Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - usa18bmidtvejs

ARTIKEL FRA JERNESALT - 10.11.18.

Midtvejsvalget giver gevinster til både Trump og demokraterne

Ikke overraskende gik præsident Donald Trump straks da resultatet af tirsdagens midtvejsvalg forelå ud på twitter og karakteriserede det som en enorm succes (a tremendous succes), skønt han havde tabt flertallet i Repræsentanternes Hus, så dette nu får 220 demokrater mod republikanernes 196, hvad der må kaldes et komfortabelt flertal for demokraterne. Trump bevarede helt forventet flertallet i Senatet hvor kun 35 % af medlemmerne var på valg (51 sæder mod 45). Og han kunne her først og fremmest glæde sig over at republikaneren Ted Cruz i Texas genvandt sin plads ved slå sin rival demokraten Beto O´Rourke, der ellers med sin karisma og energi havde skabt en gigantisk bølge af sympati og tilslutning som havde forplantet sig til andre stater og givet store forventninger hos demokraterne. Men den var altså ikke nok, og Trump kunne desuden konstatere, at hans egen, ekstraordinært store indsats i valgkampen havde gavnet de republikanske kandidater som stod svagt - men nu blev valgt. Og det er nu engang noget der bekræfter hans grandiose jeg i troen på sig selv.

Men da han om morgenen næste dag (ved 12-tiden dansk tid) stillede op til pressekonference i Det Hvide Hus, var det ikke en glad og sikker mand der viste sig, men en mærket mand, der i virkeligheden ikke kunne skjule sin skuffelse på anden vis end ved at kaste sig over en journalist fra CNN, som han først prøvede at stoppe ved at sige "It's enough" flere gange i træk og derefter bede en kvindelig vagt om at tage mikrofonen fra manden. Forsamlingen og tv-seerne verden over fik at vide at CNN var et medie der spredte løgn og fake news om ham, og at journalisten var komplet umulig og uanstændig. Han blev på stedet frataget sin adgang til Det Hvide Hus!

For demokraterne var det naturligvis en opmuntring at de vandt flertallet i Repræsentanternes Hus, så der gendannes lidt mere balance i det politiske system i landet, nemlig den at præsidenten og oppositionen har hvert sit hus bag sig. Har en præsident begge kamre bag sig, kan han trumfe selv de mest kontroversielle forslag igennem. Det benyttede Barack Obama sig af i sine første to år som præsident til at få den nye sygeforsikring (Obamacare) igennem, og det brugte Trump tilsvarende til at få vedtaget loven om at bygge en mur mellem USA og Mexico. At demokraterne nu har flertallet i Repræsentanterns Hus betyder først og fremmest at de kan blokere eller obstruere lovforslag fra Trump og at de samtidigt kan få lovforslag om nye undersøgelser og nedsættelse af kommissioner igennem af den art de ønsker for at genere Trump. Det gælder aktuelt undersøgelsen af Trumps skatteforhold og nedsættelse af en kommission om undersøgelse af den påståede, men ikke dokumenterede russiske indblanding i valgkampen i 2016 til fordel for Trump. Derudover får demokraterne langt større indflydelse på skattepolitikken. - Demokraterne vandt også 7 nye guvernørposter og har nu 23 mod republikanernes 46.

Omvendt er det fortsat Trump der suverænt bestemmer udnævnelsen af nye højesteretsdommere de næste 1½ år - og det bliver formentligt aktuelt i to eller tre tilfælde, hvor de siddende dommere er langt oppe i årene og deres livstid ude.

I mere principiel henseende må det ses som et plus for demokratiet, at valgdeltagelsen var høj, at mange unge og mange kvinder blev valgt ind, og at også minoriteter sikrede sig pladser. Dette har så til gengæld den ulempe for Demokraterne at de får sværere ved at vinde nogle kredse, fordi modstanden mod homoseksuelle, mod indianere og mod farvede borgere stadig er stor. Det største problem for demokraterne er dog at de ikke allerede har en kandidat der kan være et sikkert alternativ til Trump.Trump er ikke just populær i Danmark eller mange andre europæiske land. Når han ligefrem angriber Danmark som et socialistisk land (hvad allerede Eisenhower gjorde i sin tid), så minder det os først og fremmest om at Republikanerne er liberalister i et omfang de færreste her i landet værdsætter. Vi har det bedre med Demokraterne. Trump isolerer USA mere og mere fra Europa, Nato og Klimaaftaler m.m. Det sidste er at han spiller formærmet på sit lands vegne når den franske præsident Macron lufter ønsket om en decideret europæisk hær der er stærk nok til selv at værne Europa mod sine potentielle og faktiske fjender. Vi bliver netop i disse dage mindet om at det var USA der ved indblanding i 1900-tallets store europæiske krige fik dem vendt til demokratiets fordel. Trumps nye linje kunne måske være til at bære, da det giver både Europa og Kina helt nye muligheder, men den ødelægger også umiddelbart enhver chance for en konstruktiv løsning af Mellemøstens og dermed Israels problemer. Her er Rusland og Iran nu styrket. I Syrien sidder den islamiske diktator relativt sikker i sadlen, og i Tyrkiet har præsidenten afskaffet både sekulariseringen og det frie demokrati.

Ulykken er at USA med Trump er blevet så splittet som det næppe har været siden den store borgerkrig, og demokraterne kan ikke forhindre udviklingen. For præsident Trump har to trumfkort:

Han har en fantastisk evne til at forføre folk gennem sin personlige karisma, sin energi, sin systemtiske udnyttelse af de sociale medier - ikke at forglemme sine penge og sin foragt for den politiske elite i Washington.

Selve fremkomsten af de sociale medier har overalt gjort forførelsens kunst ekstra tillokkende og effektiv, fordi disse mediers fremstormen på ganske få år netop bygger på en usædvanlig nem og uforpligtende kontakt og accept, der er ensbetydende med meget vanskelige vilkår for egentlig fordybelse, seriøs dialog, frit åndsliv og fri ikke-rationel tænkning af netop de arter der er forudsætning for det demokrati og den diversitet der vokser frem af sig selv i respekt for andre mennesker. Digitaliseringen som sådan gør processerne uoverskuelige og giver dermed gigantiske chancer for kriminalitet, korruption og stigende usikkerhed.

Vi kan i forbindelse med den historiske fejring af 1. og 2. verdenskrig i en vis forstand 'more os' over den helt vanvittige og katastrofale krigsbegejstring i de europæiske lande der gik ind i krigen såvel som over den i vore dage latterligt teateragtige iscenesættelse som italieneren Benito Mussolini og tysk-østrigeren Adolf Hitler forførte millionerne med så disse med begejstring gik ind i taberkrige der endte med den mest uhyggelige destruktion. Sovjetunionens ledere forstod også forførelsens kunst efter 1914 og islamisterne gør det i dag - med samme brutalitet og umenneskelighed. I vore dage sker folkeforførelsen de fleste steder med helt andre midler, nemlig de såkaldt "sociale medier" - og folk begejstres over medierne og lader sig gladelig føre bag lyset af pengegiganter og magtstræbere uden at ane det mørke der venter overalt hvor den teknologiske udvikling og det økonomiske fremskridt sker uden ringeste forbindelse med åndslivet.

Verden oplever i disse år en systematisk fremmedgørelse af mennesket der aldrig har været set tidligere - og som den amerikanske præsident er en mester til at føre folk ud i.

Ejvind RiisgårdRelevante artikler på Jernesalt:

Midtvejsvalget giver gevinster til både Trump og demokraterne  (09.11.18.)
Trump til grin på FNs generalforsamling  (30.9.18.)
Trump fjerner sig systematisk fra EU og Nato  (18.7.18.)
Historisk møde mellem Trump og Kim-Jong-un  (13.6.18.)
Trump bryder atomaftalen med Iran og går dermed stik imod EU  (10.05.18.)
Vestmagterne kan ikke stille noget op med Assad  (16.4.18.)
Macron fejrer Bastilledagen i stor stil  (16.7.17.)
G20-mødet i Hamborg - mellem toppolitik og ekstrem vold  (12.7.17.)
Trump isolerer sig - og Merkel gør det bevidst til et vendepunkt  (31.5.17.)
Ufred i verden er normaliteten  (14.4.17.)
Assad har brugt giftgas - Trump reagerer på forbrydelsen  (7.4.17.)
Højrenationalismen er lige så reaktionær som globalismen>  (10.2.17.)
Midtvejsvalget i USA med hug til Obama  (4.11.10.)
Obama i oliekrise  (18.6.10.)
Obama fik sundhedsreformen igennem  (22.3.10.)
Status over året 2009  (31.12.09.)
Obamas fredstale i Oslo  (21.12.09)
Nobels fredspris til håbets ikon 2009  (11.10.09.)
Obama indsat med store forventninger  (25.01.09.)Artikler om USA
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om SekulariseringRelevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.comRedaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   EfterskriftVærdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifestTil toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  utils postfix clean
utils postfix normal