Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - eukrise16pmerkel

ARTIKEL FRA JERNESALT - 30.8.16.

Merkel i stigende problemer med sin flygtningepolitik

Om få dage er det etårs-dagen for den tyske kansler Merkels egenrådige åbning af de tyske grænser for muslimske flygtninge.

"Den femte september" er blevet en dato der har bidt sig fast som i sin tid 11.9. for det skelsættende terrorangreb på World Trade Center i New York i 2001. Men i modsætning til begivenheden i 2001 så satte den femte september ikke gang i en samlet vestlig krig mod den islamistiske terrorisme, men gang i en flygtningestrøm til Europa der på ganske få uger skabte store logistiske, økonomiske og sociale problemer i mange EU-lande (primært Tyskland, Østrig, Grækenland, Ungarn og Italien) og samtidigt en decideret politisk og kulturel krise i hele Europa.

Kansler Merkel blev endda berømt og berygtet for sit selvsikre slogan: "Wir schaffen das" der skulle fortælle både hendes landsmænd og omverdenen at tyskerne var i stand til og havde vilje til at håndtere så store problemer - på trods af at det fra starten kom til at vrimle med såvel uløste opgaver i lokalforvaltningerne som frygt og bekymring i befolkningen som helhed. Hurtigt kom der også modstand fra CDU's Bayerske søsterparti, Seehofers CSU, og en fra en hel del andre politikere inden for koalitionsregeringen. De påpegede at man netop ikke kunne klare den opgave at integrere hen mod en million flygtninge og asylansøgere, hvoraf mange var enlige mænd og mange var uledsagede børn. Men kansleren havde fortsat formel støtte til sin linje - lige indtil nytårsaften 2015, hvor der i Köln var massive overgreb mod tyske kvinder fra mere eller mindre kriminelle bander af muslimske mænd fra Nordafrika der havde benyttet chancen til fri indrejse uden ringeste forventninger om asyl.

De tyske myndigheder prøvede i første omgang at bagatellisere overgrebene, men den tyske befolkning vågnede op - og indså for alvor at åbne EU-grænser udadtil er i fundamental strid med alle ønsker om at bevare et Europa der er i stand til at opretholde fuld suverænitet til at bestemme over sine egne anliggender og normer. Og siden er problemerne kun blevet værre - således at Merkel reelt er blevet mere og mere isoleret i sit parti, sin koalition og sit folk. Hun kan ikke få sin overordnede EU-politik, herunder ønsket om central fordeling af flygtningene til alle EU-lande, gennemført. Hun er endda kommet på åbenlys afstand af kommissionsformand Jean-Claude Juncker og hans ønsker om mere union, og hun må høre på kritik fra vicekansler Gabriel (SPD), forud for et vigtigt topmøde i næste måned. Hun drømmer åbenlyst om at få en fjerde periode som kansler efter næste Bundestags-valg om et år, men tør ikke røbe beslutningen om eventuel opstilling, da meningsmålingerne går hende imod. Objektivt set bør tre perioder være nok for en tysk kansler. Men Kohl fik i sin tid fire perioder, fordi stemningen overraskende vendte til hans fordel i forbindelse med den tyske genforening i 1990. Og fru Merkel, der fik det fornærmende skudsmål af selvsamme Kohl at hun ikke engang kunne spise med kniv og gaffel, håber på noget lignende i forbindelse med flygtningekrisen, men hun kan netop ikke bevise at hun har klaret ærterne. Og hun burde derfor trække sig nu som kandidat. Problemet er imidlertid at der ikke er nogen indlysende alternativ kandidat.

Vicekansleren, SPD-formanden Sigmar Gabriel og hans parti står svagt og forsøger derfor at lægge lidt luft til Merkel. I et interview med den tyske tv-station ZDF har Gabriel udtalt, at Angela Merkel kort og godt har undervurderet, hvad der skal til for at integrere de mange flygtninge og migranter. "Jeg har hele tiden sagt, at det er utænkeligt, at Tyskland kan tage imod én million mennesker hvert år", siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters. Han kræver færre ord og mere handling fra kansleren, og vil nødig have at der kommer mere end 300.000 flygtninge til Tyskland i år. Flere vil nemlig skabe problemer, sætte politikere og forvaltninger under pres, og sætte landet i krisetilstand.

Kansleren taber i meningsmålingerne, der viser at kun 42 % af befolkningen ønsker hende en fjerde periode. Men trods vigende tilslutning for både CDU og SPD tyder alt på at de to partier får omkring 50 % af stemmerne tilsammen - og det vil udelukke eller vanskeligøre andre muligheder. Dette gælder formentlige også for landdagsvalget i Mecklenborg-Forpommeren på søndag, hvor Alternativet Für Deutschland spås 21 %. Men SPD vil helst holde sig fri af en ny periode med koalitionsforpligtelser. Ideer om en sort-grøn koalition (CDU og De grønne) vil næppe være realistisk, selvom De grønne har en stærk person som ministerpræsident Kretschmann i Baden-Württemberg. Han er bragt på bane som ny forbundspræsident (så kommer regeringspartierne jo af med ham på en pæn måde!). Så resultatet kan næste år blive en tysk mindretalsregering. Og en sådan er det ikke sikkert at Angela Merkel kunne tænke sig at bliver chef for. Hun vil vente og se hvilken vej meningsmålingerne blæser.



Et af de store problemer for Merkel i den helt aktuelle situation er forholdet til Tyrkiet som er blevet en slags garant for at flygtningestrømmen fra Syrien til Europa er bragt væsentligt ned fordi tyrkerne opretter lejre til dem ved grænsen til Syrien. Det sker efter indgået aftale og er betinget af stor økonomisk betaling til Tyskland samt fortsatte forhandlinger om tyrkisk medlemsskab af EU på længere sigt og ikke mindst af tyrkisk visumfrihed til EU allerede fra 1. oktober. Men alt i Tyrkiet har som bekendt ændret sig radikalt, fordi et eller andet uigennemtænkt militært kupforsøg mod præsident Erdogan den 15.-16. juli blev slået ned med voldsomme udrensninger til følge der har gjort Erdogan til enevældig og afsekulariseret hersker. For han har ikke alene fået kupmagerne arresteret, men titusindvis af tilhængere af hans tidligere ven, men nuværende rival Fethullah Gülen, der gennem mange år har opbygget et stort system af skoler og uddannelsessteder i Tyrkiet, men selv lever i eksil i USA, og nu altså snedigt beskyldes for at være bagmand til kuppet.

Problemet for EU og Merkel er ikke at Erdogan reddede sit liv og sin magtstilling, men at han benyttede lejligheden til at udradere oppositionen og indføre et absolutistik islamisk styre, dvs alt andet end et demokratisk retssamfund. Kritikken er haglet ned over Erdogan fra vestlig side, men det griner han bare af. For han ved at EU og Tyskland har brug for ham. Et enkelt EU-land som Østrig har ganske vist bebudet at det på EU-topmødet den 16.9. definitivt vil have stoppet forhandlingerne med Tyrkiet om EU-medlemsskab, men det får de ikke igennem. Det springende punkt på topmødet bliver om EU går med til at Tyrkiet får visumfrihed. Hvis ikke, bliver Erdogan nemlig vanskelig - og kan finde på at sløjfe flygtningeaftalen! Den østrigske udenrigsminister har utvetydigt sagt: "EU's mislykkede flygtningepolitik er som et korthus der nu truer med at falde sammen. Fremover bør vi selv være i stand til at beskytte vores ydre grænser." Men denne mening deler Merkel ikke.

Angela Merkel har endda fået problemer med tyrkerne i sit eget land, fordi striden mellem Erdogan og Gülen har bragt sindene i kog mellem parterne i Tyskland. Gülen har nemlig mange tilhængere rundt omkring, først og fremmest gennem sit populære skolevæsen. Merkel har i et interview med ZDF måttet opfordre personer af tyrkisk oprindelse, der bor i Tyskland, til ikke at bringe konflikten i Tyrkiet til Tyskland. - "I stedet bør de tyrkere der har boet her i årevis og måske også har tysk statsborgerskab, tage del i udviklingen af vort land. Hvis de vil det, skal de være velkomne til det", siger hun. Ja, i interviewet med avisen Passauer Neue Presse understregede hun ligefrem at regeringen forventer, at de tyrkere der har boet i Tyskland i lang tid, udvikler en høj grad af loyalitet over for vort land.

Problemet er skam også dukket op i Danmark. Muslimske friskoler oplever nemlig efter kupforsøget i Tyrkiet betydelig elevflugt, fordi friskolerne ledes efter uangribelige Gülen-principper, men på internettet udsættes for beskeder der opfordrer herboende tyrkere til at spionere mod tyrkere som har Gülen som inspirationskilde. Det chokerer skolelederne som ikke føler sig som Gülen-tilhængere, men alligevel dagligt modtager trusselsbreve. - Det viser hvilken udemokratisk ånd Erdogan-styret spreder, og det er præcis dét styre EU er nødt til at forhandle med.



Som optakt til EU-topmødet i Bratislava den 16. september har Angela Merkel haft møde med den franske præsident Hollande og den italienske regeringsleder Mateo Renzi i Italien. Gæsterne blev sejlet til den lille ø Ventotene der har lagt navn til en af det europæiske projekts grundlæggende tekster, det føderalistiske Ventotene Manifest, udformet af de antifascistiske politikere Rossi og Spinelli under fangenskab i vinteren 1941-42. Og det afsluttende pressemøde blev holdt på hangarskibet 'Garibaldi', admiralskibet i den italienskes flåde der er opkaldt efter den italienske patriot og hærfører Guiseppe Garibaldi der var med til i anden del af 1800-tallet at skabe et samlet Italien. Mateo Renzi sagde forud for mødet at der var "et stærkt og klart behov for at modellere om på det europæiske projekt i de kommende år". Og efterfølgende udtalte han at "Vi har viljen til at skrive fremtidens historie".

Men projektet er de facto i knibe, og Merkel har bl.a. også været til møde med Visegrad-landene (Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet) som har udtrykt ønsker om mere magt til nationalstaterne og erklæret sig uvillige til at finde fælles løsninger på fordelingen af EU-flygtninge. Og det er karakteristisk for uenigheden i EU, at Merkel rejser rundt til visse lande for at lodde stemningen, men tager et møde i Bruxelles med kommissionsformand Juncker til allersidst - for orienteringens skyld. For han er en ufortrøden tilhænger af mere union og mere centralisering - og dét ved Merkel udmærket godt at man, trods de store ord fra Renzi, ikke kan komme igennem med!

Den tyske forfatter Henryk Broder, der bl.a. har sammenlignet Europa med en bus der kører ned ad bjerget uden bremser, gør et interview til Weekendavisen 29.7. gældende at Merkels grundlæggende fejl er at hun ikke forstår hvad islam er for en religion. "Hun optrådte for nylig på et universitet i Bern, hvor hun blev spurgt, havd hun vil gøre med islamiseringen. Hun svarede at hvis man var bange for en islamisering, så skulle man bare oftere gå i kirke. Det sagde hun faktisk, og det viser at hun slet ikke har greb om problemet. Det bliver kun værre af at hun har en tendens til at gøre en dyd ud af det når hun laver fejl. Det er en drivkraft hun har fra sin opvækst i DDR...."

Det er Broders vurdering at tyskernes omgang med terroren i dag er præget af en formalisme, som helt overser, at man sagtens kan høre til en hær uden at være formelt rekrutteret. "Formalisme skyldes, at man ikke vil indrømme at meget af terroren har noget med islam at gøre. Man vil heller ikke indrømme, at terroren faktisk har noget med Merkels flygtningepolitik at gøre. Den politiske, kulturelle elite holder - sammen med medieeliten - fast i de gamle illusioner. Man er ramt af en tilstand af benægtelser....." - Ja, benægtelsen er nu 'en mester fra Tyskland'. Og benægtelsen fører videre til det faktum at "tyskerne har glemt hvordan man håndterer vold. Ideen om at volden er en del af livet, at man må forsvare sig, er forsvundet ud af den tyske bevidsthed". I stedet for nazisternes "Wir wollen den totalen Krieg" har tyskerne har fået sloganet "Wir wollen den totalen Frieden". De er blevet pacifister.

Det er efter en sådan omgang næsten den rene lystighed at blive gjort bekendt med engelske Tysklandskender Stephen Greens forestillinger om at der ikke er nogen kultur på vores planet der er større end Tysklands, og at Angela Merkel er "Europas Meister". Hun er jo også blevet kåret til "Person of the Year" af Time Magazine. Europæerne har en fælles identitet. Det er risikoen og kampen værd at bygge videre på den store europæiske katedral. Ja, der findes kun én europæisk statsleder med tilstrækkelig pondus og format til at formulere en revideret vision om Europa til afløsning af den som den franske udenrigsminister Robert Schuman ridsede op i 1950 - og det er Angela Merkel!

Hvornår er dette da skrevet? Såmænd i 2015. Længe før Merkel afslørede sin manglende evne til at lede en stor og vigtig nationalstat i Central-Europa og faldt for fristelsen til at lade godheden løbe af med sig. Merkel er ikke Europas store lederskikkelse, og hun er ikke Tysklands rette leder. Hun har tværtimod bragt både sit eget genforenede land og hele det udvidede EU ind i en spaltning der vil kunne mærkes i årtier, hvis den overhovedes nogensinde bringes til heling.

Ejvind Riisgård



Relevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

Manifest 2014 - Politisk status - Dansk Folkeparti som indeholder Helhedsrealismens manifest (14.2.14.), artiklerne Politisk status II - Danmarks unikke situation  (18.3.14.), Politisk status I - Europa  (7.3.14.), Kristendommen passé?  (26.12.04.) samt uddrag af 'Højsangen om den menneskelige eksistens'

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.com



Relevante artikler på Jernesalt:

Erdogan indfører islamisk enevælde i Tyrkiet - og Vesten aner ikke hvad man skal stille op  (24.7.16.)
Merkels bevidste satsning på Tyrkiet undergraver europæisk fællesskab  (20.10.15.)
Alternativet für Deutschland vækker både bekymring og uforstand   (8.5.16.)
Tolerance forudsætter både frihed og værn af frihed   (30.4.16.)
Barack Obama på afskedsvisit i et kriseramt EU  (27.4.16.)
Erdogan laver ramasjang i forholdet til Tyskland på grund af en satire  (16.4.16.)
EU's aktuelle krise er selve den europæiske humanismes krise   (28.3.16.)
Terrorangreb mod EU's vildt pompøse, men reelt svage og kriseramte centralmagt  (23.3.16.)

Merkel fortsætter ufortrødent sin splittelse af EU   (19.3.16.)
Fri os fra fortsat religiøs forvirring  (16.3.16.)
Merkel og Co. sælger EU's sjæl og frihed til Tyrkiets islamister  (8.3.16.)
EU ændres uundgåeligt, uanset Storbritanniens exit eller forbliven  (21.2.16.)
EU trækker magtesløsheden ud  (10.2.16.)
Godhed som princip bliver altid utopisk ideologi  (21.1.16.)
Kvindefrigørelsen og den frie leg mellem kønnene  (18.1.16)
Massive nytårsovergreb på tyske kvinder sætter et "Før og efter Køln"  (13.1.16)
Status over året 2015  (31.12.15.)
Det klare nej til mere EU-union må og skal respekteres af ja-partierne  (7.12.15.)
Sund fornuft at stemme nej til mere EU-union  (28.11.15.)
EU's ledere tror ikke på europæisk kulturs unikke fortrin  (22.11.15.)
Reaktionerne på den nye terror mod Europa skal ud over det militante og have fat i det eksistentielle  (19.11.15.)
Frygt ikke! - er det nødvendige svar på den nye terror mod Europa  (15.11.15.)



EU og Merkel bruger flygtningestrømmen til at skabe mere union  (14.10.15.)
Flygtningestrøm ændrer på få dage Danmark og hele Vesteuropa  (9.9.15.)
Flygtningestrømmen truer Europa og deler europæerne  (2.8.15.)
Bådflygtningene er en stor etisk udfordring  (27.4.15.)



Jubilæum for Murens Fald i 1989  (9.11.14.)
Merkels parti vandt det tyske valg, men tabte regeringskoalitionen  (24.9.13)
Eurokrisen bremser unionsbestræbelserne  (30.9.11.)
Berlin - Europas centrale metropol  (26.9.11.)
Tyskerne fravælger socialdemokraterne  (29.9.09.)
Bundesrepublikken 60 år  (24.5.09.)
Tysk terror gennem 30 år var ekstremt inkonsistent  (4.1.08.)
Problemer med tysk regeringsdannelse  (4.11.05.)
Merkel bliver ny kansler  (11.10.05.)
Tyske koalitionsregering godkendt af partierne  (15.11.05.)
Frygt og usikkerhed vandt det tyske valg  (20.9.05.)



Artikler om EU og Europa
Artikler om Flygtningekrisen
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering



Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)



At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)



Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   Efterskrift



Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  



utils postfix clean
utils postfix normal