JERNESALT - obama06afghan
ARTIKEL FRA JERNESALT - 24.6.10.
Obama i Afghanistan-krise
Præsident Barack Obamas problemer fortsætter i et omfang der giver ham dårligere og dårligere popularitet ifølge meningsmålingerne, og som forleden også fik Berlingske Tidendes udsendte USA-korrespondent David Trads til at spørge om Obama overhovedet styrer USA. Den aktuelle årsag var naturligvis at den øverstkommanderende for de amerikanske styrker i Afghanistan general McChrystal havde vendt sig direkte og utvetydigt mod både præsidenten og den øvrige politiske elite i Washington i en artikel i 'Rolling Stone Magazine'.
General Stanley McChrystal, der det sidste halve år har gjort hvad han kunne for at føre den nye amerikanske strategi i Afghanistan ud i praksis - oprørsbekæmpelsesstrategien eller på amerikansk 'counterinsurgency' (COIN), men været stærkt utilfredshed med de troppeforstærkninger præsidenten (og dermed den politiske ledelse i Washington) har givet ham, fik luft for sin frustration og omtalte i artiklen præsidenten som en slapsvans, der var uforberedt og intimideret. Vicepræsident Joe Biden kaldte han en vittighed der tænker kortsigtet og vil føre os til et blodigt 'Kaos-istan'. Den nationale sikkerhedsrådgiver James Jones blev stemplet som "en klovn der hænger fast i 1985". Også Richard Holbroke, der har ansvaret for USA's politiske og diplomatiske kontakt til Afghanistan og Pakistan, stod for skud som en farlig mand der altid hører rygter om at blive fyret.....
Rolling Stone Magazin dybdeborende interview under den sigende overskrift 'The Runaway General' (Den løbske general) skyldtes journalisten Michael Hastings der nærmest ved et tilfælde kom i nærkontakt med McChrystal, fordi de begge strandede i Frankrig som følge af den islandske askesky. Han gik på druk med generalen og hans stab og fulgte derefter med dem til Afghanistan - og noterede alt op hvad han hørte. Artiklen kommer først i trykt udgave fredag, men har allerede kunnet læses på www.rollingstone.com, og den har naturligvis omgående vakt opsigt.
McChrystal indså straks at han havde forløbet sig, for det er en selvfølge at en general ikke kan tillade sig offentligt at kritisere sin øverste politiske chef. "Jeg giver min dybeste undskyldning for dette portræt. Det var en fejl, som afspejler dårlig dømmekraft og aldrig burde være sket.... Jeg har den dybeste respekt og beundring for præsident Obama og det hold der står for den nationale sikkerhed", lød det fra ham. Men han blev omgående kaldt til samtale i Det Hvide Hus og medbragte meget forudseende sin afskedsbegæring.
Medierne påstod at han skulle til Washington for at få en 'skideballe' eller 'stå skoleret' eller hvad man nu kalder den slags på skoleniveau. Da McChrystal var til 'broderlig samtale', som man i sin tid kaldte det i de kommunistiske lande, med præsident Obama en times tid på Air Force One i København under klimatopmødet i december, hed det sig også at han havde fået en gevaldig skideballe. Men spørgsmålet er om udtryk af denne art ikke er totalt vildledende. General McChrystal véd både hvad han gør og hvad han er værd, og han véd skam også hvem der er hans chef og kan fyre ham. Men sagen er i virkeligheden, at han er dybt uenig med Obama om den praktiske udførelse af den nye strategi - og blot har været fræk nok til at sige det højt. Og dét man ærligt mener, slås ikke ned med 'skideballer'.
Præsident Obama insisterede på at få en samtale med McChrystal inden han fældede en afgørelse, men han havde i realiteten intet valg. Generalens afskedsbegæring blev accepteret, og præsidenten pointerede da også efter beslutningen, at det var en hjørnesten i det amerikanske demokrati at militæret er underlagt den civile politiske ledelse. Personligt er han åben for meningsudvekslinger på sit team, men kan ikke tolerere splittelse.
Det hører med til bedømmelsen af general McChrystal at han havde udenrigsminister Hillary Clintons og forsvarsminister Robert Gates opbakning, og at såvel den afghanske præsident Karzai som Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har værdsat ham. Ligesom statsminister Lars Løkke Rasmussen kun havde ros tilovers for ham efter mødet fornylig i Afghanistan.
McChrystals efterfølger i Afghanistan bliver David H. Petraeus, der de sidste år har været chef for den amerikanske centralkommando for de amerikanske operationer i hele Mellemøsten og Afghanistan, og som var succesrig chef for de amerikanske tropper i Irak da oprørsmilitserne skulle definitivt nedkæmpes. COIN-strategien kan betragtes som en videreudvikling af Petraeus' strategi i Irak, der netop lægger vægt på at skabe tillid til de allierede styrker blandt lokalbefolkningen og derfor, så vidt muligt, søger at undgå eller minimere civile tab.
Petraeus har dog det handicap at han ikke på nær har Mc Chrystals råstyrke. Det viste sig, da han for kun en uge siden besvimede midt under en høring i Kongressen, hvor han blev stillet skarpe spørgsmål fra den tidl. republikanske præsidentkandidat McCain. Muligvis var han dehydreret, men selv da han i gårsdagens pressemøde om udnævelsen stod ved siden af præsident Obama, lignede han ikke en chef der 'kan gøre en forskel'. Derimod ligger der en vis ironi i at det nu bliver George W. Bush's foretrukne general der skal prøve at rede trådene ud i Afghanistan.
Officielt bliver der næppe ændret på den amerikanske strategi, men som den danske Afghanistanekspert i Forsvarsministeriet Peter Dahl Thruelsen siger, så vil fyringen under alle omstændigheder påvirke den mission der lige nu er ved at komme i gang, fordi McChrystal personificerede strategien for oprørsbekæmpelsen. Også lektor Mikkel Vedby Rasmussen mener at det hurtige og overraskende farvel til ikonet for Vestens indsats i Afghanistan vil sætte dybe spor i den kommende tid. "Det her er en dominobrik der falder i samme retning som de andre. Det er ved at være slut i Afghanistan. Uanset hvad de siger officielt, så er alliancens lande enige med Obama i, at juli 2011 bliver begyndelsen til slutningen."
Problemet er jo at Barack Obama nok med fyringen af McChrystal har skaffet sig af med en åbenlys kritiker, men at han ikke har skaffet sig af med den dybe uenighed i sit team om Afghanistan-strategien. Og da det den sidste tid slet ikke er gået som det skulle i krigen, havde det nok været bedre at få afklaret uenighederne eller truffet et klarere valg mellem mulighederne. I Afghanistan er fjenden Taleban, og det er en anden størrelse end de religiøse militser i Irak. Nu risikerer præsidenten blot at løbe ind i nye vanskeligheder, der kan gøre den ønskede tilbagetrækning fra Afghanistan næste år uansvarlig.
Så alt i alt må det konstateres, at præsident Barack Obama vikles mere og mere ind i en politik han ønskede at komme ud af og som han gav befolkningen forhåbninger om at komme ud af.
Jan Jernewicz
Henvisninger:
Links til:
Rolling Stone Magazin
Det Hvide Hus
USA: State Department
Pentagon
Natos generalsekretær
Relevante artikler på Jernesalt:
USA' nye strategi i Afghanistan (3.12.09.)
Afghanistans krise efter pseudo-valget (31.10.09.)
Afghanistan, Danmark og Nato (5.12.07.)
Afghanistan-sagens substans og misbrug (28.1.07.)
Iran-krisen fortsætter på ubestemt tid (30.6.09.)
Iran - et præstestyre i dyb krise (20.6.09.)
Status over året 2008 - et år der endte i dyb krise (30.12.08.)
Irakkrigens begrundelse - en strid om kejserens skæg (6.10.08.)
Fred og fare - ifølge Sven Burmester (19.7.07.)
Tony Blair's nye mission (3.7.07.)
Mellemøstlig destruktivitet (18.6.07.)
Nye Mellemøst-strategier (02.5.07.)
Artikler om USA
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Religion
Artikler om Sekularisering
At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Helhedsrealismen
De psykiske grundprocesser
Konsistens-etikken
Til toppen
Til forsiden
PrintVersion
Tip en ven
utils postfix clean
|