Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - polen07

ARTIKEL FRA JERNESALT - 3.11.05.


Mindretalsregering i Polen

Som ventet blev koalitionsforhandlingerne mellem de to største partier efter parlamentsvalget, PiS (Ret og Retfærdighed) og PO (Borgerplatformen), hårde fra begge sider, efter at PiS også vandt præsidentvalget. De blev lige netop så hårde, at der ingen koalition blev af dem. PiS har dannet mindretalsregering med støtte af Samoobrona (Selvforsvarspartiet).

Som forlængst bebudet tilfaldt premierministerposten ikke partiformanden, Jaroslaw Kaczynski, men den forholdsvis ukendte Kazimierz Marcinkiewicz. Regeringen blev taget i ed mandag den 31.10. og får 17 kabinetsmedlemmer. Den skal godkendes af parlamentet, Sejmen, den 10. nov. Udenrigsminister bliver historikeren Stefan Miller (f. 1942). Finansminister bliver økonomi-professor Teresa Lubinska (f. 1952) fra Szczecin (Stettin) og forsvarsminister den i Storbritannien uddannede Radoslaw Sikorski (f. 1953) som var med i strejkekomiteen i Bydgoszczy i 1981.

Flere af ministrene er slet ikke fra partiet. Premierministeren har med vilje valgt at sammensætte den så bredt som muligt for at imødekomme oppositionen. Marcinkiewicz har understreget at landet behøver et team af fremtrædende personer til at gennemføre det program som skal reparere statsapparatet og dets forskellige elementer. Han lovede at ministrene ville blive ledet af ærlighedens, ærens, ydmyghedens og gennemskuelighedens principper.

Det vil der også være brug for. Men hvor langt regeringen kommer, er en helt anden snak. Den vil som mindretalsregering være nødsaget til at skaffe sig dækning i Borgerplatformen, men har afvist dette partis kandidat til posten som parlamentsformand. Den tilfalder i stedet for Sammoobronas leder, Andrzej Lepper. Men det forbedrer selvsagt ikke regeringens chancer for at overleve.

En frisk meningsmåling viser, at hele 65 % af befolkningen er utilfredse med, at den store koalitionsregering mellem PiS og PO glippede. Kun 19 % er tilfredse.

Men sagen er jo, at den polske befolkning er dybt splittet når det gælder en reformering af landet. En mindretalsregering vil - uanset hvilken farve den har - få meget svært ved at leve op til det dobbelte krav om fornyelse og samling.Henvisninger:

Polske præsidentvalg (II)  (25.10.05.)
Polske præsidentvalg (I)  (10.10.05.)
Polsk vælgeropgør  (26.9.05.)Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  


utils postfix clean
utils postfix normal