Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - terrolr17manchester

ARTIKEL FRA JERNESALT - 24.5.17.

Terror mod Manchester Arena og vestlig ungdom og musik

Sent søndag aften blev den nordengelske storby Manchester ramt af terror direkte rettet mod et musikarrangement i byens store indendørs Arena hvor omkring 20.000 unge mennesker og børn havde hørt den 23-årige amerikanske popsangerinde Ariana Grande. En meget kraftig bombe blev udløst af en selvmordsterrorist ved en af udgangene - og det kostede 22 mennesker livet og sårede mindst 60, heraf flere alvorligt. Da braget lød, udløste det panik hos folk der bare søgte at komme væk. Politi og ambulancer kom hurtigt til stede.

Terroraktionen er den voldsomste i Storbritannien i mange mange år, og efterforskningen indebar at sikkerhedsniveauet tirsdag aften blev hævet til det allerhøjeste, da der kan forventes nye forsøg på større aktioner i den nærmeste tid. Al efterforskning i Storbritannien er i øvrigt hæmmet af det forhold at man ikke registrerer borgernes flytninger.

Der kom hurtigt kondolencetelegrammer til landet fra hele udlandet, herunder fra Danmark, Tyskland og Frankrig. Og premierminister Theresa May holdt mandag formiddag krisemøde i sikkerhedsrådet og efterfølgende en pressekonference foran Downing Street 10.

Efterretningstjenesten fik mandag identificeret gerningsmanden. Han er en 22 årig Salman Abedi der var født i Manchester, men hvis forældre var flygtet fra Gaddafi-styret i Libyen. Abedi havde to søstre der som 16-årige rejste til Syrien for at blive gift i Islamisk Stats selvudråbte kalifat. Familien virkede i forhold til naboerne som en almindelig familie. Salman var dog kendt af efterretningstjenesten, men regnedes ikke for en risiko. - Der blev foretaget ransagninger på familiens bopæl og en 23-årig mand blev anholdt, men politiet har ikke røbet forbindelserne.

Koncerten i Manchester Arena var led i Ariana Grandes turné med programmet "Dangerous Woman", der tidligere på året blev givet i Herning. Ariana Grande beskrives som en verdensstjerne med et kønt ydre, en rolig stil og en imponerende stemme. og hun skulle have 4 millioner fans. Og stort set ingen kritikere. Hun virker ægte og er "likeable". Hun opfattes nærmest som uskyldigheden selv. Og derfor er det ligetil at stille spørgsmålet, hvorfor i al verden islamister og jihadister går efter en sådan stjerne og et sådant publikum? Er det ikke afstumpethed og ondskab i renkultur?Premierminister Theresa May indrømmede at vi må kæmpe for overhovedet at forstå "den forskruede forstand der ser et lokale fyldt med unge - ikke som et syn at glæde sig over, men som en mulighed for et blodbad".

Og det er egentlig rammende at tale om at vi må kæmpe for at forstå den slags, for det er på tværs af al normal vestlig tankegang og alle normale menneskers opfattelse af noget der kan give mening. Men man skal i den forbindelse ikke glemme to ting: For det første at fanatiske islamister og jihadister hader alle vantro mennesker, men især vestlig kultur og vestlig livsstil og livsudfoldelse som pesten og ønsker den udryddet. For det andet at netop vestlig musik er noget af det værste der findes som udtryk for vestlig livsudfoldelse. Den er 'harâm' som det kaldes på arabisk, den hører under det forbudte i verden - og muslimer der bor i den vestlige verden, kan jo ikke undgå at blive udsat for den.

Så spørgsmålet bliver hvorfor islamister i den grad afskyr og hader det de ikke selv kender som udtryk for normal livsglæde og livsudfoldelse, men som de ser Vestens ungdom flokkes om og hylde. Og forklaringen er desværre ligetil: muslimer vokser op med afsky for vestlige normer og vestlig livsstil, fordi de fra barnsben indoktrineres med at alle mennesker der ikke tror på deres egne guder og profeter og religiøse normer og principper er vantro, og det sidder så dybt i dem allerede omkring 5-års alderen at det er uhyre svært overhovedet at rokke det bare en lille smule til fordel for lidt tolerance eller dybere erfaring. Problemet forstærkes naturligvis automatisk, sålænge muslimer laver parallelsamfund og aldrig bliver ordentligt integreret i de europææiske lande de har slået sig ned i.

At prædike tolerance og frisind dur ikke, at fordømme terrorhandlinger dur ikke, og selv det at udtrykke dybt afsky for terror der retter sig mod helt uskyldige unge mennesker og børn og en helt uskyldig popstjerne gør ikke det fjerneste indtryk på islamister, jihadister og andre ekstremister der ønsker død over de vantro. For dem er terror ikke meningsløst, heller ikke når den rammer børn og unge der i vore øjne er uskyldige. For vantro mennesker er ikke uskyldige i islamisternes øjne.Derfor kan det siges med sikkerhed, at moralsk fordømmelse af terroristerne ikke hjælper det fjerneste. Der er kun tre ting der duer: 1) Kamp mod terrorister og terrororganisationer og terrorstater både på slagmarken og i sikkerhedstjenesten. - 2) Kamp mod imamer og moskéer der prædiker had mod vestlige værdier og modarbejder integration. Og 3) kamp mod parallelsamfund og ghettodannelser gennem hårdnakket og målrettet arbejde på at integrere de muslimer der har fået asyl og statsborgerskab i vestlige lande - ved hjælp af et bredt spektrum af oplysning, undervisning, socialarbejde og boligarbejde samt beskæftigelse.

Men uanset hvor mange kræfter og hvor stor opfindsomhed de vestlige lande opviser i denne kamp, så vil de ikke kunne forhindre hadets islamister mod at lave modbydelige terroraktioner i fremtiden.

Ejvind RiisgårdRelevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.comRelevante artikler på Jernesalt:

Håbet er det grænseoverskridende i eksistensen  (16.4.17.)
Ufred i verden er normaliteten  (14.4.17.)
Leg og krig - Mennesket som et legende væsen (3)
om kulturhistorikeren Johan Huyzingas værk om kulturens oprindelse i leg
  (15.5.16.)

Terroren rammer midt ind den tyske julestemning og kanslerens troværdighed   (22.12.16.)
Elvte september 2001 satte fundamentalt skel mellem to kulturer  (11.9.16.)
Martyr-udstilling provokerer til stillingtagen  (30.5.16.)
Terrorangreb mod EU's vildt pompøse, men reelt svage og kriseramte centralmagt  (23.3.16.)
Reaktionerne på den nye terror mod Europa skal ud over det militante og have fat i det eksistentielle  (19.11.15.)
Frygt ikke! - er det nødvendige svar på den nye terror mod Europa  (15.11.15.)
Terror-redegørelsen en bét for Helle Thorning   (17.5.15.)
Kampen mod Islamisk Stat er kommet i fokus på en diffus måde  (14.9.14.)
Attentatforsøg på islamkritikeren Lars Hedegaard  (8.2.13.)
Islamistisk terror rammer Mali og Algier  (2.2.13.)
Fornemt velbegrundet dom over tilregnelig Breivik  (25.8.12.)Artikler om Terrorismen
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om SekulariseringRedaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   EfterskriftVærdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifestTil toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  utils postfix clean
utils postfix normal