utils prefix normal JERNESALT - trump18atomaftale

ARTIKEL FRA JERNESALT - 10.5.18.

Trump bryder atomaftalen med Iran og går dermed stik imod EU

På en pressekonference i Det Hvide Hus tirsdag aften kl. 20 dansk tid annoncerede den amerikanske præsident Donald Trump at USA trækker sig ud af den atomaftale med Iran som i 2015 blev indgået med USA, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Kina og Rusland efter årelange forhandlinger og som blev godkendt af FN. For USA's vedkommende var det den demokratiske præsident Barack Obama der fik trukket aftalen i hus, hvad der blev betragtet som en stor succes, fordi det var en aftale med ærkefjenden der i 1979 ydmygede USA på groveste vis da militante tilhængere af det nye præstestyre tog 52 amerikanere som gidsler og holdt dem som fanger på den amerikanske ambassade i Teheran i over et år.

Iran afgav i 2015 det løfte aldrig at ville udvikle atomvåben, og at det internationale Atomenergiagentur (IAEA) fik adgang til at kontrollere aftalen, herunder inspicere Irans uranminer i 25 år og landets atomcentrifuger i 20 år. Til gengæld fik Iran ophævet FN's sanktioner og EU's oliembargo og frigivet milliarder af dollars der var indefrosset i USA. Dette satte Iran i stand til at øge sit militære budget betragteligt. Mængden af lavtberiget uran blev stærkt begrænset og en tungtvandsreaktor sat ud af drift. Antallet af centrifuger til berigelse af uran blev reduceret med to tredjedele. USA opretholdt dog mange sanktioner, herunder især mange handelsrestriktioner - og det har forhindret større økonomisk vækst i Iran, fordi mange ikke-amerikanske virksomheder holder sig tilbage med investeringer af frygt for USA's reaktioner.

Præsident Trump beskyldte i sin tale direkte Iran for at lyve om atomprogrammet, og henviste i den forbindelse til efterretninger, som Israels premierminister Benjamin Netanyahu netop havde fremlagt i en tv-transmitteret tale. - "I dag har vi definitive beviser på, at de iranske løfter var løgn. Sidste uge fremlagde Israel efterretninger, i lang tid undertrykt af Iran, som endeligt beviser det iranske regimes bestræbelser på at få atomvåben. Faktum er, at det var en rædselsfuld ensidig aftale, som aldrig skulle have været indgået", lød det fra Trump.

Præsidenten beskyldte også Iran for at støtte snart sagt alle terrororganisationer i verden, skønt de faktisk sondrer mellem sunnimuslimke og shiitiske terrorister. Men det er klart at Iran støtter Hizbollah i Libanon såvel som Syriens siddende diktator - og generelt ønsker at komme til at spille en dominerende rolle i hele Mellemøsten, hvad der naturligvis bekymrer Israel stærkt.

Trump sagde endvidere, at han havde taget sin beslutning efter samtaler med allierede og partnere over hele verden, og at der er enighed om, at Iran aldrig må få atomvåben. Men han fortav at de lande der har underskrevet aftalen med Iran ønsker den opretholdt på trods af Trumps beslutning. Flere af Trumps egne rådgivere skal også have været imod opsigelsen. Så Trump har både markant understreget afstanden til EU og Europa og ligeledes markant understreget at han kører solo på et temmelig primitivt plan. Ja, en amerikansk analytiker viger ikke tilbage for at se psykoanalytisk på Trumps beslutning: den er nok en indfrielse af præsidentens valgløfter fra 2015, men er først og fremmest et direkte opgør med Obamas politik. Trump afskyr denne mand over alt andet.

Det seneste års tid havde Trump ellers ladet sig overbevise om, at det var bedre at blive i aftalen. Men med afgangen af blandt andet udenrigsminister Rex W. Tillerson blev det i stedet Iran-kritiske stemmer som ny udenrigsminister Mike Pompeo og national sikkerhedsrådgiver John R. Bolton som præsidenten lytter til. Derfor spytter Trump nu ud med vendinger som disse:
- "Efter disse konsultationer er det klart for mig, at vi ikke kan forhindre en iransk atombombe under den rådnende struktur i den gældende aftale. Iran-aftalen er defekt hele vejen igennem. Hvis vi ikke gør noget, ved vi, hvad der vil ske - verdens største statssponsor af terrorisme vil være tæt på at udvikle verdens farligste våben".
Og videre: "Derfor annoncerer jeg i dag, at USA trækker sig ud af atomaftalen med Iran. Om kort tid underskriver jeg et præsidentielt memorandum, så vi kan begynde at genindføre sanktionerne mod Iran".



De eksisterende og de bebudede amerikanske sanktioner giver umiddelbart stor usikkerhed i EU og skaber behov for et hurtigt europæisk topmøde, lyder det fra korrespondenter. Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af atomaftalen med Iran skaber desuden afgrundsdybe diplomatiske kløfter mellem USA og EU lyder det fra Kristian Mouritzen, der er sikkerhedspolitisk korrespondent ved Berlingske og tidligere USA-korrespondent. "Jeg kan ikke mindes, vi har oplevet så stor en splittelse mellem Europa og USA, som vi gør i øjeblikket", sagde han på TV 2.

EU's udenrigschef Federica Mogherini gik umiddelbart efter Trumps tale ud med en umisforståelig erklæring om, at EU er fast besluttet på at bevare aftalen, og hun opfordrede samtidig Iran til ikke at lade nogen ødelægge aftalen. Og det fik Mouritzen til at tilføje: - "Jeg synes, at tonen i det her både fra EU og bestemt også fra Trumps side er af sådan en karakter, at der er gravet nogle meget, meget dybe kløfter, som der skal bruges meget tid på at få dækket til igen".

Israels reaktion var som det kunne forventes helt anderledes. Israel har hele tiden talt varmt for, at USA skulle bryde med atomaftalen med Iran, Den har for premierminister Benjamin Netanjahu været en torn i øjet. Det var en forfærdelig aftale, der aldrig burde være indgået. Den skal laves om omgående, lød det fra premierministeren i sidste uge. Og nu sagde han på tv: - "Israel mener, at USA har taget et historisk skridt. Israel takker præsident Donald Trump for hans modige lederskab, hans engagement for at konfrontere terrorist-regimet i Teheran og hans indsats for, at Iran aldrig får atomvåben. Hverken i dag, dette årti eller nogensinde", sagde han.

Omvendt reagerede forhenværende præsident Barack Obama usædvanligt skarpt over for Trump. - Dagens udmelding er totalt misinformeret. Det sætter os på en sti, hvor vi kan blive tvunget til at vælge mellem krig eller et atombevæbnet Iran, meddelte han på Facebook. Trump mener, at Iran ikke overholder aftalens "ånd", men Irans farlige opførsel er ifølge Obama netop grunden til, at aftalen er så vigtig. - Det var aldrig meningen, at aftalen skulle løse alle vores problemer med Iran. Vi havde helt åbne øjne over for, at Iran har destabiliserende opførsel - både støtte af terrorisme og trusler mod Israel og andre naboer. Og præcis derfor er det vigtigt, at de aldrig får et atomvåben. Ethvert aspekt af iransk opførsel, som er bekymrende, er langt mere farligt, hvis deres atomprogram ikke er under kontrol, skriver Obama.

Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei kalder Trumps beslutning tåbelig og overfladisk. "Den amerikanske præsident havde måske over ti løgne med i sine udtalelser", sagde han. "Han truede regimet og befolkningen med påstande om det ene og det andet". Og direkte henvendt til den amerikanske præsident sagde Khamenei: "Trump, jeg siger det klart på vegne af den iranske befolkning: Du har begået en fejltagelse".

Foreløbigt bliver Iran i aftalen, men Khamenei kom dog med den advarsel, at Iran vil træde ud af atomaftalen, hvis EU ikke giver solide garantier for, at aftalen kan fortsætte uden USA. "Der er ikke nogen logik i at blive i den nuværende aftale, hvis ikke EU-trojkaen kan garantere, at den implementeres", sagde Khamenei med henvisning til Storbritannien, Frankrig og Tyskland. Khamenei antyder, at de tre europæiske lande ikke er til at stole på for Iran, da de er USA's allierede. "Hvis det ikke lykkes at få en definitiv garanti, og det tvivler jeg virkelig på, at de kan, så kan vi ikke fortsætte som nu", siger Khamenei. Trumps beslutning er også blevet mødt med stærke reaktioner fra andre iranske politikere. Ultrakonservative medlemmer af det iranske parlament råbte onsdag fra talerstolen slagord som 'Død over Amerika', mens de brændte papirer der lignede det amerikanske flag og aftalen.

Men der er ingen tvivl om hvor Frankrig, Tyskland og Storbritannien står. Den franske præsident lod medierne vide, at han havde været i kontakt med den tyske kansler, Angela Merkel og den britiske premierminister, Theresa May. Og disse tre europæiske lande vil opretholde aftalen.

Også i Rusland beklager man den amerikanske beslutning. Ifølge russiske repræsentanter i EU vil man forsøge at fastholde aftalen, skriver det russiske nyhedsbureau RIA ifølge Reuters. Og den russiske udenrigsminister Lavrov og den kinesiske udenrigsminister Wang Yi har på et møde i Beijing bekræftet at de er modstandere af at ændre aftalen. De finder det meget kontraproduktivt når man forsøger at annullere flere års internationalt arbejde mellem de seks store lande og Iran.



Nu skal det i første omgang blive spændende at se om Donald Trumps forestående møde med Nordkoreas leder Kim-Jong Un overhovedet fører til noget [det er nu fastsat til 12. juni i Singapore], for her er jo også tale om muligheden for en aftale med en gammel ærkefjende (siden 1950) der ad åre kunne føre til mere normale tilstande mellem USA og Nordkorea og samtidig en helt ny udvikling i forholdet mellem Nordkorea og Sydkorea. Det skyldes primært et uventet, men tilsyneladende radikalt omsving i Kim Jongs politik og adfærd, men normale tilstande forudsætter at parterne forlader de store, dogmatiske og latterlige brandtaler mod hinanden og indlader sig på reelt diplomati og praktiske delløsninger. Og her kommer Trump ikke langt med "USA først og størst" og direkte hån mod ledere han ikke regner for noget.

Det spiller ind i Trumps meget timede beslutninger at der skal være midtvejsvalg i USA til november, så man skal aldrig se bort fra at 'den store raketmand' i sine taler (også om terrror og skoleskyderier) primært henvender sig til sit republikanske hjemmepublikum og sine egne vælgere. Men det sker også på en så primitiv og umodificeret måde, at det er svært at finde fortilfælde. Trump er en præsident-type der ikke har været set før i USA's historie og som må betegnes som både utroværdig og uberegnelig. Han giver høfligt sine samtalepartnere taletid, men han lytter ikke i egentligste forstand - og derfor bliver disse samtalepartnere ofte overrasket og skuffede over at han gør det stikmodsatte af hvad de har anbefalet. Det gælder vist alle tre ledere i Frankrig, Tyskland og Storbritannien.

Men tilbage står at Trump foreløbig ikke har tilkendegivet hvilke sanktioner mod Iran han vil stramme eller hvor meget de generelle handelsrestriktioner vil komme til at ramme vestlige lande der ønsker øget samhandel med Iran. Formentlig kan vestlige regeringer ikke ændre hans beslutninger eller hensigter. De må derfor allerede nu gå i gang med at sikre aftalen med Iran og give Iran de ønskede garantier for at aftalen skal opretholdes. De diplomatiske forbindelser med Iran skal forstærkes og udvides - også at hensyn til udviklingen i Syrien og sikkerheden for Israel. Det bliver næppe let, men ser ud til at være eneste fredelige vej fremad.

Her skal man ikke glemme at et flertal af den iranske befolkning ønsker både økonomisk vækst og friere forhold. Og derfor skal de vestlige lande naturligvis ikke som Trump begynde at anbefale oprør i Iran. Det må være landets egen befolkning der lige som i Nordkorea, Kina og Rusland selv skal finde ud af hvordan en positiv udvikling skal forløbe. Man kommer dog ikke uden om at politisk demokrati i sidste ende er forudsætning for fuld frihed og sekularing samt kvindefrigørelse, men man kommer heller ikke uden om at selv de værste diktaturer undertiden nødtvungent kan gå hen og løsne tøjlerne, eller at forholdsvis stabile tilstande giver bedre muligheder for en varig forandringsproces end ustabile borgerkrigsagtige tilstande der ofte - som det ses i Syrien - ender i katastrofal destruktion.

Terrorismen er derfor stadig det store spøgelse i forholdet mellem Vesten og Mellemøsten. Terrorismen rettes regelmæssigt mod vestlige lande og interesser og skal derfor bekæmpes og forebygges så godt det er muligt, men terrorismen forhindrer sandelig også en fornuftig løsning i adskillige lande i Mellemøsten, ikke mindst hvor den som i Syrien gør det vanskeligt at skelne mellem oprørsgrupper der er terroristisk indstillede og andre der er mere konstruktive og har fredelige mål. For begge må bruge vold i kampen mod det etablerede diktatur. Ulykken i Syrien har netop været at det har været stort set umuligt for Vesten af finde oprørsgrupper det var værd at støtte. Derfor trak USA sig allerede delvist ud af Syrien under Obama, og derfor forledes Trump ikke bare til at trække flere tropper ud, men også til at rette både det retoriske og det militære skyts mod Iran.

Det er primitivt - og derfor har Frankrig, Tyskland og Storbritannien ikke anden udvej end at sikre aftalen med Iran sammen med Rusland og Kina.

Ejvind Riisgård



Relevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

'Eksistens-psykologi for 21. årh.' (kr. 25) indeholder artikelserierne om de psykiske grundprocesser, om de psykiske fundamentalkræfter, om bevidsthedsforskning og om det kollektivt ubevidste samt artikler om 'jeget og selvet' og åndslivet m.m.

'Konsistensetik - Erling Jacobsen og Jes Bertelsen'   omfatter essays om Etik og eksistens, Erling Jacobsens moralfilosofi

'Virkelighedens dobbelte karakter' (kr. 25) indeholder essayene om Virkeligheden fordelt på kapitler om fysikken, tiden, rummet, livet, ånden, sproget og humoren.

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.com



Relevante artikler på Jernesalt:

Nordkorea på vej ind i moderniteten?  (2.5.18.)
Vestmagterne kan ikke stille noget op med Assad  (16.4.18.)
Trump isolerer sig - og Merkel gør det bevidst til et vendepunkt  (31.5.17.)
Donald Trump indsat som USA's nye præsident - med stor usikkerhed om følgerne  (21.1.17.)
Trumps valgsejr torpederede Vestens ulidelige politiske korrekthed  (15.11.16.)
Donald Trump trodsede meningsmålingerne og bliver USA's næste præsident  (9.11.16.)



Den militante Jihad-bevægelses ånd og inkonsistens  (4.2.18.)
Ufred i verden er normaliteten  (14.4.17.)
Assad har brugt giftgas - Trump reagerer på forbrydelsen  (7.4.17.)
Aleppo er faldet, og det samme er den vestlige alliance  (17.12.16.)



Iran-krisen fortsætter på ubestemt tid  (30.6.09.)
Iran - et præstestyre i dyb krise  (20.6.09.)
Iran - den nye stormagt i Mellemøsten?  (10.4.07.)
Irak, Iran, Israel - og USA  (23.12.05.)
Mellemøsten i historiens smeltedigel  (18.8.05.)

Terror mod Manchester Arena og vestlig ungdom og musik  (24.5.17.)
Terroren rammer midt ind den tyske julestemning og kanslerens troværdighed   (22.12.16.)
Elvte september 2001 satte fundamentalt skel mellem to kulturer  (11.9.16.)



Artikler om USA
Artikler om Mellemøsten
Artikler om Terrorismen
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering



Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)



At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)



Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   Efterskrift



Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  



utils postfix clean
utils postfix normal