Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - polen05

ARTIKEL FRA JERNESALT - 10.10.05.


Polske præsidentvalg (I)

Som ventet blev præsidentvalget i Polen søndag ikke afgjort i første runde, da ingen af kandidaterne opnåede over halvdelen af stemmerne. Vælgerne skal til urnerne igen den 23. oktober. I første runde deltog kun ca. halvdelen af de valgberettigede polakker.

Vinder af første runde blev Borgerplatformens kandidat, den liberale Donald Tusk med 35,82 % af stemmerne. Nr. to blev den nationalistiske Lech Kaczinsky fra Partiet for Lov og Retfærdighed (PiS) med 33,29 %. Det er ham der er overborgmester i Warszawa og lillebroder til formanden for partiet der vandt parlamentsvalget den 18.9., men af hensyn til Lechs chancer for at blive præsident har storebroderen afstået fra at blive premierminister.

Tredjepladsen gik til bondeoprøreren Andzrej Lepper fra Samoobrona. Han fik 15,56 % eller bemærkelsesværdigt mere end hans parti fik ved parlamentsvalget (11,7 %). Fjerdemand med 10,19 % blev Marek Borowski fra det nye Socialdemokratistiske parti, en endnu større forbedring i forhold til parlamentsvalgets 3,8 %. I begge tilfælde spiller det ind at såvel det siddende regeringspartis kandidat som kandidaten fra det ærkenationalistiske Polske Families Parti havde trukket sig. Men da både Lepper og Borowski er ude af billedet ved næste runde, vil deres vælgere skulle fordele sig mellem de to vindere. Og her forventes det, at Lech Kaczinsky vil få hovedparten af Samoobronas stemmer, mens Tusk vil få Borowskis. Det betyder at der bliver stor usikkerhed om slutrunden. Begge kandidater vil sandsynligvis komme op omkring de 50 %, men da Lech Kaczinsky i forvejen havde halet godt ind på Tusk's forspring, er det ikke usandsynligt at han vil gå af med den endelige sejr den 23.Den polske befolkning er vitterligt dybt splittet. Den gamle venstrefløj med de gamle kommunisters socialdemokratiske venstreparti (SLD) er næsten udraderet til fordel for borgerlige, midtersøgende eller højreorienterede partier. Men der er alligevel markant forskel mellem de to tilbageværende valgmuligheder den 23. oktober.

Brødrene Kaczinsky ('ænderne' som de også kaldes i folkeviddet - eftersom and hedder kaczor på polsk) må betragtes som stærkt konservative, både hvad angår religion, moral og politik. De er skeptiske over for EU, meget antirussiske, men først og fremmest polske og katolske. De er jævne mennesker - med et vist bramfrit sprog. De har været ret grove i valgkampen og er med andre ord populistiske af væsen. De taler ikke fremmedsprog, og Lech Kaczinsky har bebudet at den første rejse han vil foretage som præsident vil blive til Vatikanet.

Donald Tusk derimod (i folkeviddet kaldet Kazcor Donald som på polsk betyder Anders And) er en moderat, liberal og vestligt orienteret akademiker. Han kan ikke måle sig med konkurrenten som taler. Han virker akademisk og lidt reserveret. Men hans partiorganisation var mere begejstret for de første valgprognoser end PiS for deres (men da var afstanden også større). Han har ingen hævngerrighed over for de gamle kommunister og vil alt i alt blive mere repræsentativ for det nye polske demokrati end modkandidaten. Der er heller ingen tvivl om, at Donald Tusk vil være en bedre præsident for Polen set med EU's øjne.

Men det er jo ikke EU der bestemmer valget. Den polske befolkning er netop splittet i EU-spørgsmålet. Det er således karakteristisk af Borgerplatformen (PO) både ved parlamentsvalget og ved første runde af præsidentvalget står langt stærkest i den vestlige halvdel af Polen, mens PiS står stærkere jo længere østpå man kommer. Polen er inde i en gevaldig moderniseringsproces. Men de ældste, de dårligst uddannede og de fjernest boende kan ikke følge med og stemmer derfor imod fornyelsen - hvis de overhovedet stemmer.

Parlamentsvalget gjorde PiS til det største parti, og det vil derfor overtage premierministerposten i den kommende koalitionsregering. Men objektivt set vil det uden tvivl være en fordel om præsidentposten går til det andet parti - i det mindste for balancens skyld.Henvisninger:

Polske præsidentvalg (II)  (25.10.05.)

Polsk vælgeropgør  (26.9.05.)

Andre artikler om Polen: KlikTil toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  


utils postfix clean
utils postfix normal