Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - Medieudspil

ARTIKEL FRA JERNESALT - 2.6.02


Regeringens medieudspil

Den væsentligste ingrediens i kulturminister Brian Mikkelsens medieudspil synes at være det han selv kalder dobbltgrebet: at styrke de kommercielle medier samtidig med at garantere en høj grad af public service i medierne.

Danmarks Radios generaldirektør, Christian S. Nissen, erklærer sig da også tilfreds med udspillet, idet han specielt fremhæver muligheden for at få etableret en levedygtig privat sektor i Danmark, inden det hele overtages af udlændinge.

Også TV2's direktør, Christina Lage, er tilfreds, når de nuværende betingelser ikke bare kunne vare ved. TV2 bliver i første omgang omdannet til statsligt aktieselskab og skal derefter privatiseres. Reklamereglerne løsnes betydeligt, men licensen falder først bort når privatiseringen er sket, dog senest i år 2006. Til gengæld vil der blive stillet betingelser der forpligter køberen til fortsat public service.

Medieforskeren Henrik Søndergaard tror ikke på, at den sidstnævnte betingelse er noget værd. Et fuld reklamefinansieret TV2 betyder flere reklamer og - som en følge af lempelserne af reglerne - også flere reklameafbrydelser i udsendelserne. Og erfaringerne fra Norge og Sverige peger på, at reklamestationerne hele tiden får en stigende grad af kommercialisering.

Hele dobbeltgrebet kan således betvivles. TV2 får ganske vist en frist der kan sikre public service forpligtelserne nogle år, men enten mener kulturministeren noget med kravet om public service og så kan det vanskeliggøre salget af stationen, eller også er det hele - som en forsker har været inde på - en formalitet som kun tjener det formål at skaffe udspillet i hus på Christiansborg som bredt forlig. Siden, når de kommercielle realiteter trænger sig på for alvor, kan man altid slække på kravene.

Det eneste helt sikre er derfor, at TV2 i løbet af få år bliver rent reklamefinansieret - og at det høje niveau som kanalens nuværende nyhedsformidling har, ikke kan holde i længden. Sætter man pris på dygtige og engagerede korrespondenter som Steffen Jensen, Ulla Therkelsen, Svenning Dalgaard, Thorkild Dahl og Samuel Rachlin, så må man frygte det værste.

Som Erik Meier Carlsen tørt bemærker i BT's leder 13.5. så kan det betvivles om det økonomiske grundlag for et privatejet TV2 med det kendte kvalitetsniveau er realistisk.

At der givetvis kommer flere reklamer og endog fremover vil blive manipuleret med filmkunsten ved indlæggelse af reklameindslag i filmene, er slemt nok i sig selv, men betyder måske ikke så meget i praksis for dem, der alligevel kun ser film på denne kanal med måneders mellemrum. Nogle mennesker har været så forudseende, at de i tide har opbygget et passende lager af film på video - uden reklamer. Og heldigvis er der gode udenlandske kanaler der endnu holder standarden.

Medieudspillet er slet ikke overraskende - og det vil sikkert kunne få et bredt flertal bag sig, når det ellers har været gennem justeringsmøllen i de kommende politiske forhandlinger.

Juble over udspillet, er der imidlertid ingen grund til. Da reklamefinansieringen af TV2 blev indført (med radikal fødselshjælp) blev vejen til amerikaniseringen af dansk TV for alvor betrådt. Det er nu seertallene der bestemmer programfladen - ikke bare i TV2, men desværre også i stigende grad på DR1.

Det passer ikke, at et land som Danmark ikke skulle have råd til to tv-kanaler der finansieres over licensen eller skatten, så et højt public service-niveau kan sikres. Men det passer åbenbart VK-regeringen at sætte privatiseringen over public service-forpligtelsen.

Kun beklageligt, at det ikke er kulturministeriet man vil flytte væk fra København, når man nu er gået i gang med den systematiske demontering af hovedstaden. Assistenshuset burde ligge som museumsafdeling på Hjerl Hede, hvor lærkerne endnu synger så smukt - uden at blive generet af reklamer.

Jan JernewiczHenvisninger til Jernesalts egne artikler:

Oversigter over artikler om Samfund  (se iøvrigt linkene i venstre ramme)
Oversigter over artikler om Eksistens  (se iøvrigt linkene i venstre ramme)
Oversigter over artikler om Sekularisering  (se iøvrigt linkene i venstre ramme)Redaktion
Program
Essays
Emneindex
PersonindexAt læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Helhedsrealismen
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   Efterskrift

Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest
Per Seendemands rubrik (fra 2005)
Jens Vrængmoses rubrikTil toppen    Til forsiden    Printversion   


utils postfix clean
utils postfix normal Opdateret d. 3.4.2011