JERNESALT - df16aMesserschmidt
ARTIKEL FRA JERNESALT - 24.10.16.
Dansk Folkeparti i voldsom krise på grund af rod med EU-midler
Dansk Folkeparti er kommet ind i sin nok mest alvorlige politiske krise, fordi det EU-kritiske parti er blevet afsløret i et helt uantageligt misbrug med EU-midler via sammenslutningen MELD i EU-parlamentet. Bl.a. er det kommet frem at Dansk Folkeparti via MELD har fået EU-tilskud som formentlig er i strid med reglerne. Det har allerede medført, at partiet vil betale mange tusinde støttekroner tilbage til EU, og at Morten Messerschmidt, der var formand for MELD, træder ud af DF's ledelse. Siden er andre nye oplysninger blevet offentliggjort - eksempelvis at EU-midler finansierede en bustur for frivillige DF'ere til Bruxelles, mens EU's institutioner var lukket, og at EU-midler finansierede nuværende forsvarsminister Peter Christensens (V) tur til Frankrig, uden Peter Christensen selv var klar over det.
Morten Messerschmidt var en sand stemmesluger ved EU-valget i 2014. Han skaffede partiet 425.000 personlige stemmer (dansk rekord), men han har altså som formand for MELD-organisationen i EU-parlamentet efter forgodtbefindende kørt rundt med organisationen som en pengeslugende snabel i parlamentets kasse for tilskud til partier og oplysning. På godt en uges tid er det kommet frem at partiets ledelse overhovedet ikke har fulgt med i transaktionerne og overhørt advarsler fra sin egen EU-parlamentariker Rikke Karlsson, der forlængst har valgt at udtræde af partiet i protest.
Forkortelsen MELD dækker over "The Movement for a Europe of Liberties and Democracy" der er et nationalkonservativt politisk parti på europæisk niveau, som blev grundlagt i 2011 og er sammensat af partier under EFD-gruppen i Europa-parlamentet (The Europe of Freedom and Democracy) med undtagelse af UKIP (The UK Independence Party. I 2012 modtog det en ydelse på 621 tusinde euro fra EU-parlamentet. Partiet har en fond, der hedder FELD (Foundation for a Europe of Liberties and Democracy), som samme år modtog 412 tusinde euro. Det er euro-skeptisk, men regnes på grund af sin medlemsskare også for højrepopulistisk. - Efter EU-parlamentsvalget i 2015 havde MELD kun fire parlamentsmedlemmer, nemlig DFs' fire mandater, hvoraf udmeldte Rikke Karlsson var den ene.
Dansk Folkeparti har nu måtte vælge at acceptere EU's egne undersøgelser, at fjerne Morten Messerschmidt fra sin ledelse (koordinationsudvalget) og at lade EU-gruppeformanden Andreas Vistisen fremlægge en fuld redegørelse for brugen af MELD-midlerne. Men iøvrigt vil man vente med at tage yderligere konsekvenser, herunder eventuel afvisning af Messerschmidts opstilling til Folketinget. Messerschmidt vil blive siddende i EU-parlamentet perioden ud, dvs til 2019, men det er en kendt sag at han gerne vil tilbage til dansk politik. Og partiformanden Kristian Thulesen Dahl sagde i aftes i DR1-Søndag at han ikke vil afvise, at Messerschmidt kan stille op for partiet til et fremtidigt folketingsvalg. Ja, han ser ligefrem gerne, at "Morten Messerschmidt har en stor fremtid i dansk politik og i Dansk Folkeparti. Han er rigtig dygtig, og det skal vi drage nytte af".
Messerschmidts dygtighed kan der ikke herske tvivl, men man kan jo nok spørge om han ikke er lige lovlig dygtig, når han har begået hvad Thulesen med egne ord kalder "sjusk på et meget højt niveau." Der er jo ikke alene tale om store beløb, sammenlagt over 2 millioner, som partiet nu har valgt at betale tilbage til EU. Der er også tale om en jongleren med skatteydernes penge og - allerværst - en jongleren med ord fra Messerschmidts side som alle i et års tid har kunnet høre i alle medier og som har efterladt indtrykket af en mand der fortolker tingene på sin egen måde - uden hensyn til hvordan kritikerne og tvivlerne fortolker dem. Søren Espersen har ikke været vågen som næstformand i MELD, og Thulesen Dahl har bagatelliseret Rikke Karlssons ihærdige kritik som samarbejdsvanskeligheder, på trods af at hun udtrykkeligt har meldt sig ud af partiet, fordi hun ikke kunne få oplysninger om MELDs økonomi, og at ledelsen hverken vil høre på hende eller tage sagen alvorligt. Messerschmidt har selv nedladt sig til at afvise sin kritiker som en "forvirret pige". Og ledelsen reagerer ikke.
Dansk Folkepartis ledelse har altså i lang tid haft fuld og uindskrænket tillid til en dygtig manipulator som har ordet i sin magt - og derfor kun kan betegnes adækvat med ordet "distanceblænder". Som sådan er han naturligvis velegnet som stemmesluger, men partiet kan ikke være tjent med ham når hans "sjusk" ligger på et så højt plan at der ikke længere er tale om almindeligt forekommende og tilgivelige småfejl i omgang med bilag, men om systematisk rod med betroede midler der lugter langt væk af misbrug.
Morten Messerschmidt blev som bekendt i lørdags indlagt på sygehuset i Hillerød for et blackout der gjorde det umuligt for ham at køre bilen videre mod sommerhuset. Han blev udskrevet samme aften, men skal nu tage den med ro - og er blevet sygemeldt på ubestemt tid. Og det forstår man godt. En uges uro i medierne og offentligheden om hele hans politiske fremtid, må naturligvis gå ham på. Men der er jo ikke tale om almindelig stress der hænger sammen med alt for store arbejdsbyrder. Der er tale om en fundamental fejl i omgangen med betroede midler som ovenikøbet er taget fra en pengekasse partiet i alle andre sager er meget imod man bare stikker snablen i for at flotte sig.
Og sagen kommer vel at mærke på det mest uheldige tidspunkt af alle, nemlig på et tidspunkt hvor de vigtige forhandlinger på Christianborg om finansloven og skatteloven samt regeringens 2025-plan går ind i en afgørende fase der vil kunne føre til valg. Her har det mellemstore Liberal Alliance og det hensygnende konservative Folkeparti været ude med deciderede trusler om at vælte regeringen, hvis de ikke får indrømmelser. Men Dansk Folkeparti, der aldrig burde have tilladt Lars Løkke at danne regering, har tydeligt tilkendegivet at man tror på et forlig - og altså vil gå langt for at undgå valg. Efter MELD-sagen er lysten til valg formentlig nul. Og det kan betyde at Lars Løkke sidder trygt på taburetten. Han må stadig høre for sin gamle bilagssag, og han er bestemt ikke nogen distanceblænder, men til gengæld er han en snu forhandler. Og nu kan han være helt sikker på at Thulesen end ikke i sin vildeste fantasi drømmer om valg.
Dansk Folkeparti har næppe forstået den fulde alvor af MELD-sagen. Foreløbigt er der kun kommet et par meningsmålinger der viser tilbagegang for partiet og hele regeringsblokken, siden Danmarks Radio og Ekstra Bladet natten til søndag den 16. oktober bragte historien om, at Dansk Folkepartis sommergruppemøder i 2014 og 2015 var delvist finansieret af EU-midler betalt til den europæiske partialliance MELD.
Men bedømmelserne fra partiet, Morten Messerschmidt og Rikke Karlson bør huskes:
Morten Messerschmidt, DR Nyheder 16. oktober: - Der er slet ikke nogen tvivl om - i min verden i hvert fald - at reglerne har været overholdt. At der så findes forskellige versioner af dagsordenerne, det må vi så se på.
Gruppeformand Peter Skaarup, DR Nyheder 16. oktober udtaler sig om hvorfor der blev indrapporteret ét program fra en Meld-konference til EU, mens Dansk Folkeparti til pressen har oplyst et andet program om partiets sommergruppemøde. Begge begivenheder fandt sted 5. august 2014 i Kolding: - Jeg skal ikke kunne sige, hvad der er grunden til, at det ser lidt forskelligt ud. Men vi kan da i hvert fald konstatere, at Morten Messerschmidt går igen som den dominerende figur, og det er jo meget naturligt, i og med at han har været formand for vores gruppe i Europa-Parlamentet.
Partiformand Kristian Thulesen Dahl, TV Avisen tirsdag 18. oktober: - Jeg har ingen grund til at tro, at det er bevidst snyd. Det er i hvert fald sjusk og sjusk på et meget højt plan. - Vi har besluttet, at Morten Messerschmidt udtræder af vores partis ledelse - af koordinationsudvalget, som det hedder hos os - og så må de ting gå sin gang, som nu skal ske i EU-parlamentet. - Jeg vidste godt, at Meld var inde i billedet i forhold til at afholde omkostninger i forbindelse med to sommergruppemøder, men jeg har fuldstændig lagt til grund, at det var inden for EU-parlamentets regler. For det skal det jo være, og jeg har selvfølgelig ikke selv siddet med de ting. Jeg har bare lagt til grund, at det selvfølgelig er i orden.
Anders Vistisen, Dansk Folkepartis EU-gruppeformand, DR Nyheder 18. oktober om Dansk Folkeparits interne undersøgelse af brugen af EU-midler: - Jeg tror ikke, at det gør nogen mere glad, at vi lægger bilag frem. Det vigtige for mig er, om pengene er brugt inden for de gældende regler, og at vi lægger det frem, som vi er forpligtet til. Jeg kommer ikke til at lægge enkelte bilag frem, men jeg kommer til at lave nogle regler, der gør, at vi får forhindret det her rod fremadrettet.
Næstformand Søren Espersen, Ekstra Bladet 18. og 20. oktober om sin rolle som vicepræsident i fonden Feld:
- De skulle bare bruge mit navn på papiret, og så sagde jeg ja. Jeg stolede på Morten. Det er ren proforma. Der skulle stå nogle navne. Men det er formanden, som kører biksen. - Jeg er sådan en godtroende himmerlænding. Jeg tror det bedste om folk, og at det nok skal gå.
DF-veteran Søren Krarup, DR Nyheder 19. oktober: - Jeg håber, at den her ondskabsfulde kampagne hurtigt bliver verfet af. I den forbindelse kan jeg ikke lade være med at grine af hende den meget ubehagelige Rikke Karlsson, der har anklaget ham for identitetstyveri. Jeg har aldrig hørt mage til nonsens.
EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth, DR Nyheder 19. oktober: - Min gode ven Mortens styrke har aldrig været det organisatoriske. Det siger ham ikke noget.
DF-lokalformand i Skanderborg, Axel Nielsen, DR Nyheder 19. oktober: - Jeg synes, man skal lægge bilagene frem og fortælle, hvad det drejer sig om. Det smitter af på os uanset hvad udfaldet er. Det ærgrer mig af pommeren til.
Folketingsmedlem Morten Marinus, DR Nyheder torsdag 20. oktober: - Jeg vil gerne have, at partiledelsen og vores folk i EU lægger alle de ting frem om, hvad Dansk Folkeparti har fået af støtte fra MELD. Så må nogen vurdere, om støtten til arrangementerne var lovlig.
Rikke Karlsson, Ekstra Bladet 20. oktober efter at have offentliggjort mails, der dokumenterer, at Kristian Thulesen Dahl var advaret om muligt rod i Meld og Feld: - Jeg har indtil nu valgt at holde detaljerne om vores advarsler og henvendelser til Kristian Thulesen Dahl for mig selv. Men det er uordentligt og ubehageligt at se på, hvordan man nu skubber det hele over på Morten Messerschmidt.
Kristian Thulesen Dahls, skriftlig kommentar 20. oktober til DR Nyheders offentliggørelse af Rikke Karlssons mails: - Både Søren Espersen (DF's næstformand og Rikke Karlssons onkel, red.) og jeg lyttede bestemt til Rikke Karlssons bekymringer. Men vi havde grund til at tro, at det var et dårligt samarbejdsklima med Morten Messerschmidt, der drev hende.
Anders Vistisen, pressemeddelelse 21. oktober om at Dansk Folkeparti vil tilbagebetale yderligere 955.210 kroner til Europa-Parlamentet: - Der har været en løsagtig omgang med formalia i MELD og FELD. Det indtryk, der har bredt sig i offentligheden, hvor der er tegnet et billede af rod, sjusk og lemfældig administration, har i min gennemgang vist sig at være et gennemgående problem.
Kristian Thulesen Dahl, pressemeddelelse 21. oktober: - Anders Vistisens indstilling til, at vi gør rent bord og tilbagebetaler alt, hvad vi i medlemsperioden har modtaget, er jeg enig i, og derfor betaler Dansk Folkeparti straks på mandag godt 950.000 kr. retur. Det skal jeg, som formand, være den første til at beklage er nødvendigt. Vi har ikke levet op til vore egne standarder.
Udlændingeordfører Martin Henriksen, Facebook 21. oktober: - Vores politiske modstandere lugter blod, og partiet falder med mange mandater i meningsmålingerne. Så nu slår vi ring om partiet. Det er det, der skal til. Vi forsøger at stå det igennem.
Anders Vistisen, DR Nyheder 21. oktober: - I min verden er der ikke meget i den her sag, der er okay. Der er ikke meget i den her sag, hvor vi har været på forkant. - Vi beklager de steder, hvor det ikke har været godt nok, vi undskylder det, og vi betaler pengene tilbage.
Morten Messerschmidt, DR Nyheder 21. oktober: - Nu har jeg været igennem en temmelig træls uge. Om jeg er et succeskort for Dansk Folkeparti? Det er måske ikke det rigtige tidspunkt at foretage den måling.
Thulesen Dahl, DR Nyheder 24.10.16.: - EU's antisvindel-enhed, OLAF, undersøger i øjeblikket brugen af EU-støttekroner i det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld, som er tæt knyttet til Dansk Folkeparti.
Jeg står ikke og forsøger at bortforklare, at der kører undersøgelser. Og det er klart, at de skal gå sin gang, og så må vi tage konsekvensen af de undersøgelser, når de er færdige.
Men præcis hvilken konsekvens de undersøgelser kan få for Dansk Folkeparti, ville formanden endnu ikke tage stilling til. Og dér står vi.
Et er imidlertid klart. Dansk Folkeparti og formanden Kristian Thulesen Dahl er ramt på selve den etiske konsistens.
Et par aviser har derfor meget forståeligt været ude med snak om partiets og formandens kollaps. Så stærke ord skal man nok være forsigtige med. For nok er partiet svækket alvorligt, men det har en meget stærk tilslutning i befolkningen, og derfor bliver det i sidste ende afgørende om formanden formår at genvinde sine vælgeres tillid. Og her må det understreges at tillidsbruddet ikke kan hverken sløres eller skaffes af vejen med forsikringer om oprydning. Formanden skal utvetydigt vise at han står for etisk konsistens og fuld ansvarlighed for at forsikringer om oprydning i rækkerne føres igennem i praksis.
Ejvind Riisgård
Relevante e-bøger fra Jernesalt:
'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.
'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.
Manifest 2014 - Politisk status - Dansk Folkeparti (kr. 25) som
indeholder Helhedsrealismens manifest (14.2.14.), artiklerne
Politisk status II - Danmarks unikke situation (18.3.14.),
Politisk status I - Europa (7.3.14.), Kristendommen passé? (26.12.04.) samt uddrag af 'Højsangen om den menneskelige eksistens'
Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne
Bøgerne forhandles af Saxo.com
Relevante artikler på Jernesalt:
Dansk politik er havnet i et sjovt, men uholdbart dødvande (28.9.16.)
Lars Løkke danner smal og dybt ulogisk Venstre-regering (29.6.15.)
Thulesen Dahls store dilemma (23.6.15.)
Helle tabte glansen, Kristian vandt mandaterne, Lars låner nok nøglerne (19.6.15.)
Dansk Folkeparti synes bange for magten (13.6.15.)
Politisk status II - Danmarks unikke situation (18.3.14.)
Den folkelige Pia Kjærsgaard afgiver sin formandspost i rette tid (9.8.12.)
Det politiske opbrud ses nu også i vælgeranalyserne (30.4.l2.)
Messerschmidt forkludrer partikamp og værdikamp (15.11.10.)
Messerschmidt og BT's ubarmhjertige forfølgelse (23.5.07.
Helhedsrealismens manifest (14.2.14.)
Kan moral begrundes? (Erling Jacobsens moralfilosofi)
etik og eksistens (Essay om etikkens placering i den menneskelige eksistens
Konsistens-etikkens Ti Bud
'Den tredje vej', Fogh Rasmussen og Venstre (30.7.12.)
'Den tredje vej' ifølge Anthony Giddens (23.7.12.)
Klassekampen i Danmark er passé (7.6.12.)
Har samfundene indbyggede etiske retningslinjer? (24.9.15.)
Systemsammenbrud betyder ikke tidernes ende, men nye muligheder (13.9.15.)
Folkemødet på Bornholm trues af ytrings-fanatikere (20.5.15.)
Et nyt ungdomsoprør står over for samme risici som det gamle (22.4.15.)
Hverdagssproget er blevet tømt for eksistentiel substans (24.12.14.)
Sprogterror afslører fatal uvidenhed om psykologi - hos bødler, ofre, politikere og journalister (18.11.14.)
Næstekærlighed kan ikke bære samfundet (31.10.14.)
Eksistens er opgør med dansk politiks elendighed
(11.8.14.)
Politisk status II - Danmarks unikke situation (18.3.14.)
Udfordringen for dansk politik og kultur 2013 (8.11.13.)
Hvad der er danskhed afgøres alene af etniske danskere (9.7.13.)
Artikler om Danmark
Artikler om EU og Europa
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering
Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex
Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)
At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet
Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens
Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien (28.12.09.)
Jernesalts 2009-filosofi
Forord -
Begreber og aksiomer -
Krisen ved årsskiftet 2008/09 -
Verdensbilledet 2009
Livet -
Mennesket -
Sjælen -
Sproget -
Samfundet -
Overordnede politiske parametre
Udfordringen -
Helhedsrealismens advarsler -
Helhedsrealismens anbefalinger -
Efterskrift
Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest
Til toppen
Til forsiden
PrintVersion
Tip en ven
utils postfix clean
|