utils prefix normal JERNESALT - trump18europa

ARTIKEL FRA JERNESALT - 18.7.18.

Trump fjerner sig systematisk fra EU og Nato

Kedelig er han ikke, ham Donald Trump, der rejser rundt i verden som USA's præsident for at møde og forhandle med andre af verdens ledere, men som ligner alt andet end en normal amerikansk præsident. Han er nemlig fuldt overbevist om at han både fysisk og fysisk rager op over alle andre og derfor er den fuldgyldige repræsentant for sloganet "America first". Han har ingen anden ideologi eller gud end penge og pengestatus. Hans primære kilde til alle beslutninger er mavefornemmelser eller det der med et fint ord hedder 'intuition', men i hans tilfælde udelukkende er fornemmelsen for om han er stærkere end dem han møder i sine forretningsrelationer - om de er økonomiske eller politiske er lige fedt.

Trump kan tillade sig at sige hvad han tænker - og kan eventuelt hvis han dummer sig på de store to-mands seancer med andre statsledere, trække i land med nogle få ord på et tv-møde kun få lytter til. Det var hvad der skete efter hans direkte tv-konference med Ruslands præsident, der vakte voldsomme reaktioner hjemme, fordi det så ud som om han havde accepteret Putins blanke afvisning af at den russiske stat skulle have blandet sig i det amerikanske valg i 2016. Trump var bare kommet til at glemme et "ikke" i en sætning. Og hvorfor skulle det ikke være forklaringen, når han ikke bruger manuskript.

Humlen af det korte møde i Helsinki var at Trump og Putin mødtes og kunne erklære den kolde krig afsluttet. Det var vand på Putins mølle - ligesom VM-fodbolden. Noget konkret kom er der ikke ud af mødet. Men naturligvis forsikringer om at begge kunne se behovet for at stoppe konflikten i Syrien. Trump kunne også fastslå at de to herrers forhold var "bedre nu end det var for fire timer siden". Men en ægte personlig kontakt kom der ikke, da de to personer er så forskellige som dag og nat - og specielt Trump, bl.a. af sproglig grunde, ikke er i stand til at lytte sig ind til hvad Putin mener bag det denne magthaver siger højt.

I USA fortsætter den tidligere FBI-direktør Mueller sine undersøgelser af Trumps kampagnemedarbejdere og deres tætte kontakter med russere under valgkampen i 2016. Chefen for den amerikanske efterretningstjeneste meldte straks ud at man var klare i sin vurdering af den russiske indblanding og fortsatte underminering af det amerikanske demokrati. Den republikanske senater John Mc. Cain kaldte præsidentens optræden for skammelig. Den fremtrædende konservative republikaner Marco Rubio beskyldte Trump for at lyve. Endog ordet forræderi er blevet brugt.

Og i udlandet har en fransk politolog tilkendegivet at Trump ønsker at afmontere den multilateriale orden der blev skabt efter 2. verdenskrig. Forfatteren Claire Berlinski påpeger at intet land nu med sikkerhed kan sige at Amerika vil være en troværdig allieret om tre eller syv år. Og den tidlige tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel finder det nødvendigt at fremhæve at Trump kun forstår styrke, og at alle forsøg på at føje ham, kun får ham til at gå videre i samme spor. Og dét må nu være slut.



Hvad selve EU angår sagde Trump i et interview med CBS forud for mødet i Helsinki, at "den europæiske union er en fjende på grund af det de gør mod os på handelsområdet". Ordet 'fjende' er nyt i denne sammenhæng, selv om der åbenlyst er udbrudt en slags handelskrig med EU på grund af USA's nye toldsatser, der er sat i kraft uden forhandlinger med EU. Det prøver EU nu at afbøde virkninger af ved egne nye aftaler med Japan om mere og mere frihandel.

I forvejen havde Trump været til topmøde i Nato i Bruxelles. Og det passede jo ikke den almægtige mand at sidde som en af over tyve regeringschefer omkring et rundt bord hvor alle har samme ret til at sige deres mening. Trump kunne kun komme på at nævne at alle de andre lande betalte for lidt til de fælles udgifter og var langt fra USA's bidrag på 4 % af BNP. Men han fik dog også i farten langet ud efter Merkel med en løs påstand om at Tyskland er "totalt kontrolleret af Rusland, fordi de får 60-70 procent af deres energi fra Rusland. Er det i orden? Det synes jeg ikke". - Men Tyskland er i sin gode ret til at lave aftaler med Rusland om gasledninger i Østersøen. Og faktum er at alle øvrige lande regner på Nato-bidragene anderledes end Trump og ikke mener det er nødvendigt at bidrage med væsentlige mere end de gør nu. Trump har altså her også splittet mere end samlet - og stødt hidtil nære allierede fra sig. Det ingen taler om, er at Nato er en forældet kold-krigs-organisation der burde været opløst med Sovjetunionens fald og Tyrkiets islamisering. Europa står i en helt anden trussels-situation i dag end i 1946-49.

Trump har på sin Europa-rejse også besøgt Storbritannien, og bl.a. for alle fjernsynsseere klart dokumenteret at han ikke kan opføre sig efter reglerne nå han skal skridte fronten af ved siden af den lille, gamle og langsomt gående dronning Elisabeth. Og han er langt klogere end premierminister Therese May, som han lod vide at han ville have forhandlet Brexit helt anderledes med Bruxelles end hun havde gjort.

Alt i alt har vi med Donald Trump fået en amerikansk præsident som Vesteuropa aldrig har set før. Mange undrer sig, mange beklager det. Og mange tror ikke rigtigt at det kan få lov at fortsætte uden at amerikanerne selv vil reagere. Dette skal man nu ikke uden videre forvente, for Trump er stadig populær blandt det store flertal af sine almindelige vælgere, og han har allerede bebudet at han stillet op til præsidentvalget i 2020. Hvad kloge hoveder i Washington, London, Paris, Berlin og Bruxelles mener, betyder ikke noget. De almindelige republikanske vælgere vil have noget enkelt, letforståeligt og i vore øjne ganske primitivt af den art der kan måles med dollars.

Trumps mavefornemmelser og elementære mangel på pli gør ham - som tidligere bemærket - præcis lige så uberegnelig og uforudsigelig som fx Nordkoreas leder. Man kan sagtens være bekymret og frygte det værste eller at der intet sker. Men man kan ikke feje såkaldte mavefornemmelser, instinkt eller talent til side som ren uansvarlighed, når det er det der kan skabe forandring, opbrud eller nyskabelse.

Så når alt negativt er sagt om det plumpe magtmenneske Donald Trump, så står det tilbage nøgternt at konstatere at der vitterligt er sket opbrud af en eller anden art i såvel Singapore som Bruxelles, London og Helsinki. Hvad disse opbrud vil føre til nu og på sigt, kan ingen sige med sikkerhed. Men alt synes at tyde på at Trump med sin helt igennem utraditionelle facon i hvert fald har fået USA løst fra generende bånd til hidtidige partnere og fra urimelige udgifter til gamle allierede der giver både nye problemer og udfordringer, men altså også nye muligheder.

Vi er overladt til at vente og se hvad det vil føre til. Men vi bør først og fremmest håbe at visse europæiske ledere vil vågne op og tage den fulde konsekvens af Trumps fornemmelser for "de følsomme begyndelsestilstande" som ifølge kaosteorierne er nødvendige for al nyskabelse. De europæiske ledere må acceptere at Trump og dermed USA nu går sine egne veje. De må vove at gøre sig frie af den hidtidge relativt simple og efter alt at dømme regressive afhængighed og risikere at gå ind i et nyt og progressivt afhængighedsforhold til USA og Rusland, Japan og Kina.

Verdenshistorien ændrede sig allerede dramatisk med det islamistiske terrorangreb på New York den 11. september 2001. Efterfølgende har Europa også fået en kolossal flygtningestrøm fra Mellemøsten og Afrika. Klimakrisen bliver værre og værre over hele kloden. Digitaliseringen giver både store teknologiske fordele og store sociale, etiske og kulturelle udfordringer. Men vi europæere har ikke tilpasset vores samfund eller kultur til disse nye krav. Trump har gjort hele sagens dybe alvor meget klarere. Det er i hvert fald ikke hans vej vi skal gå eller hans metoder vi skal efterligne.

Ejvind Riisgård



Relevante artikler på Jernesalt:

Trump til grin på FNs generalforsamling  (30.9.18.)
Historisk møde mellem Trump og Kim-Jong-un  (13.6.18.)
Trump bryder atomaftalen med Iran og går dermed stik imod EU  (10.05.18.)
Vestmagterne kan ikke stille noget op med Assad  (16.4.18.)
Macron fejrer Bastilledagen i stor stil  (16.7.17.)
G20-mødet i Hamborg - mellem toppolitik og ekstrem vold  (12.7.17.)
Trump isolerer sig - og Merkel gør det bevidst til et vendepunkt  (31.5.17.)
Ufred i verden er normaliteten  (14.4.17.)
Assad har brugt giftgas - Trump reagerer på forbrydelsen  (7.4.17.)
Højrenationalismen er lige så reaktionær som globalismen>  (10.2.17.)

Seehofer sendte Merkels koalition til tælling, men vandt den interne asylstrid  (3.7.18.)
Alvorlig regeringskrise i Tyskland om asylpolitikken
- Seehofer holder fast i sin masterplan for flytningepolitikken
  (26.6.18.)
Macron gør op med religion som privatsag  (8.5.18.)
Karl Marx fejlfortolkede fremmedgørelsen  (5.5.18.)
Vestmagterne kan ikke stille noget op med Assad  (16.4.18.)
Seehofer tager tyren ved hornene: Islam hører ikke hjemme i Tyskland  (6.4.18.)
Så fik Tyskland sin regering - et halvt år efter valget   (15.3.18.)

Nato misbruger Ukraine-konflikten til egne formål  (7.9.14.)
NATO under fortsat forandring med nyt koncept  (24.11.10.)
Nato: Fogh og hele den tyrkiske musik  (4.4.09.)
Nato: Afghanistan, Danmark og Nato  (5.12.07.)

Storbritannien: Theresa May mister både flertal og respekt  (9.6.17.)
Storbritannien: Theresa May agter at føre Storbritannien ud af EU som vinder   (17.7.16.)
Storbritannien: Briterne valgte DET STORE BRUD MED EU - stik mod Camerons ønske   (25.6.16.)

Merkels fatale flygtningepolitik står ved magt  (5.9.17.)
EU prøver at begrænse menneskesmuglingen over Middelhavet  (1.9.17.)
Menneskesmuglingen over Middelhavet et kæmpe problem - både politisk og etisk   (18.8.17.)
Elvte september 2001 satte fundamentalt skel mellem to kulturer  (11.9.16.)



Artikler om USA
Artikler om EU og Europa
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering



Relevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.com



Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)



At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)



Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   Efterskrift



Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  



utils postfix clean
utils postfix normal