Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - sverige18loefven

ARTIKEL FRA JERNESALT - 14.12.18.

Sveriges rígsdag sagde nej til at lade Stefan Löfven danne ny regering og går nu mod nyvalg

Med 200 stemmer af 349 mulige mod at lade den fungerende statsminister danne ny regering og kun 116 for fortsætter den latterlige farce i Sverige, der nu har løbet i 100 dage med det ene formål at holde landets trediestørste parti, det borgerlige Sverigedemokraterna (17,5 % og 62 mandater) uden for indflydelse.

Skal man fastholde den i virkeligheden dybt udemokratiske holdning, kræver det dannelse af en midterregering med deltagelse af partier fra begge fløje, men det kan man ikke enes om. De to største partier Socialdemokraterne (28,5 %) og Moderaterna (19,9 %) vil have deres egen leder som statsminister - og det kan der ikke skaffes flertal for. Ved dagens afsteming har endog Vänsterpartiet med 14 mandater undladt at stemme for Löfven med den begrundelse at han ikke vil have dem med i en socialdemokratisk regering. Centerpartiets leder Anna Lööf har brudt med den borgerlige Alliansens sammenhold og tilbudt at gå i regering med Socialdemokraterne og Miljøpartiet mod at både Vänsterpartiet og Sverigedemokraterne holdes ude. Men dette strander både på Vänsterpartiets principielle holdning og på uenighed om den politiske linje. Og da Sverigedemokraterne forleden stemte for Moderaternes og Kristdemokraternes fælles budgetforslag for 2019 er dette blevet vedtaget med bl.a. store besparelser og skattenedsættelse som Löfven kalder uansvarlige, men som han ikke kan undgå uden at få regeringsmagten nu.

Sverige rykker nærmere et nyvalg, lyder vurderingen fra formanden for Riksdagen, Andreas Norlén, som i tre måneder har forsøgt at finde en ny statsminister i Sverige. Han vil gøre alt, hvad han kan, for at forhindre et nyvalg. "Men hvis partierne vælger et nyvalg fremfor at handle på en måde, der giver Sverige en ny regering, vil jeg ikke stå i vejen for dem", siger Norlén ifølge en pressemeddelelse. Formanden oplyser, at han i den kommende uge vil føre uformelle samtaler med de svenske partiledere, men samtidig vil gå i gang med at forberede et eventuelt nyvalg. Og dette er nu det mest sandsynlige. For nogle dage siden så den ambitiøse Anna Lööf (der ved valget førte sit parti frem fra 6,1 til 8,6 %) ud til at kunne få chancen for at forsøge at danne en tværgående regering, men forhandlingerne mellem hende og Löfven førte ikke til nogen tilnærmelse eller forståelse - så chancen er røget.

Et nyvalg vil formentlig ikke give de helt stor forskydninger i stemmetal. Liberalerne og Miljøpartiet risikerer dog at ryge ud, så det eneste positive der vil kunne komme ud af det vil være om Moderaternas og Centerpartiets ledere skifter holdning til Sverigedemokraterne og accepterer Jimmy Åkesson som samarbejdspartner. Det gør allerede nu Kristdemokraterne - og derfor skal man bide mærke i at dette partis leder, den unge Ebbe Busch Thor, i dag i Rigsdagen appellerede stærkt til at man droppede boykotten af det kontroversielle parti - således som man faktisk allerede har gjort i flere kommuner i Skåne. Moderaterne hælder også til denne linje, men Alliansen mellem M, C, L og KD dummede sig jo gevaldigt ved op til valget i september at fastholde boykotten som indiskutabelt dogme. Men for de borgerlige må det nu stå lysende klart at de ikke kommer til at danne regering uden et definitivt opgør med tidligere statsminister Reinfeldts tåbelige linje fra 2014. Det opgør er nu op til den vege Ulf Kristersson.Elitens og den gode smags foragt mod og fordomme omkring det Sverigedemokraterne der er blevet mange almindelige svenskeres svar på de gamle partiers magtesløshed og forvirring kom på et pudsigt plan til syne ved den storstilede Nobel-fest i Stadshuse i Stockholm forleden. For det var det kriseramte Svenske Akademi (De Aderton) der stod for invitationerne - og det havde valgt at invitere alle landets partiledere med Jimmy Åkesson som eneste undtagelse. De Aderton vil ikke respektere vælgernes dom - men lader sig gerne rode ind i sexaffærer med den såkaldte Kulturprofil (Jean-Claude Arnault), hvis ægtefælle er medlem, og hvis mest ihærdige modstander er akademiets tidligere sekretær, den 56-årige professor i æstetik Sara Danius. Og dette fornemme og forfængelige væsen gør sig allermest bemærket ved sine groteske, modedesignede klædedragter ved Nobel-festerne, kæmpestore og farvestrålende kjoler der kræver to stoles plads på podiet. - Hendes kjoler og optræden har i og for sig intet med regeringsproblemerne at gøre, men kan tages som udtryk for at der er noget rivende galt med elitens moral- og kulturopfattelse. Den er blottet for konsistens og sammenhæng med almindelige menneskers sunde folkelige følelser og fornemmelser, herunder Sverigedemokraternes.

Sverige er ligesom Tyskland, men i skarp modsætning til både Danmark og Norge, et glimrende eksempel på at man forsøger at holde generende kritik fra folkets side uden for debat og indflydelse, skønt de af flygtninge- og indvandrerpolitikken opståede integrations- og kriminalproblemer bliver værre og værre måned for måned. Man bliver ved at tro på det skinhellige forsøg på at stemple kritikken som ekstremt højreradikalisme, for ikke at sige halvnazistisk, og kommer derfor aldrig i nærheden af holdbare og nødvendige modforanstaltninger mod ulykkerne.

Man er ude af stand til at se komplementært helhedsrealistisk på problemerne og på den sunde nationalfølelse der ikke beror på moralistiske eller universaljuridiske principper, men på intuition og gennemprøvet erfaring.

Jens VrængmoseRelevante artikler på Jernesalt:

Löfvens nye regering er et bagslag, men Löfven er en ambitiøs og pragmatisk forhandler  (22.1.19.)
Moderatornas leder skal til afstemning i Riksdagen som mulig ny statsminister  (6.11.18.)
Svenskerne straffede Socialdemokrater og Moderater, men lederne stikker hovedet i busken  (11.9.18.)
Moderaternas nye leder fastholder Rejnfeldts naive flygtningepolitik  (11.12.14.)
Sverigedemokraterna fældede Löfven og skærpede det store dilemma hinsidan  (6.12.14.)
Svenskernes illusioner brast  (18.9.14)

31-årige Sebastian Kurz vandt valget i Østrig  (20.10.17.)
Folkeafstemningen i Italien sender landet i dyb krise  (5.12.16.)
Østrig lodret splittet ved præsidentvalget  (27.5.16.)
Grækenland får forlænget sit tålte ophold i euroen lidt endnu,
men eurogruppen magter ikke udfordringen
  (19.7.15.)
Den græske regering får respit til at genoprette økonomien   (28.2.15.)
Græske Syriza danner regering og vækker Europa  (1.2.15.)Kan moral begrundes?  (Erling Jacobsens moralfilosofi)
etik og eksistens  (Essay om etikkens placering i den menneskelige eksistens
Konsistens-etikkens Ti Bud  (Ti moderne principper for det sekulariserede samfund)
'Jeget' og 'Selvet' i analytisk psykologi
Hvem er min næste?  (15.1.06.)
Selvrealiseringens idé og psykologi   (18.3.06.)

Al faglighed kommer til kort i eksistensen  (13.3.18.)
De humanistiske fag svigter den eksistentielle virkelighed  (11.3.18.)
Har psykologien og terapien brug for samfundskritik?  (25.08.17.)
Den store kulturkrise og udvejen  (7.5.17.)Artikler om EU og Europa
Artikler om Etik
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om SekulariseringRelevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.comRedaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   EfterskriftVærdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifestTil toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  utils postfix clean
utils postfix normal