Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - sverige18b

ARTIKEL FRA JERNESALT - 6.11.18.

Moderaternes leder skal til afstemning i Rigsdagen som mulig ny statsminister

Det svenske parlaments formand (talman) Andreas Norlén har besluttet at Rigsdagen i næste uge skal stemme om hvorvidt der er flertal for at lade Moderatlederen Ulf Kristersson danne regering, idet han ikke skønner at det tjener noget formål at holde flere sonderingsmøder med partierne, så længe deres positioner er låst fast. En afstemning i Rigsdagen vil ikke nødvendigvis give et flertal for Kristersson, men den kan måske i negativt fald skabe en ny fremadrettet dynamik, underforstået løsne visse partiers positioner så nye muligheder opstår. Formanden har naturligvis overvejet at give Centerpartiets leder Annie Lööf den mulighed at prøve at danne regering på tværs af blokkene som hun har ønsket for at undgå at give Sverigedemokraterne indflydelse overhovedet, men da hverken Moderaterna eller Kristdemokraterne fra Alliancen vil støtte hende heri, finder han det omsonst. Den fornuftige mand tør ikke spå om afstemningsresultatet, men ser gennem afstemningen en chance for nye reelle sonderinger efterfølgende. Og her synes han ganske opfindsom.

Ulf Kristersson på sin side siger at Liberalerna (Jan Björklund) og Centerpartiet (Annie Lööf) må stemme imod ham direkte, hvis de ikke er tilfreds med hans politik, og han håber i hvert fald at Sverigedemokraterne ikke vil gøre det. Men dette forudsætter efter alt at dømme at Kristersson tilbyder at forhandle direkte med SD's leder Jimmie Åkesson.

Annie Lööf havde gerne set at hun havde fået muligheden for at undersøge om hun kunne danne regering med partier fra begge blokke, idet hun ser flere muligheder for sig (især med Miljøpartiet), men hverken Socialdemokraterne eller Moderaterna vil støtte en regering uden at få selve statsministerposten. Og hun gør udtrykkeligt opmærksom på at Centerpartiet fortsat drøfter sin stillingtagen, men at hun indtil videre regner med at partiets rigsdagsgruppe stemmer imod Kristersson.

Derfor kan man kun give Dagens Nyheter ret når bladet i dagens leder finder det "godt at Rigsdagen kommer til at stemme om Kristersson". Det kan jo afklare visse ting, herunder det Nolén ønsker, nemlig at visse partier løsner deres absolutte udelukkelse af Sverigedemokraterne. Dagens Nyheter siger dog samtidig at eneste udvej af den helt specielle krise er at Socialdemokraterne accepterer Alliancen som regerings-koalition. Men det skal også med i billedet, at Kristdemokaternes leder Ebba Busch Thor af en eller anden grund mener at Lööf skulle være indforstået med at lade Kristersson få chancen. Busch Thor vil selv acceptere at en ny borgerlig regering får Sverigedemokraterne som støtteparti, men det vil hverken L eller C.



Men intet er givet på forhånd, for ulykken er lige præcis det princip eller den dogmatiske holdning som har ført Alliancen til udtrykkeligt, ja, højt og helligt at føre valgkamp på et fælles løfte om at Sverigedemokraterne ikke får noget at sige, for denne holdning gør det umuligt at danne regering i landet, når disse nu vitterligt og ubenægteligt er blevet et stort parti med 17,9 % af stemmerne der giver den borgerlige blok klart flertal over for den røde blok. Målinger har siden vist, at et flertal af Moderaternes vælgere kan acceptere et samarbejde med Sverigedemokraterne, så problemet er dybest set, at Ulf Kristersson også selv har ført valgkamp på at blive statsminister med Alliancen - uden om Sverigedemokraterne.

Det har uden tvivl været en forhåbningsfuld strategi, men denne lykkedes ikke, fordi Sverigedemokraternes fremgang først og fremmest skyldes Moderaternes yderst indvandrerimødekommende linje, som den tidligere leder og statsminister Reinfeldt stod for i 2014, og som gav et så dundrende nederlag, at han året efter valgte at træde tilbage. Men den første efterfølger forstod ikke signalet og ville ikke opgive Reinfeldts linje. Og det har Kristersson såmænd heller ikke vovet. Han sidder derfor i det fedtefad partiet selv har skabt - uden mindste erkendelse af at Sverigedemokraternes kritik af den hidtidige indvandrer- og flygtningepolitik er fuldt berettiget i lyset af de kæmpeproblemer den har givet Sverige. Nøjagtigt som den har givet de fleste andre EU-lande der siden kansler Merkels fatale åbning af EUs ydre grænser for flygtningestrømmene fra Mellemøsten og Nordafrika blindt valgte eftergivenheden af mere eller mindre kristelige barmhjertighedsgrunde - uden at se de sandsynlige langsigtede konsekvenser i øjnene.

Det var ikke alene katatrofal og naiv barmhjertighed, der først efterhånden er ved at gå op for landene og give partipolitiske kriser, men også for Sveriges vedkommende et dybt forræderi mod opfattelse af Sverige som "Folkehemmat" som et sandt og ægte folkestyre der gror frem af sig selv i et dybt fællesskab der ikke beror på principper og dogmer, men på de stærke kræfter i det kollektivt ubevidste der for lov at gro selv.

Ulf Kristersson er slet ikke politikeren der har forståelse for dette og derfor heller ikke manden der kan rette op på Sveriges krise. Et nyvalg vil i mine øjne være det eneste rigtige.

Ejvind Riisgård



Relevante artikler på Jernesalt:

Svenskerne straffede Socialdemokrater og Moderater, men lederne stikker hovedet i busken  (11.9.18.)
Svenskernes illusioner brast  (18.9.14)
Sverigedemokraterna fældede Löfven og skærpede det store dilemma hinsidan  (6.12.14.)
Moderaternas nye leder (Anna Kinberg Batra) fastholder Rejnfeldts naive flygtningepolitik  (11.12.14.)
Borgerlig valgsejr i Sverige  (19.9.06.



en tredje vej i eksistensen - hinsides determinisme og vilkårlighed?
'Den tredje vej', Fogh Rasmussen og Venstre  (30.7.12.)
'Den tredje vej' ifølge Anthony Giddens  (23.7.12.)
Den tredje vej og Labours nye formand  (27.9.10.)
Den tredje vej og Lars Løkke Rasmussen  (29.9.10.)
Den tredje vej og Liberal Alliance  (28.9.10.)
'Den tredje vej' og New Labour under Tony Blair  (27.7.12.)
Den tredje vej til religionsanskuelse



Dannelse: Fest, druk og dannelse  (23.8.18.)
Dannelse: Uvidenhed om det kollektivt ubevidste er reelt en fornægtelse af åndslivet  (13.8.18.)
'Dannelse' er et tvetydigt mål i både skolen og eksistensen  (2.8.18.)
Dannelse er alt andet end at leve op til krav om kompetencer  (8.7.14.)
Dannelse: Medier, ungdom og dannelse  (2.5.11.)
Dannelse: tidssvarende eksistentiel dannelse  (2.6.10.)
Dannelsens hemmelighed og udfordring  (20.9.04.)



Humor og tragedie
Humor og virkelighed  (20.8.07.)
Monumentalt nyt værk om Storm P.  (17.11.17.)
Livskvalitet, religion og humor  (12.2.12.)
Hvad skal vi med humor og tragedie?  (14.4.11.)



Artikler om EU og Europa
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering



Relevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.com



Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)



At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)



Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   Efterskrift



Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  



utils postfix clean
utils postfix normal