Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - normskred03venstre

ARTIKEL FRA JERNESALT - 6.12.11.


Lars Løkke gik i mediefælden og skabte mistanke

Tingene i politik kan udvikle sig utroligt hurtigt, især når en partileder der får søgelyset på sig træder frem for pressen for at besvare nærgående spørgsmål og går i en stor bue uden om lige præcis de oplysende besvarelser der kunne have manet rejste mistanker i jorden.

Fhv. statsminister Lars Løkke Rasmussen fik i går chancen for at fortælle offentligheden hvordan Helle Thorning-Schmidts højst generende skattesag i 2010 var blevet behandlet og eventuelt udnyttet i partiet Venstre og hvem andre end den daværende skatteminister Troels Lund Poulsen og hans stab der havde været involveret i den. Dermed havde han kunnet isolere hele den penible sag til ganske få personer der sagtens kunne have handlet på egen hånd og måske har gjort det. Nu svarede han så 'kluntet' - som han selv senere kaldte det - at han faktisk kun vakte endnu mere mistanke om at der var flere i partiet der var involveret på uheldig vis. Ja, ikke nok med det. Lars Løkke påstod at journalisterne - specielt en enkelt (nemlig TV2's Henrik Quortrup) stillede upræcise spørgsmål, men da han derefter prøvede at forklare hvordan dette skulle forstås, kom der kun en helt igennem intetsigende tautologisk bemærkning ud af munden på ham. Alle kunne se og mærke, at han befandt sig ualmindeligt dårligt i denne krydsild, som hans eget parti ellers selv havde inviteret pressen hen til. Faktisk så dårligt, at det ledte tanken hen på Lars Løkkes yderst uheldige kapituleren ved afslutning af klimatopmødet i København i december 2009. jf. artiklen Klimatopmødet VI: Højt at flyve, dybt at falde  (19.12.09.)

Lars Løkke Rasmussen har været så længe i dansk politik som ledende politiker, at det ikke kan komme bag på ham at pressen bliver særdeles nærgående lige så snart den kan lugte blod. Og da pressen allerede havde kritiseret Venstre for lørdag og søndag at lade partiets løjtnanter - den politiske ordfører Ellen Trane Nørby og gruppeformand Kristian Jensen - tage sig af at afparere alle stød og dolkestik, så burde det have stået ham fuldstændigt klart, at han nu mandag var nødt til ikke blot at stille op til pressemøde, men at give så fyldestgørende svar på alle stillede spørgsmål, at mistanken mod ham selv og partiet i det mindste kunne minimeres. I stedet nøjedes han med at sige at han selv havde rene hænder, og at folk der begik lovovertrædelser - så som fx at lække fortrolige oplysninger - ingen fremtid havde i partiet.



Det hele sagen stod om mandag - dagen efter at Troels Lund Poulsen havde taget orlov fra folketinget for ikke at stå for skud ene mand - var om Lars Løkke Rasmussen som statsminister og formand for Venstre havde været involveret i sagen på en uheldig måde, og dette vil igen helt præcist sige, om han havde været vidende om hvem der stod bag lækagen af skattesagen til pressen i sommeren 2010, om han havde været vidende om Peter Lofts møder med Skat København og om han kunne bedyre at hverken han selv, andre topfolk i hans regering eller i hans parti havde vidst noget og eventuelt ligefrem aktivt havde forsøgt at udnytte deres viden om skattesagen på en måde der går langt ud over hvad almindelig partipolitik og -strategi gør rimeligt i den politiske kamp på vore breddegrader.

I stedet valgte Lars Løkke at kaste sig over journalisternes måde at spørge på. Og det spørgsmal han særligt tog anstød af og kaldte upræcist var måske nok iskoldt og nærgående, men faktisk ikke mere upræcist end at det burde have givet den forhenværende statsminister anledning til at røbe hvad han vidste. Konkret blev han spurgt om han havde deltaget i møder om sagen, men han fik det drejet til at om han havde deltaget i sagsbehandlingen, og det var der naturligvis ingen der var interesseret i at få besvaret, for det er indlysende for alle, at den har foregået i Skat København - med eller uden indblanding af skatteministeriet. Spørgsmålet blev på stedet gentaget med den tydeliggørende formulering om Lars Løkke havde deltaget i møder i Venstre-regi om skattesagen. Men også det gik han kluntet uden om, for i stedet at belære spørgeren og påstå at han svarede på det der var blevet spurgt om. Det var det eneste han ikke gjorde. Han svarede tværtimod i øst, da der blev spurgt i vest. Og han henholdt sig så iøvrigt til at han ikke havde deltaget i ulovlig pression mod embedsværket. Det tror man gerne at han ikke har gjort. Men det frikender bare ikke hele regeringen, alle dens spindoktorer eller hele partiapparatet.

Selv om Lars Løkke Rasmussen om aftenen i både TV2 og DR1 svarede bedre for sig og i det hele taget var mere afslappet, er alle stort set enige om hovedindtrykket af hans møde med pressen om eftermiddagen. Mødet var en katastrofe for partilederen og for partiet. På ganske få minutter blev hele den opbakning han selv og partiet har fået i meningsmålingerne siden valget på grund af den nye S-R-SF's regering elendige strategi og løftebrud sat overstyr på en sådan måde, at de nye regeringspartier kan ånde lettede op. De kan foreløbigt bare sidde med korslagte arme i lang tid og se Venstre få udstillet alt snavsetøjet for alle nysgerrige blikke.

Det nyeste der er kommet frem er at en af Lars Løkkes egne nære rådgivere, hans daværende spindoktor og nuværende pressechef for Venstre, Mikael Børsting, har indrømmet at have drøftet Thornings skattesag med Troels Lund Poulsens spindoktor Peter Arnfelt, der som alle nu ved var den der forsøgte at afsætte sagen til Ekstra-bladet. Det er slet ikke sikkert at Børsting har foretaget sig nogetsomhelst ulovligt, men det at han har drøftet sagen med Arnfelt, viser behovet for en tilbundsgående afdækning af hele sagen. Den kommer nu til at foregå i undersøgelseskommissionens regi, og vil blive en lækkerbidsken for alle sultne kritikere af Venstre. Og afdækningen kan ikke længere standses eller indskrænkes ved at Lars Løkke sørger for at lægge alle kortene på bordet hurtigst mulig.



Hele sagen - inklusive den seneste udvikling i den - viser med al ønskelig tydelighed at spindoktorer i dansk politik er noget fanden har skabt med det klare mål for øje at rette fokus mod form i stedet for mod substans, mod spilfægteri i stedet for mod seriøs politik og mod spin, retorik, propaganda, sensationer og skræmmekampagner i stedet for mod visioner og strategi. Hele denne pestbyld i politik bør hurtigst muligt fjernes. Den er kun med til at ødelægge seriøs politik og fremme politikerleden i landet.

For Venstres vedkommende bekræfter sagen også at partiet er uden sandt lederskab og at partiformanden er uden sandt format. Lars Løkke Rasmussen har som tidligere konstateret ingen som helst forståelse for den tredje vejs fortsatte aktualitet og afgørende rolle - og nu kan det fastslås at han heller ikke kan læse vælgernes og pressens krav om et ordentligt niveau i den politiske etik.

Jan Jernewicz



Henvisninger

Links til:

Venstre



Relevante artikler på Jernesalt:

Normskred i skatteministeriet  (4.12.11.)
Normskredet i velfærdsstaten  (1.12.11.)
Klimatopmødet VI: Højt at flyve, dybt at falde  (19.12.09.)

Lars Løkke glemmer den tredje vej  (29.9.10.)
Er Lars Løkkes realisme en ideologi?  (30.4.10.)
Lars Løkkes og VK-regeringens dilemma  (11.4.10.)
Lars Løkke Rasmussens store rokade  (23.2.10.)
Lars Løkkes problem  (10.2.10.)
Lars Løkke Rasmussens første nytårstale  (2.1.10.)
Lars Løkkes lille rokade  (27.11.09.)
Lars Løkkes Danmarksdrømme forekommer virkelighedsfjerne  (23.11.09.)
Lars Løkke Rasmussens åbningstale  (8.10.09.)
Er Lars Løkke ikke trådt i karakter?  (4.8.09.)
Formandsskiftet i Venstre  (19.5.09.)
Lars Løkkes åbningstale  (15.4.09.)
Lars Løkke Rasmussen ny statsminister  (6.4.09.)



Velfærdssamfundets fremtidige finansiering kræver ny realisme  (23.7.10.)
Individ og samfund som komplementære fænomener  (23.7.03.)
Liberalismen og socialismen som komplementære fænomener  (26.8.03.)



Jernesalts 2009-filosofi - med bl.a. følgende kapitler:

Krisen omkring årsskiftet 2008/09
Etik og politik
Klassesamfund og velfærdssamfund
Demokrati og sekularisering
Folk og elite
Dansk partipolitik og
Udfordringen



Øvrige henvisninger til Jernesalts egne artikler:

Artikler om Danmark
Artikler om Samfund  (se iøvrigt linkene i venstre ramme)
Artikler om Eksistens  (se iøvrigt linkene i venstre ramme)
Artikler om Sekularisering  (se iøvrigt linkene i venstre ramme)



Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)



At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)



Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  


utils postfix clean
utils postfix normal