Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - finanslov18a

ARTIKEL FRA JERNESALT - 10.12.17.

DF fik Finansloven for 2018 på plads uden skattelettelser

Finansloven er som bekendt den vigtigste lov i vort lands politiske liv, fordi den er forudsætningen for de løbende udbetalinger til hele den danske forvaltning og offentlige institutioner og derfor i princippet skal være vedtaget inden folketinget går på juleferie, så loven kan træde i kraft pr. 1. januar. Det er endda allerbedst at den vedtages i november, da der er arbejde forbundet med at få den færdigredigeret, trykt og sendt ud til alle dem der har brug for den så tidligt som muligt. Men da der altid er stor politisk strid om netop denne lov, kan forhandlingerne let trække i langdrag - ikke mindst når regeringen er i mindretal og et støtteparti uden for regeringen helt bevidst stiller betingelserne hårdt og ultimativt op for at få sin vilje. Og det er tilfældet i disse år, hvor VLAK-regeringen er fuldstændigt afhængig af forlig med Dansk Folkeparti og dettes eminent forhandlingssikre formand.

I år havnede forhandlingerne tidligt i en decideret krise for regeringen, fordi den ene koalitionspartner - Liberal Alliance - var bundet op på at have lovet store skattelettelser til sine vælgere og derfor med statsministerens accept havde insisteret på at kæde forhandlingerne om finansloven sammen med forhandlingerne om skatten. Man kan sagtens holde de to ting adskilt - og gør det i langt de fleste tilfælde hvor der ikke er store ting på spil om skatten - men Liberal Alliance var naturligvis klar over at de ikke ville kunne få DF til at stemme for store skatteletterne til de rige, hvis først finansloven var stemt hjem. DF fik altså sin vilje.

Sent fredag aften - midt under håndboldkampen - kunne finansministeren trine frem foran sin dør i Den Røde Bygning i følge med DF's finansordfører Réné Christensen, økonomiminister Simon-Emil Ammitzbøl (R) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) samt Venstres finansordfører for at meddele at finansloven var på plads med den klausul at skatteforhandlingerne skulle afsluttes inden juleferien. Réné Christensen var tilfreds, men da Liberal Alliances formand Anders Samuelsen, der ikke var med til forhandlingerne i finansministeriet meldte ud på de sociale medier at han nu så frem til historisk store skattelettelser, måtte Christensen gøre opmærksom på at sådanne lettelser var DF slet ikke klar til at stemme for. Ammitzbøll måtte beroligende erklære at man skulle nok nå et forlig. Men dét turde Christensen ikke love inden jul!



Af enkeltheder i loven skal blot nævnes:

I 2018-21 gives der 4,7 milliarder ekstra til ældre og sundhed. Personer med høj pension slipper for at betale såkaldt udligningsskat. Elafgiften reduceres. Medielicencen afskaffes frem mod 2022. Loftet over beskæfitgelsesfradraget forhøjes til knap 510.000 i 2023. Der indføres skattefradrag for indbetalinger til pensionsordninger. Og børnechekken ændres så der kun er fuld ydelse til de to første børn (ingen kan altså fremover leve af at producere syv-otte børn).

I småtingsafdelingen får politiet 300 ekstra betjente. Og de privat ansatte slipper for at betale skat af arbejdsgiverbetalt telefon.

Der vil komme stramninger i udlændingepolitikken, men spørgsmlet om hvad man skal stille op med afviste asylansagere der ikke kan sendes tilbage til deres hjemlande, er teknisk-juridisk så kompliceret at man ikke, selv med de bedste juristers hjælp, kunne nå at udarbejde en holdbar lovformulering.

Som sædvanligt en broget blanding af forslag inden for alle områder af statens anliggender. Nogle vil synes de er gode, andre mindre gode. Det er altid et kompromis, der igen altid afspejler det politiske flertal. Og derfor er det skudt helt ved siden af at kalde det nye finansforlig for en fordærvet finanslov, og finansministerens forsvar for den for en gang pølsesnak, således som den klart socialdemokratiske chefredaktør for Politiken Christian Jensen har gjort i dagens avis. Blandt andet spørger han retorisk hvordan DF's krav om flere politibetjente hænger sammen med LA's krav om droppet beskatning af arbejdsgiverbetalt telefon. Og det er jo et pjattet spørgsmål. For der er naturligvis ingen direkte sammenhæng. Men en finanslov indeholder nu engang et mylder af enkeltheder om alt muligt, og det ender efter forhandlinger mellem relevante partier som noget man kalder en finanslov - og som skal på plads inden 1. januar. - Noget helt andet er at den indgåede aftale ikke indeholder en samlet plan eller nogen større ambition for landets fremtid. Men det er heller ikke den primære idé med en finanslov. Det plejer man at overlade til reformer eller reformpakker. Og det er rigtigt at en større fremtidsplan mangler i dansk politik. Ja, man kan endda tilføje, at Lars Løkke Rasmussen er den sidste der vil få ambitioner i den retning. Han vil blot overleve som statsminister længst muligt.



Og det er da derfor ikke så mærkeligt at en borgerlig avis hævdede at forliget var et cirkus med dobbelt salto og tungt nedslag (der endda kunne ende med en rød regering). Eller at BT kaldte statministeren 'Mr. Mission Impossible'. Politiken fastslog at LA bøjer nakken, men talte også mere sagligt og relevant om at "En skrøbelig aftale bygget på søjler af mistillid holder liv i blå blok". Kendsgerningen er nemlig at der ikke er tillid mellem parterne. Det var statsministeren selv der så at sige måtte diktere forliget efter et seks timer langt møde i statsministeriet med alle forligspartnere, og efter på et kritisk tidspunkt at have holdt et separatmøde med Thulesen Dahl. Lars Løkke har jo bebudet at han agter at blive siddende som statsminister valgperioden ud, dvs til midt i 2019, så han ville i hvert fald ikke risikere at komme i den situation at DF stemte imod finansloven. DF frygter ikke længere et valg. Det var lettere for Lars Løkke at tvinge LA til at skille finansforhandlingerne fra skattereformen - blot med løfte om at få skattereformen færdigbehandlet inden jul. For han vidste at de liberale partnere ville finde sig i hvad som helst, når alternativet for dem ville være en besked om at de bare kunne gå ud af regeringen. De er jo pokkers glade for deres taburetter.

Situationen er vist aldrig set før i dansk politik, hvad selv Kristian Jensen måtte indrømme for åben skærm. Der er indgået et finanslovsforlig mellem de tre regeringspartier og Dansk Folkeparti som det ene regeringsparti, nemlig LA, ikke vil garantere at stemme for, medmindre DF går med til de milliardstore skattelettelser LA fortsat forlanger og tror de kan få hjem med trusler fra både Samuelsen og Joachim B. Olsen. Aftalen holder foreløbigt liv i blå blok indtil finansloven kommer til afstemning i Folketinget. Men stemmer LA imod finansloven, fordi de i den næste uges tid ikke får den lovede skattelettelse til de rige, så falder regeringen, og så skal i hvert fald Liberal Alliance ud at forklare at man ikke vil sænke skatten på arbejde, skære i tilskuddet til Danmark Radio eller stramme udlændingepolitikken eller meget andet. Og det er hårde betingelser.

Så juleløjerne kan fortsætte nogle dage endnu.

Ejvind Riisgård



Relevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.com



Relevante artikler på Jernesalt:

Samuelsen sluger finansloven uden garanti for noget som helst  (20.12.17.)
DF og S har holdt årsmøder, men fastholder blokpolitikken - og Politikens chefredaktør holder stadig på S og R  (20.9.17.)
Dansk Folkeparti flygter fra sit ansvar som progressiv mediator  (12.8.17.)
Hvad skal vi lægge i tilnærmelsen mellem S og DF?  (23.2.17.)
Dansk Folkeparti i voldsom krise på grund af rod med EU-midler   (24.10.16.)
Lars Løkke danner smal og dybt ulogisk Venstre-regering  (29.6.15.)
Thulesen Dahls store dilemma  (23.6.15.)
Helle tabte glansen, Kristian vandt mandaterne, Lars låner nok nøglerne  (19.6.15.)
Dansk Folkeparti synes bange for magten  (13.6.15.)

Venstre imod parallelsamfund og for reform-centralisme  (14.10.17.)
Lars Løkkes nye regering må betegnes som et reaktionært eksperiment  (28.11.16.)
Lars Løkke stikker hovedet i trekløver-skjul  (21.11.16.)
Dansk politik er havnet i et sjovt, men uholdbart dødvande  (28.9.16.)
EU's politikere vil ikke være ved at krisen er dødsens alvorlig  (19.9.16.)



Artikler om Danmark
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering



Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)



At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)



Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   Efterskrift



Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  



utils postfix clean
utils postfix normal