierne har deres del af ansvaret for uberegneligheden, fordi de gamle, papirbaserede medier har dyrket den politiske korrekthed, den sobre analyse og dermed det politisk pæne sprog, mens de sociale medier - der er de unges foretrukne nyhedskilder - har dyrket forenklingen, hadefuldheden, skældsordene og det ukorrekte sprog. Og de første har vel at mærke af ren og skær pænhed valgt at tro at den manglende korrekthed aldrig ville blive udslaggivende. Men det er alligevel komisk at se den tidligere chefredaktør for Politiken Bo Lidegaard postulere den grove forenkling at det var mediernes skyld at Trump blev valgt.

Sandheden er nemlig at det toneangivende flertal i hele den vestlige verden længe har levet i den fatale illusion at korrektheden, pænheden og godheden, ja den gode vilje, ville vinde over had, grovheder, skældsord, bagtanker, ondskab og ond vilje. Den politiske korrekthed og moralisme har i årevis fremstillet virkeligheden som en kamp mellem de gode og oplyste, solidariske og velmenende på den ene side og de onde, uoplyste, populistiske, nationalistiske og isolationistiske på den anden side. Og resultatet er støt og roligt blevet et mere og mere intetsigende sprog der pakker alle problemer ind i almindeligheder og viger uden om kritiske spørgsmål. Politikerne lirer udenadslærte remser op fra partiprogrammer og valgbrochurer. Eksemplerne er legio, men fra Danmark skal bare nævnes mere end 3 års systematisk spin fra Helle Thornings, Margrethe Vestagers og Villy Søvndals side, jf. artikel. Retorik-professor Carsten Koch havde gode grunde til i 2011 at udgive bogen "De svarer ikke" om politikernes uskikke. - Forholdene i USA er endnu værre. Det er jo derfra alle de tossede ideer om manipulation via medierne kommer! Og mærkeligt nok, også derfra oprøret kommer fra en mand der selv forstår kunsten og har udnyttet den maksimalt til eget formål.

Hvorfor hyler man så op?

Det store moralske dyr i Politikens Hus, forfatteren og dommedagsprofeten Carsten Jensen hylede højest med et stort essay forleden: Mordet på Kennedy var et angreb på demokratiet. Men med valget af Donald Trump har demokratiet begået selvmord, og efterkrigstidens epoke af håb er slut.

Det nyeste skud på manipulationen kommer såmænd fra såkaldte eksperter som Jyllands-Posten kolporterer for at demonstrere at man fortsat har store problemer med ytringsfriheden. I dag 14.11.16 giver avisen plads til at adjunkt ved SDU's Center for Amerikanske Studier Anne Mørk kan fortælle os, at Trumps valg af Steve Bannon som politisk rådgiver i Det Hvide Hus sender et klart signal om, hvor Trump står rent racemæssigt. "Bannon har flere gange drevet hetz mod Republikanerne og mener, at partiet er for etableret og ikke populistisk nok. Han ligger på den absolutte højrefløj i USA og er berygtet for racisme og antisemitisme. Det er lige før, at Ku Klux Klan flytter med ind i Det Hvide Hus." - Og vi kan også læse at den tidligere redaktør på 'Breitbart' Ben Shapiro i et indlæg på sin hjemmeside The Daily Wire skriver at "Bannon er en hævngerrig, ubehagelig figur, berygtet for verbalt at misbruge venner og true fjender. Bannon er en klogere version af Trump: Han er aggressiv og selvpromoverende". Og fra direktøren for rådet for amerikanske-islamiske forhold, CAIR, Nihad Awad, hedder det endeligt at udpegningen sender et "foruroligende budskab om, at antimuslimske konspirationsteorier og hvide nationalisters ideologi er velkomne i Det Hvide Hus."

Det er velgørende at læse at vores hjemlige USA-kender, filosoffen Vincent Hendricks bedre kan se hvad der foregår: "Trump blev med sine udtalelser et frisk pust og et opgør med Washington og etablissementet, som Clinton symboliserer. Hans politik var aldrig klar, men hans udsagn om at 'dræne den politiske sump' og bygge en mur var letforståelige for en bestemt vælgergruppe som har savnet forandring. Det var det samme med EU-afstemningen i England....."

Og historikeren Henrik Jensen er heller ikke værst: "Politik korrekthed er vor tids udgave af marxismen. Det er et akademisk projekt der er imod den grimme folkelighed, som vi ikke synes om."Fhv. generalsekretær Anders Fogh Rasmussen var kort og præcis i går aftes i "Vi ses hos Clement": "Trump kan betyde at EU og Nato bryder sammen", og dét er faktisk ikke usandsynligt. Nogen af os håber endda at det sker. Men det er da i givet fald ikke Trumps skyld, for det har været undervejs meget længe. I realiteten siden Den kolde krigs ophør og Nato's overflødiggørelse. Og siden EU-udvidelsen i det nye årtusind, hvor et enormt centralistisk EU-bureaukrati med daværende statsminister Anders Foghs helhjertede hjælp dikterede sine betingelser til de nye østeuropæiske lande uden at fatte at det eneste rigtige og langsigtede ville have været en løsere organisation, jf. Den historiske EU-udvidelse  (15.12.02.). Siden fulgte Brexit - og ikke mindst den tyske kansler Merkels ensidige beslutning om at åbne EU's ydre grænser for en fuldstændigt uhåndterlig milliontallig strøm af flygtninge fra Mellemøsten og Afrika. Og endelig fik vi omvæltningen i Tyrkiet hvor præsident Erdogan benyttede et mislykket kupforsøg til at gøre sig selv til enevældig diktator i strid med Kemal Atatürks demokratisering og sekularisering i 1923. Og ingen vestlig regeringschef kunne drømme om at tage skridtet til at få manden smidt ud af Nato omgående, for han har jo klemmen på dem alle.

Altså hykleri og opportunisme - med et ordvalg der systematisk viser det modsatte af "de faktiske forhold i jernindustrien", dvs det modsatte af de hårde realiteter i den politiske og kulturelle verden som ikke kan benægtes med mindre man er et kynisk magtmenneske og manipulator.

Det er muligt at de onde ler og de gode græder. Men det kan også være omvendt. For det afhænger helt af fra hvilken vinkel man ser udviklingen. Ét er sikkert. Forandring vil komme, for den var allerede på vej, og den ville være fortsat uanset hvem der vandt valget i USA. Kun kommer den nok lidt hurtigere med en Trump der ikke har tænkt sig at synke endnu længere ned i sumpen i Washington end Clinton, men håbefuldt forestiller sig at den kan drænes. Det kan vi andre ikke vente på. I Europa må der ske noget snart. Og det gode er mulighederne ved nogle nærtforestående valg i Frankrig, Tyskland - og hvem véd måske også Danmark. Håbløst er det langt fra.

Ejvind RiisgårdLinks:

Det Hvide Hus
State Department
Repræsentanternes Hus
Senatet

CNN
BBC
Washington Post
New York TimesRelevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

Femte September - drama der omhandler problemerne med flygtningekrisen efter den tyske kansler Merkels åbne af EU's ydre grænser 5.9.15.  (udg. dato 7.11.16. - pris kr. 25)

Ungdom og Galskab - drama der handler om den galskab der følger med puberteten og som giver mange tilpasningsproblemer.   (udgiv.dato 7.11.16. - pris kr. 25.)

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi og Jes Bertelsens etik

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.comRelevante artikler på Jernesalt:

Donald Trump trodsede meningsmålingerne og bliver USA's næste præsident  (9.11.16.)
Valget mellem Clinton og Trump er blevet en farce der vil cementere ændringen af verden  (31.10.16.)
Valget mellem Hillary Clinton og Donald Trump er trist for både USA og Europa   (31.7.16.)
Barack Obama på afskedsvisit i et kriseramt EU  (27.4.16.)
Midtvejsvalget en bét til Obama - og demokratiet  (7.11.14.)
Obama går solo i klimapolitikken for at vise handlekraft  (27.6.13.)
Barack Obama genvalgt  (7.11.12.)
USA lider  (26.9.12.)
Finanskrisen strammer til igen og gør politikerne afmægtige  (11.8.11.)
NATO under fortsat forandring med nyt koncept  (24.11.10.)
Midtvejsvalget i USA med hug til Obama  (4.11.10.)

11. september  om terrorismen på et-års dagen for terrorangrebet på USA.
Terrorangrebet der sætter skel - 11.9.01.Nyere artikler om EU

EU's politikere vil ikke være ved at krisen er dødsens alvorlig  (19.9.16.)
Merkel i stigende problemer med sin flygtningepolitik  (30.8.16.)
Erdogan indfører islamisk enevælde i Tyrkiet - og Vesten aner ikke hvad man skal stille op  (24.7.16.)
Theresa May agter at føre Storbritannien ud af EU som vinder   (17.7.16.)
Tysk stramning af sexualloven efter Köln-overgrebene er lov-ideologi   (11.7.16.)
Irakkrigen til debat igen efter engelsk rapport  (8.7.16.)
Brexit giver foreløbig stor usikkerhed både i og udenfor EU  (30.6.16.)
Briterne valgte DET STORE BRUD MED EU - stik mod Camerons ønske   (25.6.16.)
Legen fortrænger alvoren i moderne kultur - Mennesket som et legende væsen (7)   (23.6.16.)
Østrig lodret splittet ved præsidentvalget  (27.5.16.)
Leg og retsvæsen - Mennesket som et legende væsen (2)
om kulturhistorikeren Johan Huyzingas værk om kulturens oprindelse i leg
  (11.5.16.)
Alternativet für Deutschland vækker både bekymring og uforstand   (8.5.16.)
Tolerance forudsætter både frihed og værn af frihed   (30.4.16.)
Barack Obama på afskedsvisit i et kriseramt EU  (27.4.16.)
Erdogan laver ramasjang i forholdet til Tyskland på grund af en satire  (16.4.16.)
EU's aktuelle krise er selve den europæiske humanismes krise   (28.3.16.)

Sammenbruddet i Bruxelles  (17.12.03.)
Ny EU-traktat?  (EU - 30.6.03.)
Polen stemte ja  (Polen - 9.6.03.)
16. april 2003 - en stor dag for Polen og Europa
Den historiske EU-udvidelse  (15.12.02.)
Den 13. december 2002Nyere artikler om Danmark

Dansk Folkeparti i voldsom krise på grund af rod med EU-midler   (24.10.16.)
Dansk politik er havnet i et sjovt, men uholdbart dødvande  (28.9.16.)
Venstrefløjens snæversyn på indvandring er fatal  (7.8.16.)
Alternativet ser ikke ud til at ville forpligte sig til nogetsomhelst  (13.6.16.)
Gymnasiumreform? - Adgangskrav? - Almendannelse? - Opgør med socialdemokratismen?  (11.4.16.)
Anker Jørgensen og folkeligheden  (21.3.16.)
Fri os fra fortsat religiøs forvirring  (15.3.16.)
Pape og Lars Løkke i absurd drama  (25.2.16.)
Konservatismen er reaktionær  (31.1.16.)
Den britiske satiretegning mod Danmark viser EU's dybe splittelse  (29.1.16.)
To nytårstaler i kritisk lys  (3.1.16.)

Status over året 2015  (31.12.15.)
Det klare nej til mere EU-union må og skal respekteres af ja-partierne  (7.12.15.)
Sund fornuft at stemme nej til mere EU-union  (28.11.15.)
EU og Merkel bruger flygtningestrømmen til at skabe mere union  (14.10.15.)
Muhamedtegningernes altafgørende betydning  (30.9.15.)
Har samfundene indbyggede etiske retningslinjer?  (24.9.15.)
Systemsammenbrud betyder ikke tidernes ende, men nye muligheder  (13.9.15.)
Flygtningestrøm ændrer på få dage Danmark og hele Vesteuropa  (9.9.15.)
Flygtningestrømmen truer Europa og deler europæerne  (2.8.15.)Generelle artikler:

Politikernes uskikke - Naivitet og fordummelse i politik II
Naivitet og fordummelse i politik (I - grundproblematik)

'Den tredje vej' ifølge Anthony Giddens  (23.7.12.)
'Den tredje vej' og New Labour under Tony Blair  (27.7.12.)
'Den tredje vej', Fogh Rasmussen og Venstre  (30.7.12.)

Individ og samfund som komplementære fænomener  (23.7.03.)
Liberalismen og socialismen som komplementære fænonmener  (26.8.03.)
Den kreative klasse ifølge Richard Florida  (9.3.06)
Den herskende klasse efter 1970Artikler om USA
Artikler om EU og Europa
Artikler om Danmark
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om SekulariseringRedaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   EfterskriftVærdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifestTil toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  utils postfix clean
utils postfix normal