Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - tyskvalg17dschulz

ARTIKEL FRA JERNESALT - 8.12.17.

Tyske socialdemokrater i alvorligt dilemma

Mens vi venter på en afgørelse i Danmark om hvorvidt regeringen og DF kan blive enige om en finanslov for 2018 og ændringer af udlændingepolitikken vedr. afviste asylansøgeres skæbne, så er tysk politik gået næsten i stå i den mest uheldige EU-situation, fordi landets to store partier led markante nederlag ved valget i september og fordi et forsøg på at skabe en Jamaika-koalition milykkedes for et par uger siden. Det har ført til at forbundspræsident Steinmeier indtrængende har opfordret den fungerende kansler Merkel og den forholdsvis nye SPD-leder Martin Schulz til for landets skyld at gøre hvad de kan for at lave en ny store koalition (en såkaldt GroKo), så man kan undgå et nyvalg. Men det har sat Schulz i et alvorligt dilemma, fordi han før valget, ja lige siden sin tiltræden som formand, blankt undsagde en ny koalition. Han så kun en fremtid for et stærkt tysk socialdemokrati i klar opposition til Frau Merkel.

Men han har dog følt sig nødsaget til at acceptere Steinmeiers appel - og fået sit parti til at acceptere et forsøg på realitetsforhandlinger om en ny koalition - omend på visse forhåndsbetingelser, herunder at en eventuel aftale skal godkendes ved en afstemning i partiet.

SPD holdt torsdag et langt partimøde om sagen, hvor formand Schulz brugte megen tid på at tale om Tyskland og EU og bl.a. understregede at han ønsker at EU skal sætte sig som mål og have mod til at skabe Europas Forenede Stater i 2025 for at stå tilstrækkeligt stærkt til at kune løse fremtidens problemer. Det ønske burde han vide ingen fremtid har for sig. Men det ligger den mangeårige formand for EU-parlamentet så meget på sinde, at det altså blev prioriteret øverst over for en forsamling der skal tage stilling til forhandlinger om en GroKo. Da han til sidst i talen kom til GroKo-punktet understregede han at SPD hverken udelukker en sådan eller lover en sådan. Alt vil komme til helt og holdent at afhængige af de konkrete forhandlinger. Men han fik efter meget lang og til tider hed debat stor tilslutning til at forsætte de igangværende forhandlinger med Merkel (CDU) og Seehofer (CSU).Det mest bemærkelsesværdige var imidlertid at den nyvalgte kvindelige viceformand (Vizechefin) Manuela Schwesig, der er ministerpræsident i Mecklenburg-Vorpommern, i et Maybrit Illner-talkshow på ARD torsdag aften direkte udtrykte tvivl på at forbundskansler Merkel havde politisk kraft til at forme tysk politik. Og dette land behøver lederskab, understregede Schweisig. Borgerne savner nogen der kan fortælle dem hvordan det skal gå med Tyskland de næste fem eller ti år. Et sådant stærkere lederskab ville hun ønske for landet, men i det spørgsmål har hun stor tvivl på om det egentlig vil kunne gå med Fru Merkel i kansrolerrollen endnu et stykke tid. Merkels stil kunne efter Schwesigs mening udtrykkes med ordene "Vi ser hvordan det går". - Og det er jo en pragtfuld klar og nøgtern konstatering.

Merkel tabte valget stort, selvom Schulz længe tabte terræn i meningsmålingerne og endte med det dårligste resultat i SPD's historie i årtier. Merkel havde endda den fordel at stå som god makker til Frankrigs nye præsident Emmanuel Macron (netop tildelt Karlsprisen) i henseende til at føre EU sikkert videre uden hensyn til bagstræberne i øst og nord, og alligevel blev hun vraget af så mange vælgere at hun stod som klar taber. Tyskland står altså i den situation at de to tabende ledere for landets to største partier på indtrængende opfordring fra forbundspræsident Steinmeier prøver at skabe i stor koalition der har al logik og alle odds imod sig. SPD går formelt med til at fortsætte forhandlinger der skulle kunne føre til resultater, men partiets første viceformand tør lige ud sige sandheden, at Merkel ikke er den rette, og hun peger samtidig på at hendes eget parti ville kunne tolerere noget i Tyskland så usædvanligt som en mindretalsregering.

Det vigtige partimøde resulterede da også i valget af en ny mand til posten som generalsekretær, nemlig Lars Klingbeil, der ser det som sin opgave at overvinde partiets splittelse og organisere en tiltrængt fornyelsesproces ikke blot gennem digitalisering og et bedre netværk men gennem større gennemsigtighed i de interne forhold, en stærkere deltagelse af partimedlemmerne og gennemførelse af bedre ligestilling i partiet. Altsammen meget godt som paroler i næsten alle partier, så det væsentligste er nok at der kommer en ny mand på posten med friske øjne.

Det store problem er og bliver at en eventuel stor koalition mellem Merkels CDU og Schulz's SPD er en nødløsning der kun skal forhindre nyvalg og ny kaotisk situation efter et nyvalg, men i sig selv er en selvmodsigende konstruktion og derfor meget uholdbar.

Men nu får vi se. Alle tre partier mødes nu på onsdag til en afgørende forhandling.

Ejvind RiisgårdRelevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.comRelevante artikler på Jernesalt:

Grotesk forløb i GroKo-forhandlingerne koster Martin Schulz dyrt  (11.2.18)
Schulz og SPD kryber til GroKo-forhandlinger  (22.1.18.)
Tyskland i alvorlig krise efter forliset af en Jamaica-løsning  (20.11.17.)
Tysk politik i langsom omstilling og regeringsdannelse  (25.10.17.)
Merkel og Schulz tabte det tyske valg, mens FDP og AfD vandt  (25.9.17.)
De tyske socialdemokrater synes havnet i desperation  (29.6.17.)
Altkansler Kohl død og borte  (17.6.17.)
Kan moralisten Martin Schulz true kansler Merkel?  (30.1.17.)
Terroren rammer midt ind den tyske julestemning og kanslerens troværdighed   (22.12.16.)
Tysk stramning af sexualloven efter Köln-overgrebene er lov-ideologi   (11.7.16.)
Alternativet für Deutschland vækker både bekymring og uforstand   (8.5.16.)
Erdogan laver ramasjang i forholdet til Tyskland på grund af en satire  (16.4.16.)
Merkel fortsætter ufortrødent sin splittelse af EU   (19.3.16.)
Massive nytårsovergreb på tyske kvinder sætter et "Før og efter Køln"  (13.1.16)
EU's ledere tror ikke på europæisk kulturs unikke fortrin  (22.11.15.)
Merkel bringer sit land og hele EU ud i ufrihed og fangenskab  (6.11.15.)
Merkels bevidste satsning på Tyrkiet undergraver europæisk fællesskab  (20.10.15.)
EU og Merkel bruger flygtningestrømmen til at skabe mere union  (14.10.15.)Tysk genforening 1990 - og ny tysk deling 2015  (7.10.15.)
Jubilæum for Murens Fald i 1989  (9.11.14.)
Merkels parti vandt det tyske valg, men tabte regeringskoalitionen  (24.9.13)
Eurokrisen bremser unionsbestræbelserne  (30.9.11.)
Berlin - Europas centrale metropol  (26.9.11.)
Tyskerne fravælger socialdemokraterne  (29.9.09.)
Bundesrepublikken 60 år  (24.5.09.)
Tysk terror gennem 30 år var ekstremt inkonsistent  (4.1.08.)Artikler om EU og Europa
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om SekulariseringRedaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   EfterskriftVærdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifestTil toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  utils postfix clean
utils postfix normal