Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - e-bog25ungdom

PRÆSENTANTION AF E-BOG FRA JERNESALT - 15.9.17.

Ungdom er krise, frigørelse, nye indsigterBogen er beregnet for unge i puberteten, dvs unge mellem 15 og 20 år, men kan med udbytte også læses af alle fuldvoksne, herunder forældre, lærere og terapeuter. Den ser med friske øjne på eksistensproblemerne, men sætter dem først og fremmest ind i en begrebsramme der er helhedsorienteret og helhedsrealistisk.Indholdsfortegnelse:

Forord

Fase I    - 14-15 års alderen
Fase II   - 15-16 års alderen
Fase III  - 16-17 års alderen
Fase IV  - 17-18 års alderen
Fase V    - Afsluttende bemærkninger

EfterskriftForord

Ungdomsårene er en overgangstid mellem barndom og voksenalder.

Årene er bestemt af de ændringer i krop og psyke som skyldes kønshormonerne. Ændringerne er skelsættende for de enkelte individers liv i årtier. Det er derfor helt normalt at de medfører en betydelig usikkerhed gennem flere år og ofte bringer mange unge ud i decideret eksistentielle kriser undervejs.

Som ung pige eller ung mand bliver du nødsaget til at finde ud af hvem du egentlig er. Din usikkerhed er stor, for du ligesom véd ikke hvad tingene eller forholdene er. Du er ikke længere det barn du var og har kendt ud og ind uden at tænke nærmere over spørgsmålet. Du er derimod gradvist ved at ændre dig til en helt ny identitet med helt ny bevidsthed om tingene og andre mennesker.

En sådan eksistentiel proces løses hverken med et snuptag eller gennem en simpel erkendelse af alder, højde, vægt, køn og udseende. Den nye identitet findes heller ikke ved at du ser dig i spejlet eller i navlen. Den findes kun ad erfaringens vej i kombination med en personlig refleksion. Du lærer kun dig selv at kende gennem relationerne til andre mennesker, til familien og skolen og til samfundet og kulturen, men alle relationer giver anledning til refleksion.

Som ung pige eller ung mand løber du ind i de eksistentielle problemer på forskellige tidspunkter og i forskellige sammenhænge.
Du snakker måske med veninder og kammerater om dem.
Og du snakker måske også med dine forældre om dem.
I skolen vil du få en vis vejledning af dine lærere, navnlig klasselæreren.
Men også skolepsykolog og skolelæge vil være til rådighed.
Ved eventuel konfirmationsforberedelse får du vejledning hos præsten.
På biblioteket står bøger til rådighed. Og på tv er der film og andre udsendelser der kan give informationer eller inspirere dig til at tage relevante emner op med kammerater, forældre og bedsteforældre.

Denne bog har til formål at give en samlet vejledning der ikke er alt for detaljeret på områder hvor almindelig rådgivning er lettilgængelig. Til gengæld sætter den problemerne ind i en større og anderledes sammenhæng end den der normalt gives.

Bogen er delt op i faser der tilsammen spænder over fire til fem år, men har stigende sværhedsgrad både læsemæssigt og forståelsesmæssigt. Du behøver ikke at holde dig strengt til faseinddelingen, men den har naturligvis sine grunde. Mange temaer gentages. Men meget af stoffet bør læses flere gange og gerne drøftes med kammerater og forældre. Det er bedst hvis dine forældre også læser bogen. Og det vil give bedst forståelse af delene at få læst hele bogen.Efterskrift

'Ungdom: krise, frigørelse og nye indsigter' har jeg kaldt denne bog.

Den handler om krise og frigørelse, fordi den handler om pubertetstiden. Og den har til formål at hjælpe dig til en bedre forståelse af hvad der foregår under forløbet, hvilke problemer du støder ind i og hvilke nye indsigter du har mulighed for at få undervejs. De indsigter jeg særligt peger på anser jeg for vigtige for eksistensen, og dem kan du ikke finde påpeget i en hvilken som helst anden bog om ungdomstiden. For de fleste af mine påpegninger går ud over den gængse viden du får i din familie, din skole og i din eventuelle konfirmationsforberedelse.

Bogen er inddelt i faser efter alder for at understrege at pubertetstiden strækker sig over flere år, og at enhver ung i puberteten ikke på noget tidspunkt i dette forløb vil kunne finde en bog der giver hele den viden om tiden som han eller hun vil være i stand til at forstå.

Du kan læse en del af bogen når du får den, og noget andet senere, men du vil være nødt til at vende tilbage til den med mellemrum for at få fat på det hele. For du forandrer dig måned for måned i disse år. Og du forstår mere og mere med årene. For forståelsens skyld vil det være en fordel, om du hen ad vejen kunne drøfte nogle af problemerne med dine forældre og bedsteforældre. De bør derfor også læse bogen!

Bogens filosofi og begrebsramme hedder den komplementære helhedsrealisme og den er ny og original - og på sine steder svær at få fat på, allerede fordi den er anderledes og går imod mange hævdvundne sandheder.

Det er nødvendigt for fuld forståelse at du sætter dig så godt som muligt ind i den dybdepsykologiske indsigt i de to slags psykiske grundprocesser. Men også at du sætter dig ind i komplementaritetsbegrebet og forstår at ethvert menneske kan rumme logiske modsætninger i sig uden at blive splittet. For mennesket er både et rationelt og irrationelt væsen, og det har tilgang til både den ydre verden, der følger nogle årsagslove, og den indre verden der følger helt andre love.

Vigtigst af alt er at få fat på at alt hvad der har med livets mening, helhed, orden og sammenhæng at gøre er noget psykisk som ikke findes uden for dig selv.

Eksistensen bør du betragte som en vedvarende tilblivelse imod sandsynligheden; den kan ikke forudberegnes, den skal skabes - og det har du selv ansvaret for at får gjort. Herunder skal du huske at det virkelige liv - det liv der giver mening og helhed - det finder du først og fremmest i mødet med andre mennesker.

Helhedsrealismen er hverken en genstand der kan undersøges i et laboratorium eller noget bevisligt der kan findes ad logisk vej; den et emergent fænomen i den biologiske udvikling, nemlig noget vi fødes med, men til stadighed skal holde i live. Livet er derfor et fund, en gave og en udfordring.Link til oversigten over e-bøger.Den overordnede komplementære helhedsrealisme vil fremgå af 'Jernesalts 2009-filosofi' eller 'Jernesalts 2019-filosofi'.NB Værket er fra januar 2020 ikke længere tilgængeligt som e-bog.

Ejvind RiisgårdRelevante artikler på Jernesalt:

At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)Vilh. Grønbechs kulturopgør
Grundtvig som mytisk kristen og profet
Romantikken ifølge Rüdiger Safranski  (23.04.08.)
Humormennesket Storm P.
Blicher mellem drøm og virkelighed
William Blake's univers
Nietzsches sjæl
H.C. Andersens angst for det kvindelige  (2.4.05.)

Nymphomaniac: Trier, seksualiteten og eksistensen  (25.9.14.)
Triers 'Melancholia' er et sandt mesterværk  (31.5.11.)
Har film og anden kunst et budskab?
- Debatten om Triers 'Antichrist'
  (19.7.09.)
Triers 'Antichrist'  (8.6.09.)
Kærestesorger før og nu - om Nils Malmros' nye film  (16.3.09.)
Nordkraft  om Ole Christian Madsens film om narko-miljøet i Ålborg (13.3.05.)
'Supervoksen'  Christina Rosendahls film om overgangsriter og 'syndefald' (18.8.06.)
'En Soap'  Pernille Fischers film om køn, identitet, partnervalg og humor (18.4.06.)
Som brødre vi leve  om Susanne Biers film  (22.10.04.)
'Drabet'   Per Flys film om politisk og moralsk inkonsistens (11.9.05.)
'Kongekabale' af Nikolaj Arcel  (11.10.04.)
'At forfølge sandheden'  (Nils Malmros-film)Artikler om Psykologi
Artikler om Erkendelse
Artikler om Etik
Artikler om Kunst
Artikler om Film
Artikler om Eksistens
Artikler om Samfund
Artikler om SekulariseringRedaktion
Essays
Emneindex
PersonindexAt læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   EfterskriftVærdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifestTil toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  utils postfix clean
utils postfix normal