Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - tysk18hessen

ARTIKEL FRA JERNESALT - 30.10.18.

Valget i Hessen sender den store koalition i Berlin til tælling

Hessen er en tysk delstat, der har Frankfurt am Main som hovedstad, og et valg i Hessen betyder normalt en dom over delstatens egne politikere, men valget i søndags var primært et opgør med Forbundsregeringen i Berlin og dermed med den store koalition (Groko) og kansler Angela Merkel (CDU), finansminister og vicekansler Olaf Scholz (SPD) og indenrigsminister Horst Seehofer (CSU). Det entydige opgør blev en såkaldt "Denkzettel" - huskekage eller memento - der ikke kunne overses eller forties. Det førte kansler Merkel til på et pressemøde at bebude sin afgang som partiformand til december, men udtrykkeligt ikke sin afgang som kansler. Hun vil tværtimod blive siddende valgperioden ud, dvs til 2021, tror hun. Og det bitre resultat førte også partiformanden for Socialdemokraterne Andrea Nahles til at understrege, at regeringen nu må gøre op med sig selv og fremover følge en strategi der tydeligt fortæller hvad man vil.Valgresultat i Hessen den 28.10.18. i procenter:

CDU: 27,0 (-11,3)
SPD: 19,8 (-10,9)
Grüne: 19,8 (+ 8,7)
AFD: 13,1 (+ 9,0)
FDP: 7,5 (+ 2,5)
Linke: 6,5 (+ 1,1)
Andre: 6,5 (+ 0,9)

Mandatfordeling:

CDU: 40
SDP: 29
Grüne: 29
AFD: 19
FDP: 11
Linke: 9Valgprocenten var 67,3 så det var ikke den der var noget i vejen med, men derimod forskydningerne mellem partierne i forhold til køn, alder, uddannelse og beskæftigelse. Alle oppositionspartierne gik frem; Die Linke kom fint over spærregrænsen, men de største vindere var AfD (Alternativet für Deutschland), der vandt 9 % og dermed tredoblede mandattallet, og De Grønne der vandt 8,7 % og fordoblede sit mandattal. Begge partier går for øjeblikket frem over hele Tyskland, hvad der afspejler befolkningens stigende utilfredshed med regeringen i Berlin og stigende interesse for klimaproblemet og integrationsproblemerne, men også at De Grønne især kan opfange kvinder der er skuffede over Merkel. For AfDs vedkommende er det først og fremmest utilfredse mænd man opsamler.

Delstatens ministerpræsident Volker Bouffier tager valget roligt, for han kan blive siddende med støtte fra de Grønne og sandsynligvis også FDP der har erklæret sig villige til forhandlinger. AfD og Die Linke får ingen indflydelse - og SPD bliver ikke optaget i regeringen. De er tvunget til nytænkning i forhold til Forbundskoalitionen. Det er fortsat her pinen ligger, og det virkeligt tragiske for både CDU og SPD er at begge partier kan understrege lige så meget de vil og gider at det ikke er personspørgsmålene der er afgørende, men hvilken politik man skal føre. Og typisk for SPD nævner man alle de sociale og uddannelsesmæssige problemer og udfordringer, men går - ligesom i Sverige - langt uden om det flygtningespørsmål, der har skabt krisen og som er Merkels hovedansvar. Det var hende der i september 2015 åbnede EU's grænser for strømmen af muslimske flygtninge fra borgerkrigen i Syrien. Det gjorde præstedatteren af såkaldt 'kristelig barmhjertighed', og det er en ubestridelig god moral når det gælder forholdet mellem enkeltmennesker, men den er komplet ubrugelig mellem staterne - og den har iøvrigt aldrig været ment som statsræson.Angela Merkel fulgte imidlertid sine kvindelige og beskyttende instinkter og blev af samme grund opfattet som en ægte tysk "Mutti" af både mænd og kvinder. Men hendes beslutning i 2015 splittede Tyskland fra øverst til nederst - uanset hvor mange gange hun blev ved med at hævde at tyskerne nok skulle klare det (Wir schaffen das). Det gjorde tyskerne naturligvis ikke, når det ikke er muligt at integrere en million fremmede mennesker på kort tid, eftersom de flygtende muslimer ikke blot var fremmede hvad angår sprog og spisevaner, men dybt fremmede i kulturel henseende. Det er ikke religionen isoleret set der adskiller, men alle de dybe vaner og mønstre der er rodfæstede i muslimerne og uforenelige med såvel ligeberettigelsen mellem kvinder og mænd som sekulariseringen af samfundene i Europa - og som ikke kan laves om.

Den eneste ministerpræsident og partileder i Tyskland der straks kunne se det og måtte opponere var Bayerns ministerpræsident Horst Seehofer (CSU). Det blev han populær på i Bayern, men forhadt for i det øvrige Tyskland, fordi hans politik så ud til at være rettet mod Angela Merkel personligt. De kunne i hvert fald ikke skjule at de ikke kunne særligt godt sammen, men nærmest blot tålte hinanden, fordi det var nødvendigt hvis den store koalition skulle bestå. Seehofer har gentagne gange - også efter CSU's nederlag ved valget i Bayern tidligere på året - betonet at han er garanten for den politiske stabilitet. Fyres han, eller går han selv som indenrigsminister i Berlin, så kan Merkel ikke opretholde GroKo. og så kommer der nyvalg, der efter al sandsynlighed både vil tage grundlaget væk under koalitionen og skaffe politisk krise i størst tænkelig skala.

Kansler Merkel kaldes nu kun "Die halbe Mutti" fordi hun har opgivet den forening af kanslerembede og partiformandsskab hun hidtil har holdt strengt på og i sin tid hånet Gerhard Schrøder for at bryde. Det kaldte hun 'begyndelsen til enden' for ham som tysk leder", og det bliver det også i hendes eget tilfælde. Hun skulle aldrig have været genudnævnt som kansler i 2017, og hun skulle efter valget i Hessen i søndags have indset at hun skulle træde tilbage øjeblikkeligt som både partiformand og kansler. Men så bliver der uungåeligt nyvalg, og her vil alle tre partier i GroKo'en tabe. Konsekvenserne bliver uoverskuelige, men fejlen er hendes egen og har ligget indkapslet i beslutningen om de åbne grænser i september 2015. Det vil hverken hun selv eller hendes samarbejdspartnere i koalitionen vedgå åbent. De har alle mistet troværdighed og er så naive at de tror de kan genoprette den med løgn og fortielse. Og så længe dette uværdige spil forsætter, vil både Tyskland og EU forblive i dyb krise.

Det gode ved situationen er at det nu står lysende klart, at der er konsekvens i al politik på længere sigt. Mennesket er hverken herre over samfundsudviklingen eller klimaudviklingen, men må altid bære følgerne af mangel på realitetssans, elendig ledelse og tåbelige forsøg på at lade barmhjertigheden gå over værnet om nationalstaternes evne og vilje til overlevelse.

Ejvind RiisgårdRelevante artikler på Jernesalt:

Valget i Bayern gav nederlag til CSU og SPD og udstiller problemet for den store koalition i Berlin  (16.10.18.)
Alvorlig regeringskrise i Tyskland om asylpolitikken
- Seehofer holder fast i sin masterplan for flytningepolitikken
  (26.6.18.)
Seehofer tager tyren ved hornene: Islam hører ikke hjemme i Tyskland  (6.4.18.)
Så fik Tyskland sin regering - et halvt år efter valget   (15.3.18.)
Stort flertal i SPD for den store koalition med CDU/CSU  (4.3.18.)
Grotesk forløb i GroKo-forhandlingerne koster Martin Schulz dyrt  (11.2.18)
Schulz og SPD kryber til GroKo-forhandlinger  (22.1.18.)
Tyske socialdemokrater i alvorligt dilemma  (8.12.17.)
Tyskland i alvorlig krise efter forliset af en Jamaica-løsning  (20.11.17.)
Tysk politik i langsom omstilling og regeringsdannelse  (25.10.17.)
Merkel og Schulz tabte det tyske valg, mens FDP og AfD vandt  (25.9.17.)

Massive nytårsovergreb på tyske kvinder sætter et "Før og efter Køln"  (13.1.16)
Merkels bevidste satsning på Tyrkiet undergraver europæisk fællesskab  (20.10.15.)
EU og Merkel bruger flygtningestrømmen til at skabe mere union  (14.10.15.)
Merkels fatale flygtningepolitik står ved magt  (5.9.17.)
EU prøver at begrænse menneskesmuglingen over Middelhavet  (1.9.17.)
Menneskesmuglingen over Middelhavet et kæmpe problem - både politisk og etisk   (18.8.17.)
Elvte september 2001 satte fundamentalt skel mellem to kulturer  (11.9.16.)
Merkel i stigende problemer med sin flygtningepolitik  (30.8.16.)

Macron gør op med religion som privatsag  (8.5.18.)
Emmanuel Macron - det emergente fænomen i europæisk politik  (12.9.17.)
Macron fejrer Bastilledagen i stor stil  (16.7.17.)
Macron får absolut flertal i Frankrig - men med lav stemmeprocent og skæv mediefortolkning  (20.6.17.)
République En Marche! vandt suverænt første runde af det franske parlamentsvalg  (12.6.17.)
Usikre vurderinger af Emmanuel Macron  (26.5.17.)
Frankrig vælger Macron, håbet og viljen til forandring  (10.5.17.)
Flygtningestrøm ændrer på få dage Danmark og hele Vesteuropa  (9.9.15.)
Flygtningestrømmen truer Europa og deler europæerne  (2.8.15.)
Bådflygtningene er en stor etisk udfordring  (27.4.15.)Artikler om EU og Europa
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om SekulariseringRelevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.comRedaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   EfterskriftVærdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifestTil toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  utils postfix clean
utils postfix normal