JERNESALT - terrordanm15a
ARTIKEL FRA JERNESALT - 17.5.15.
Terror-redegørelsen en bét for Helle Thorning
Ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt så ud til efter flere måneders massiv og dygtig reklamekampagne rettet specifikt mod Venstres alt for sårbare formand at have haft held til at få lidt vind i meningsmålingerne og nå op på det halvsløje valgniveau på 24,8 % (en mindre tilbagegang i forhold til 2007) og derfor måske vove et forårsvalg, så faldt 'bomben' i form af Rigspolitiets Evalueringsrapport om skudattentaterne i København den 14. og 15. februar mod Krudttønden på Østerbro og Synagogen i Krystalgade.
Redegørelsen blev fremlagt af justitsminister Mette Frederiksen på et pressemøde mandag den 4. maj, hvor hun åbent tilstod at "Det billede der blev bibragt regeringen og offentligheden, det var, at der var bevogtning med det samme ved synagogen, og det har vist sig at det var der ikke." - Nærmere betegnet gik der mere end tre timer fra Omar El-Husseins terror mod Krudttønden til at PET anbefalede fast bevogtning ved synagogen og yderligere tre timer til ekstra bevogtning af andre jødiske institutioner. Men den for regeringen værste fejl ligger i at PET gav urigtige oplysninger til Regeringens Sikkerhedsudvalg og dermed til både statsministeren og justitsministeren som efterfølgende bedyrede Folketinget at alt havde været i skønneste orden. Ja, faktisk blev statsministeren og justitsministeren først klogere, da de fik Rigspolitiets redegørelse at læse. Og den umiddelbare reaktion blev at PETs' øverste chef Jens Madsen blev omplaceret til andet arbejde (hvilket på almindeligt dansk vil sige fyret) efter kun halvandet år på posten.
Man kan ikke fortænke regeringen i at den fyrer PET-chefen, når han er den øverste ansvarlige for fejlene, men det hjælper bare ikke opklaringen af hvordan fejlene kunne ske. Hverken statsministeren eller justitsministeren kan juridisk gøres ansvarlige for videregivelsen af de urigtige oplysninger, eftersom de begge har videregivet de oplysninger de havde fået forelagt af deres embedsmænd (og som selvfølgeligt skal være opdaterede og korrekte). Ministrene har efter alt at dømme handlet i god tro, men det var uklogt af statsministeren på TV2 News den 11. maj at forklare sin egen misinformation af folketing og offentlighed med ordene: "Jeg gengiver jo bare de oplysninger og det billede, vi havde fået i dagene efter terrorangrebet. Hvorfor skulle jeg gøre andet? Men det vigtige i denne sag er at der nu er lavet en stor redegørelse om hele forløbet....".
Her kan man dog med rimelighed stille spørgsmålet, hvorfor i alverden gjorde Helle Thorning "bare" det - i stedet for den 14. februar at have fulgt sagen op på egen hånd (med eller uden justistsministerens hjælp) umiddelbart efter at været blevet orienteret om skuddramaet ved Krudttønden. Det fandt sted kl. 15.33, og 15.41 kontaktede sikkerhedsvagten på stedet PET's hovedkvarter. PET-chefen og PET's operative leder blev alarmeret. PET-chefen orienterede justitsministeriet. Og hele politijagten på gerningsmanden gik i gang. PET's operationsstab holdt statusmøde kl. 16.45, og derefter gik der besked til de personer PET yder beskyttelse. Truede personer skulle tildeles livvagter og "alle jødiske arrangementer skulle gennemgås særskilt". Det indebar at PET kl. 17.50 underrettede Københavns Politi om konfirmationsfesten i Synagogen (uden at der straks blev sendt mandskab til stedet). Kl. 18,42 fik Københavns Politi en ny opringning fra PET, der nu anbefalede "fast bevogtning af Synagogen" hurtigst muligt og frem til konfirmationsfestens forventede afslutning kl. 02.00). Tre betjente blev sendt af sted kl. 19.05, og kl. 19.22 var en patruljevogn fra Københavns Politi fremme ved synagogen. Drabet af den jødiske vagt Dan Uzan sker kl. 00.41 - uden at det lykkes politiet at uskadeliggøre Omar El-Hussein.
Det er indlysende klart at PET og Københavns Politi ikke var oppe på dupperne, som man ellers kunne have forventet de ville være kun en måned efter terrorangrebet i Paris mod Charlie Hebdo og et jødisk supermarked. Rigspolitiet har udarbejdet en grundig redegørelse der specificerer 10 "læringspunkter" som man kalder det, dvs kritisable forhold i reaktion, beredskab og våbenbrug m.m. som skal rettes op. Bl.a. har det vist sig at betjentenes udstyr og skydefærdigheder lader en del tilbage at ønske. Og der er næppe tvivl om Rigspolitiet vil få rettet tingene op, når der nu er kommet så stor fokus på sagen, og Danmark sagtens kan frygte mere terror fra samme radikaliserede indvandrermiljø. En udskiftning af PET-chefen syntes logisk og naturlig, men er ikke heldig, når PET i forvejen var kommet i søgelyset. Organisationen synes at være svær at holde styr på. Og det dur ikke i de terror-tider vi lever i.
Når sagen imidlertid er blevet så ubelejlig for statsministeren at hun formentligt vil udskyde valget til efteråret, skyldes det at den har givet hende ridser i det billede af perfektion hun ellers hidtil har værnet og sat en ære i at holde helt. Helle Thorning har på ingen måde gjort noget ulovlig, og ser heller ikke ud til at have tilbageholdt yderligere oplysninger der kunne begrunde en mistillidserklæring. Men omvendt synes hun bestemt ikke at have levet op til de forventninger man med rimelighed kunne have til hendes personlige integritet - uanset hvad man måtte mene om hendes politik. Hun angribes nu ihærdigt og meget forståeligt fra oppositionens side, og Lars Løkke Rasmussen der har mest at vinde ved at puste til ilden, fordi han har været udsat for en tåbelig hetz fra socialdemokraternes side, har da også kunnet fortælle at han ikke selv var uvidende om at der gik for lang tid inden Synagogen blev fast bevogtet den 14. februar. For han var simpelthen bare taget hen i Krystalgade efter terroren mod Krudttønden for med egne øjne at konstatere om der var kommet bevogtning af Synagogen. Så simpel er rettidig omhu. Og spørgsmålet er derfor hvorfor hverken Helle Thorning eller Mette Frederiksen udviste den samme omhu - personligt eller ved stedfortræder. De kunne jo for eksempel bare have ringet til overrabineren eller formanden for Mosaisk Samfund.
Det gjorde de ikke - og derfor hænger de begge på et tab i troværdighed der kan koste dem dyrt ved et valg. De håber naturligvis at sagen hurtigt går i glemmebogen - og rejser fx. væk her i dagene efter Kristi Himmelfart for at slippe for spørgsmål. Men hverken oppositionen eller medierne glemmer en sådan sag - og den skal stort ikke køre mere end yderligere en uge eller to, før udskrivningen af et forårsvalg er forpasset.
Et par andre ting kunne også tyde på at det vil være for risikabelt for Helle Thorning at udskrive valg nu. Det ene er at Venstre har kapret en populær Søren Gade til ny opstilling som folketingskandidat og dermed også som mulig afløser for den upopulære og utroværdige Lars Løkke Rasmussen. Den anden er at Det radikale Venstre har fået dårlige meningsmålinger efter at Morten Østergård har overtaget formandsskabet. Han har slet ikke Margrethe Vestagers pondus, og hans massive og meget pågående reklamekampagne hjælper ham tilsyneladende heller ikke. Han er ikke trådt i karakter som radikal leder (det gør man slet ikke via reklamer), og hvis partiet kun får de omkring 6 % nogle meningsmlinger giver dem, bliver der ikke basis for en ny SR-regering.
Meningsmålinger er aldrig sikre, men de bliver alligevel brugt som signal om hvad vej det går. Og når den røde blok ligger i intern strid, så vil det ikke ligefrem være det allerklogeste af Helle Thorning-Schmidt at udskrive valg på det faktum at hun har misinformeret Folketinget om noget så vigtigt som ordentlig bevogtning af Synagogen og det jødiske samfund. Desuden er det næppe heller glemt af alle socialdemokraternes og SF's vælgere at regeringsgrundlaget i 2011 var et decideret brud på de to partiers egne valgløfter.
Ejvind Riisgård
Relevante artikler på Jernesalt:
Skal Hizb ut-Tahrir forbydes? (13.3.15.)
Er ytringsfriheden virkelig så afgørende (8.3.15.)
Danmark efter terrorangrebet 14. februar (19.2.15.)
Den nye islamistiske terror mod ytringsfrihed og jøder nu for alvor i Danmark (15.2.15.)
Hvad stiller den vestlige verden op med den forstærkede islamistiske trussel? (21.1.15.)
Terroraktionen i Paris blev udvidet dramatisk. Reaktionen viser fortsat stor religiøs forvirring (10.1.15.)
Terroren mod 'Charlie Hebdo' rammer den religiøse forvirring (8.1.15.)
Artikler om Danmark
Artikler om Terrorismen
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering
Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex
Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)
At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet
Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens
Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien (28.12.09.)
Jernesalts 2009-filosofi
Forord -
Begreber og aksiomer -
Krisen ved årsskiftet 2008/09 -
Verdensbilledet 2009
Livet -
Mennesket -
Sjælen -
Sproget -
Samfundet -
Overordnede politiske parametre
Udfordringen -
Helhedsrealismens advarsler -
Helhedsrealismens anbefalinger -
Efterskrift
Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest
Til toppen
Til forsiden
PrintVersion
Tip en ven
utils postfix clean
|