JERNESALT - macronidk18b
ARTIKEL FRA JERNESALT - 30.8.18.
Macron på visit i København
Festligt og fornøjeligt har det været at have den franske præsident Emmanuel Macron og hans frue på kort 24 timers visit tirsdag-onsdag i København. Den blev nemlig langt mere uhøjtidelig end statsbesøg normalt er. Det var kronprinsparret der stod for modtagelsen i Lufthavnen, og første led inden modtagelsen på Amalienborg var et besøg på Kastellet med kransenedlæggelse for monumentet for det danske bidrag til den internationale kamp mod diktatur og terrorisme og håndtryk til en dansk veteran fra invasionen i Normandiet i 1944. Efter modtagelsen hos dronningen gik turen til kulturhuset 'Krudttønden' på Østerbro, hvor der den 14. februar 2014 skete en terroraktion der kostede en dansk fotograf livet, og hvor også den franske ambassadør havde været i fare.
Efterfølgende spiste præsidenten frokost på Christiansborg med statsminister Lars Løkke Rasmussen med det primære formål at drøfte de EU-problemer som han satte sig for at løse allerede da han førte valgkamp og som har skiftet afgørende karakter efter at Donald Trump er blevet præsident i USA og med fuldt overlæg har trukket USA mere og mere væk fra Europa. Da også kansler Merkel er betydeligt svækket, er Macron i dag den eneste sværvægter i EU. Men som det fremgik af pressekonferencen i statsministeriet er der lang vej til enighed i EU. Mange lande står fortsat uden for euroen - og Merkels flygtningeåbning i september 2015 har splittet EU langt dybere end hun vil være ved. Og Danmark opretholder sine forbehold, selvom de to regeringschefer viste sig at være blevet dus. Fra statsministeriet spadserede Macron og 'Cher Lars' til Diamanten, hvor de orienterede om deres syn på EU for de 600 studerende fra Københavns Universitet der havde været så heldige at få billetter. Macron fik desuden på biblioteket forevist originale manuskripter af Søren Kierkegaard.
Om aftenen var der gallamiddag i Riddersalen på Christiansborg, hvor udover de franske gæster og den kongelige familie også den danske regering samt særlige indbudte videnskabsmænd, kunstnere og erhvervsfolk deltog. Dronningens tale på fransk var meget personlig, fordi hun gjorde meget ud af at understrege den betydning den franskfødte prins Henrik til sin død havde haft for familiens indsigt i fransk sprog og kultur. Hun fremhævede udtrykkeligt den danske billedkunstner Bjørn Nørgaard der havde tegnet de pragtfulde gobeliner i Riddersalen, som var en gave til hende på 50-årsdagen, og som var blevet vævet i det førende franske gobelin-væveri. Men dronningen lagde ikke skjul på at der også var forskelle mellem dansk og fransk mentalitet. Hun belyste dette med et sjovt citat fra Søren Kierkegaards forlovede Regine Olsen der skulle have sagt at franskmændene ikke er i stand til forstå ham. - Det holdt som bekendt ikke, da netop de franske eksistentialister med Sartre i spidsen var dybt inspireret af Kierkegaard. I samme moment kan her nævnes at det er rigtigt at der ikke har været officielt statsbesøg fra Frankrig siden Mitterands stilige besøg i 1982. Men præsident Chiraque benyttede faktisk en forhandling i 2000 med daværende statsminister Nyrup Rasmussen om Nice-traktaten til at få forevist gobelinerne.
Præsident Macron takkede dronningen for velkomsten og de hjertelige ord på hans eget sprog - og understregede for sit eget vedkommende på meget personlig vis det gode forhold mellem Frankrig og Danmark. Vort land opfattede han faktisk som noget af et idealsamfund hvad angår ligestilling og arbejdsmarkedsforhold. Han citerede sin meget Danmarks-begejstrede ambassadør François Zimeray for at Danmark netop var et land hvor idealerne for velfærdssamfundet var blevet virkeliggjort. - Macron holdt sin tale uden manuskript, og det var helt tydeligt at han nød samværet med den kongelige familie.
Dagen derpå var der møde i Dansk Industris store bygning ved Rådhuspladsen mellem Macron og indbudte danske og franske erhvervsfolk - og der blev indgået forskellige konkrete aftaler. Derefter fik Macron og hans frue forevist Glytoteket og lejlighed til at hilse på danske kunstnere. Også dér blev indgået en kulturaftale mellem de to lande. Besøget sluttede med en cykeltur fra Langelinie til Skuespilhuset, hvor også den franske ambassadør deltog. Ideen har sikkert været hans. Og mere uformelt kunne det næppe have været. Men afslutningen var også led i Danmarks bestræbelser på at få en bid af et Tour de France-løb til landet.
For præsident Macron og dronning Margrethe har besøget uden tvivl været en fornøjelse. Begge var afslappede under middagen, og der var ingen mangel på ægthed hos Macron, sådan som gamle klip på DR1's reportage viste hver gang han har været sammen med den ulideligt dominerende Donald Trump. For statsminister Løkke Rasmussen var Macrons visit en stor gevinst op til folketingsvalget næste år. Han udnytter klogt og behændigt enhver lejlighed til at placere sig og lille Danmark på storpolitikkens tapet. Velsagtens kommer der også lidt ekstra eksport til Frankrig ud af mødet. Men i realiteten vil den visionære Emmanuel Macron noget andet og større end Lars Løkke eller nogen anden dansk politiker vil. Bl.a. vil han gøre op med den forældede tankegang om religion som privatsag. Jf. artikel. Macron har stadig sine visioner - og dem har de danske politikere for tiden ingen af.
Det holder derfor ikke når Politikens redaktør Marcus Rubin postulerer at Danmark kan lære noget af den politiske superstjerne Macron, nemlig at gøre op med den fastlåste binære politi og tale til både håbet og det internationale samarbejde fremfor frygten og nationalismen. Ingen kan bestride at Macron er et frisk og højst tiltrængt pust i både fransk og europæisk politik - eller at han har særlige forudsætninger for at indfri nogle af sine visioner. Ej heller kan det bestrides at forudsætningen er at droppe den binære tænkning, hvor man stiller alt op som absolutte logiske modsætninger man må vælge imellem. Men vejen frem hedder derfor netop ikke et valg mellem håb og frygt eller et valg mellem internationalt samarbejde og national forankring. Den hedder tværtimod kort og godt en komplementær helhedsrealisme der bevarer håbet uden at se bort fra farer, ricisi og trusler, og som samtidig sørger for et fornuftigt internationalt samarbejde uden at fornægte den nationale selvforståelse og forankring der er selve forudsætningen for at kunne bevare hvert eget lands sunde identitet, suverænitet og kreativitet.
Danmark har faktisk her nogle forudsætninger som er særligt gunstige, men som hverken den ellers vidende og kulturbevidste Macron eller de også vidende og velvillige danske politikere er bevidste om endsige har dybere indsigt i. Her er det - for nu at tage det i sammenhængen mest oplagte eksempel - aldeles ikke en spekulativ teolog og tænker som Søren Kierkegaard fra 1800-tallets første halvdel der er brug for som læremester og inspirator, men en atomfysiker som Niels Bohr og hans eminent banebrydende erkendelsesteori og en religionsforsker som Vilh. Grønbech og hans ligeledes eminent banebrydende dybdepsykologiske indsigt der er brug for. De sprængte på hver sin måde den binære tænkning og lagde fundamentet for en komplementær helhedsforståelse der betyder definitivt brud med al enten-eller-tænkning og al tåbelig og utidssvarende globalisme og lige så tåbelig og utidssvarende nationalisme. Helhedsrealismen betyder brud med reaktionær klassekamp og reaktionær ideologi til fordel for en besindig, fleksibel og progressiv pragmatisme.
Det dybt tragiske ved den nuværende statsministers politik og møder med den søgende og visionært indstillede franske præsident er at den danske politiker ingen som helst indsigt har i de progressive tanker der kunne bane vejen for nødvendige løsninger af alle problemer i såvel de enkelte europæiske lande som Europa som helhed. Statsministeren er en opportunist hvis tidshorisont aldrig går længere end til næste valg eller næste finanslov. Det er fint at han er blevet dus med Macron, men sålænge han hverken forstår situationens dybe etiske alvor eller den gængse Kierkegaard-inspirerede tænknings fatale brist, er han ikke i stand til at gøre nogen forskel.
Ejvind Riisgård
Relevante artikler på Jernesalt:
Macron gør op med religion som privatsag (8.5.18.)
Emmanuel Macron - det emergente fænomen i europæisk politik (12.9.17.)
Macron fejrer Bastilledagen i stor stil (16.7.17.)
Macron får absolut flertal i Frankrig - men med lav stemmeprocent og skæv mediefortolkning (20.6.17.)
République En Marche! vandt suverænt første runde af det franske parlamentsvalg (12.6.17.)
Usikre vurderinger af Emmanuel Macron (26.5.17.)
Frankrig vælger Macron, håbet og viljen til forandring (10.5.17.)
Lars Løkkes nye regering må betegnes som et reaktionært eksperiment (28.11.16.)
Lars Løkke stikker hovedet i trekløver-skjul (21.11.16.)
Dansk politik er havnet i et sjovt, men uholdbart dødvande (28.9.16.)
EU's politikere vil ikke være ved at krisen er dødsens alvorlig (19.9.16.)
Lars Løkke danner smal og dybt ulogisk Venstre-regering (29.6.15.)
Helle tabte glansen, Kristian vandt mandaterne, Lars låner nok nøglerne (19.6.15.)
Venstre på andenpladsen - takket være Løkkes eskapader (14.6.15.)
Lars Løkke vandt respit, men Venstres krise fortsætter (4.6.14.)
Den komplementære helhedsrealisme
'Den komplementære helhedsrealisme' (e-bog)
Helhedsrealismens fortrin (5.3.06.)
Niels Bohr filosofi og dens konsekvenser
Bohrs banebrydende filosofi ifølge Favrholdt
Vilh. Grønbechs kulturopgør
Grønbechs metode
Konrad Lorenz' kulturopgør
Humormennesket Storm P.
Artikler om EU og Europa
Artikler om Danmark
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering
Relevante e-bøger fra Jernesalt:
'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.
'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.
'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.
'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'
omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi
'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.
Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne
Bøgerne forhandles af Saxo.com
Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex
Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)
At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet
Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens
Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien (28.12.09.)
Jernesalts 2009-filosofi
Forord -
Begreber og aksiomer -
Krisen ved årsskiftet 2008/09 -
Verdensbilledet 2009
Livet -
Mennesket -
Sjælen -
Sproget -
Samfundet -
Overordnede politiske parametre
Udfordringen -
Helhedsrealismens advarsler -
Helhedsrealismens anbefalinger -
Efterskrift
Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest
Til toppen
Til forsiden
PrintVersion
Tip en ven
utils postfix clean
|