JERNESALT - tyskvalg17ckrise
ARTIKEL FRA JERNESALT - 20.11.17.
Tyskland i alvorlig krise efter forliset af en Jamaica-løsning
Sent søndag aften (kort før midnat) brød forhandlinger i Berlin om en Jamaica-regering beståede af CDU/CSU, De Frie Demokrater (FDP) og De grønne endeligt sammen efter få dages lange og intense realforhandlinger, men flere ugers løsere sonderinger, idet FDPs unge og meget klart tænkende og klart udmeldende leder Christian Lindner trak partiet ud af forhandlinger med den besked at de var formålsløse fordi der ikke var skabt den fornødne tillid mellem de mulige koalitionspartnere. Han pegede udtrykkeligt på at der var skabt tillid mellem hans eget parti og CDU, CSU, men at det ikke havde været muligt at få den fjerde part med. Der havde hele tiden været dybe uoverensstemmelser i forhold til FDP angående bl.a. klimaspørgsmålet og indvandrerpolitikken, men de var - modsat forventet og naturligt - ikke blevet mindre de sidste par dage, selvom alle nærmede sig 'sandhedens time' og var blevet sat under et hårdt forventningens pres. Hans udmelding kom som et chok ikke blot for befolkningen, men også for de øvrige partiledere. Kansler Merkel og den bayeriske ministerpræsident Horst Seehofer udtalte sig kort efter med stor skuffelse, men Seehofer også med respekt for FDP.
Kl. 12 mandag var kansleren hos præsident Steinmeier for at orientere ham om situationen, og han kom kl. 14.30 med en ganske bemærkelsesværdig, udtalelse, nemlig at han ville indkalde samtlige partier til en forhandlingsrunde og konsultere formanden for Forbundsdagen, formanden for Forbundsrådet og formanden for Forvaltningsrådet. Det er aldrig set før, men skyldes at Steinmeier vil gøre alt hvad han kan for at undgå et nyvalg, som efter alt at dømme vil give stort set samme mudrede resultat som valget den 24. september. Og Tyskland har brug for en stabil regering. Men en mindretalsregering er ikke stabil og er heller ikke en tradition i Tyskland, og da en ny gang Jaimaica-forhandlinger er usandsynlige, lægger Steinmeyer dermed særligt pres på SPD for at få dem med til at gå ind i en ny stor koalition a la den han selv var med i indtil han blev præsident.
Den er ikke særlig sandsynlig fordi den nuværende SPD-formand Martin Schulz, der kun har været formand i et lille år og måtte indkassere tre nederlag i træk for sit parti ved delstatsvalg i begyndelsen af året, hidtil udtrykkeligt har sagt at SPD ikke vil ind i en ny koalition. Det gik nemlig til valg på at bryde den gamle koalition (der stadig gælder det siddende forretningsministerium). Det er nok usandsynligt at han ændrer mening, men det hører med til billedet at han har været under pres i sit eget parti fordi han ikke klarede sig godt i forbundsdagsvalget. Schulz har måttet accepteret en næstformand som har kritiseret hans linje offentligt, og som er egnet til at tage over, hvis han vælger at gå.
For kansler Merkel er det et decideret nederlag at Jamaica-forhandlingerne er blevet en fiasko, for hun tabte valget stort og havde ellers fået en gevaldig hjælp i valget af Emmanuel Macron som præsident i Frankrig i juni. For han sætter pris på hende og havde pointeret vigtigheden af et stabilt fransk-tysk lederskab i EU. Der er flere grunde til Merkels nedtur, men den væsentligste er i mine øjne den fatale fejl den 5. september 2015 med hendes egenhændige åbning af EU's grænser for strømmen af overvejende ikke-integrerbare muslimske flygtninge fra Afrika og Mellemøsten. Dette problem er fortsat uløst og det var faktisk også det der gav vanskeligheder i Jamaica-forhandlingerne, fordi De grønne ikke ville gå med til hverken en overgrænse for antallet af flygtninge pr. år eller en yderligere stramning.
Her var FDP forhandlingsvenlige og kompromissøgende, men De grønne er præget af gammel og uforpligtende idealisme og intern splid om hvorvidt tiden er inde til at blive realpolitisk ansvarlige. Deres formand, den tyrkisk-fødte Cem Özdemir er meget udfarende, men desværre også en forfærdelig propagandist i forhandlingsituationer, og bag ham står to gamle parti-rotter der har meget svært ved at acceptere en ændring. Den mest dogmatiske var tidligt ude med en melding om at smertegrænsen nu var nået i Jamaica-forhandlingerne.
Men De grønne vil sikkert begynde entydigt at give FDP skylden for sammenbruddet - skønt Lindner faktisk var den eneste der turde sige sandheden i sandhedens øjeblik: nemlig at forhandlingerne trods deres varighed ikke havde ført til at alle fire partier fik den nødvendige tillid til hinanden. Og for hans vedkommende var det afgørende at FDP ikke skulle med i en koalitionsregering der ville være falsk og ville blive ustabil.
Die Linke på venstrefløjen havde heller ingen tillid til en Jamaica-regering. Og det samme gjaldt Alternativet for Tyskland (AfD) hvis formand på et pressemøde glædede sig over forhandlingssammenbruddet. Han mente Merkel burde træde tilbage. Og det er måske ikke nogen dum idé, da ikke meget tyder på at hun vil være i stand til at danne en ny holdbar regering.
Situationen er nu blevet så mudret og uholdbar - og ødelæggende for hele samarbejdet i EU - at man kunne ønske at Merkel gik af som formand for CDU, Seehofer som formand for CSU, Özdemir som formand for De grønne og Martin Schulz som formand for SPD. For så ville der pludseligt være mange muligheder. Men det er et ønske så fromt at det hører til i drømmeland!
Men de næste uger bliver ganske spændende. Vi får næppe en ny tysk regering før jul. Men mon ikke Angela Merkels æra er udløbet?
Ejvind Riisgård
Relevante e-bøger fra Jernesalt:
'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.
'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.
'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.
'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'
omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi
'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.
Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne
Bøgerne forhandles af Saxo.com
Relevante artikler på Jernesalt:
Tyske socialdemokrater i alvorligt dilemma (8.12.17.)
Tysk politik i langsom omstilling og regeringsdannelse (25.10.17.)
Merkel og Schulz tabte det tyske valg, mens FDP og AfD vandt (25.9.17.)
De tyske socialdemokrater synes havnet i desperation (29.6.17.)
Altkansler Kohl død og borte (17.6.17.)
Kan moralisten Martin Schulz true kansler Merkel? (30.1.17.)
Terroren rammer midt ind den tyske julestemning og kanslerens troværdighed
(22.12.16.)
Tysk stramning af sexualloven efter Köln-overgrebene er lov-ideologi (11.7.16.)
Alternativet für Deutschland vækker både bekymring og uforstand (8.5.16.)
Erdogan laver ramasjang i forholdet til Tyskland på grund af en satire (16.4.16.)
Merkel fortsætter ufortrødent sin splittelse af EU (19.3.16.)
Massive nytårsovergreb på tyske kvinder sætter et "Før og efter Køln" (13.1.16)
EU's ledere tror ikke på europæisk kulturs unikke fortrin (22.11.15.)
Merkel bringer sit land og hele EU ud i ufrihed og fangenskab (6.11.15.)
Merkels bevidste satsning på Tyrkiet undergraver europæisk fællesskab (20.10.15.)
EU og Merkel bruger flygtningestrømmen til at skabe mere union (14.10.15.)
Tysk genforening 1990 - og ny tysk deling 2015 (7.10.15.)
Jubilæum for Murens Fald i 1989 (9.11.14.)
Merkels parti vandt det tyske valg, men tabte regeringskoalitionen (24.9.13)
Eurokrisen bremser unionsbestræbelserne (30.9.11.)
Berlin - Europas centrale metropol (26.9.11.)
Tyskerne fravælger socialdemokraterne (29.9.09.)
Bundesrepublikken 60 år (24.5.09.)
Tysk terror gennem 30 år var ekstremt inkonsistent (4.1.08.)
Artikler om EU og Europa
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering
Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex
Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)
At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet
Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens
Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien (28.12.09.)
Jernesalts 2009-filosofi
Forord -
Begreber og aksiomer -
Krisen ved årsskiftet 2008/09 -
Verdensbilledet 2009
Livet -
Mennesket -
Sjælen -
Sproget -
Samfundet -
Overordnede politiske parametre
Udfordringen -
Helhedsrealismens advarsler -
Helhedsrealismens anbefalinger -
Efterskrift
Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest
Til toppen
Til forsiden
PrintVersion
Tip en ven
utils postfix clean
|