Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - bayern18a

ARTIKEL FRA JERNESALT - 16.10.18.

Valget i Bayern gav nederlag til CSU og SPD og udstiller problemet for den store koalition i Berlin

Landdagsvalget i Bayern i søndags gav nogenlunde det forventede resultat, nemlig klare og ubestridelige nederlag til regeringspartiet CSU og til Socialdemokraterne og sejre til De Grønne, FDP, Freie Wähler og Alternativet for Tyskland. CSU med Forbundsdagens indenrigsminister Horst Seehofer som formand og Markus Söder som ministerpræsident led et historisk nederlag; det mistede det absolutte flertal og kan altså ikke længere regere delstaten alene. Men det er fortsat det allerstørste parti - dobbelt så stort som det næststørste parti (De Grønne) - og vil sagtens kunne forhandle sig til et stabilt regeringssamarbejde.

SPD blev halveret - og er nu kun det femtestørste parti efter De Grønne og Alternativet - og det er en gevaldig vælgerlussing, der ikke kan bortforklares, men ryster partiet i sin grundvold. Ja, det betyder at det igen bliver aktuelt for partiet at overveje selve sin deltagelse i den Store Koalitionsregering i Berlin (den såkaldte GroKo).

Den store vinder i Bayern blev de Grønne med den meget unge og karismatiske Katharina Schulze i spidsen. Hun er pragmatisk indstillet, men kan jo ikke løbe fra De Grønnes miljøpolitik og har bestemt heller ikke tænkt sig at gøre det. Det betyder i realiteten at hun ikke får meget ud af storsejren. Det får derimod Freie Wähler, der ikke tidligere har haft nogen indflydelse, men formentlig får det nu, fordi den siddende ministerpræsident Söder har understreget af han foretrækker et regeringssamarbejde med et borgerligt parti frem for et med et idealistisk indstillet parti.

CSU får noget at tænke over i de kommende dage, men klarer efter alt at dømme skærene i første omgang - uden personændringer. Man åndede faktisk lettede op på hovedkvarteret, for resultat blev ikke så slemt som visse målinger havde antydet.



Landdagsvalget Bayern 2018 havde en valgdeltagelse på 72,4 % mod 63,6 i 2013. Resultat (før fintællingen) blev i procent og plus/minus i forhold til 2013:

CSU (Kristen-sociale union) - 37,2 (-10,5)
SPD (Socialdemokraterne) - 9,7 (-10,9)
Freie Wähler (Frie vælgere) - 11,6 (+2,6)
Grüne (De Grønne) - 17,5 (+8,9)
FDP (Frie Demokrater) - 5,1 (+1,8)
Die Linke (Venstrepartiet - det gamle kommunistparti fra DDR) 3,2 (+1,1)
AfD (Alternativet for Tyskland) 10,2 (+10,2)
Øvrige 5,4 (-3,3).



Mandatfordeling. Ialt: 205 pladser med et flertals krav på 103.

CSU 85 (minus 16)
Grüne 38 (plus 20)
FW 27 (plus 8)
AFD 22 (plus 22 - stillede ikke op i 2013)
SPD 22 (minus 20)
FDP 11 (plus 11 - kom ikke over spærregrænsen i 2013).



Uanset resultatets markante ændringer i partifordeling går livet videre i Bayern - det er en landsdel for sig, og mistilliden til de gamle partier ses i hele Tyskland. CSU-partiet kommer ikke uden om at overveje såvel sin politik i forhold til de værste konkurrenter - som det personspørgsmål der knytter sig til Horst Seehofer der med hans eget udtryk blev "demaskeret" da han i marts måned mærmest blev tvunget til at afgive ministerpræsidentembedet til den yngre Markus Söder - mod til gengæld at overtage posten som "Innen- und Heimats-minister" i Forbundsregeringen. Partiet afgav denne gang omkring 200.000 stemmer til De grønne, 200.000 til AFD og 200.000 til Freie Wähler. Og selv om de to førstnævnte ikke får nogen indflydelse, er CSU nødt til at satse bevidst på en generobring. Ikke mindst fordi valganalyser har vist at det er i de seks største byer CSU er gået tilbage.

Men som en god og forholdsvise lang samtale med Horst Seehofer i går aftes på ZDF-kanalen viste (med selveste ZDF-chefredaktør Peter Frey og redaktør Bettina Schausten som udspørgere), så er den højtbegavede Seehofer hverken til at hugge eller stikke i. Han afparerer alle nærgående spørgsmål og insinuationer med gentagne forsikringer om at han og partiet fører ansvarlig politik, har konstant intern debat, har et godt forhold til kansler Merkel og er garantien for en stabil regering i Berlin. Han er erkender både problemerne og sit medansvar for nederlaget, men understreger at valgnederlaget har mange årsager - herunder den nye situation der opstod i landet og hele EU efter indvandringsbølgen i 2015. Man kan derfor ikke løse problemerne ved at fokusere på person-ansvar. Og dette har manden faktisk ret i - selvom mange modstandere og mange kommentatorer (også her i landet) drømmer om at se hans hoved på et fad.

Seehofer er faktisk også så hensynsfuld mod kansler Merkel at han ikke placerer nogen skyld for miseren hos hende, men tværtimod er gået ind i hendes GroKo-regering for at opretholde denne unaturlige regering. Han kan tillade sig udtalelser og fremsættelse af forslag Merkel ikke bryder sig om og som hun ikke ville tolerere af nogen anden, og som tydeligvis også belaster forholdet til regeringspartnere SPD, for han véd at hun ikke kan tillade sig at fyre ham uden at det vil koste hende kanslerembedet. Derfor har vi fra første færd af hans ministertid i Berlin oplevet udtalelsen om at Islam ikke hører hjemme i Tyskland og kort efter også offentliggørelsen af hans eget forslag om en 'masterplan' for flygtningepolitikken (jf. artikel 3.7..



Kansler Merkel tog ikke misteltenen i ed. Hun fik en EU-løsning, men den forudsatte bilaterale aftaler (der skulle tilvejebringes ved kommende forhandlinger). Seehofer var af en anden mening og gik efter 8 timers interne diskussioner i sit eget parti ud med offentlige trusler om at gå af som minister, hvad der igen ville indebære regeringens fald. Han påstod desuden i et tv-interview at han ikke ville lade sig afskedige af en kansler som var blevet kansler ved sin accept af netop hans betingelser. Merkel måtte forhandle i flere timer med Seehofer - og først ved to-tiden om natten kunne de to ledere stille sig op på hvert sit pressemøde og fortælle at de var blevet enige om en model for transitzoner ved grænsen til Østrig. Seehofer kunne tilføje at han forblev indenrigsminister og at "vi har en klar løsning til, hvordan illegal migration skal stoppes ved den østrigsk-tyske grænse". Enkelthederne om aftalen ville generalsekretærerne for de to partier fremlægge. - Seehofer var åbenlyst glad for denne enighed, og han undlod ikke at bemærke at det endnu engang havde vist sig at det lønner sig at kæmpe for sin overbevisning. Det der nu var enighed om var en klar overensstemmelse som er meget, meget holdbar for fremtiden.....

SPD fik modereret den endelige aftale, men både Seehofers person og hans forsøg på stramninger af asylpolitikken er en torn i øjet på SPD-lederne Nahles og Scholz. Alt udstiller store modsætninger i Groko-regeringen og såvel Merkel som Nahles stigende afmagt. Alt er fuldstændigt undergravende for holdbarheden og respekten for regeringen. Merkel synes at klamre sig til magten - på trods at lavere og lavere respekt og indflydelse i international politik. Ingen vil åbent se i øjnene at alle politiske problemer i Tyskland og EU (herunder også Sverige) går tilbage til Merkels åbning af EU's ydre grænser i september 2015, og at hun følgelig aldrig skulle have fortsat som tysk kansler.

Nu drømmer både CDU og SPD på et nogenlunde godt delstatsvalg i Hessen om et par uger. Men i grunden gør det ingen forskel. For de tre partier i Den store Koalition i Berlin er og bliver kompromitteret ud over alle grænser og al anstændighed.

Ejvind Riisgård



Relevante artikler på Jernesalt:

Seehofer sendte Merkels koalition til tælling, men vandt den interne asylstrid  (3.7.18.)
Alvorlig regeringskrise i Tyskland om asylpolitikken
- Seehofer holder fast i sin masterplan for flytningepolitikken
  (26.6.18.)
Seehofer tager tyren ved hornene: Islam hører ikke hjemme i Tyskland  (6.4.18.)
Så fik Tyskland sin regering - et halvt år efter valget   (15.3.18.)
Stort flertal i SPD for den store koalition med CDU/CSU  (4.3.18.)
Grotesk forløb i GroKo-forhandlingerne koster Martin Schulz dyrt  (11.2.18)
Schulz og SPD kryber til GroKo-forhandlinger  (22.1.18.)
Tyske socialdemokrater i alvorligt dilemma  (8.12.17.)
Tyskland i alvorlig krise efter forliset af en Jamaica-løsning  (20.11.17.)
Tysk politik i langsom omstilling og regeringsdannelse  (25.10.17.)
Merkel og Schulz tabte det tyske valg, mens FDP og AfD vandt  (25.9.17.)
De tyske socialdemokrater synes havnet i desperation  (29.6.17.)
Altkansler Kohl død og borte  (17.6.17.)
Kan moralisten Martin Schulz true kansler Merkel?  (30.1.17.)
Terroren rammer midt ind den tyske julestemning og kanslerens trov&aelg;rdighed   (22.12.16.)
Tysk stramning af sexualloven efter Köln-overgrebene er lov-ideologi   (11.7.16.)
Alternativet für Deutschland vækker både bekymring og uforstand   (8.5.16.)
Erdogan laver ramasjang i forholdet til Tyskland på grund af en satire  (16.4.16.)
Merkel fortsætter ufortrødent sin splittelse af EU   (19.3.16.)
Massive nytårsovergreb på tyske kvinder sætter et "Før og efter Køln"  (13.1.16)
EU's ledere tror ikke på europæisk kulturs unikke fortrin  (22.11.15.)
Merkel bringer sit land og hele EU ud i ufrihed og fangenskab  (6.11.15.)
Merkels bevidste satsning på Tyrkiet undergraver europæisk fællesskab  (20.10.15.)
EU og Merkel bruger flygtningestrømmen til at skabe mere union  (14.10.15.)
Tysk genforening 1990 - og ny tysk deling 2015  (7.10.15.)
Jubilæum for Murens Fald i 1989  (9.11.14.)
Merkels parti vandt det tyske valg, men tabte regeringskoalitionen  (24.9.13)



Artikler om EU og Europa
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering



Relevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.com



Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)



At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)



Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   Efterskrift



Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  



utils postfix clean
utils postfix normal