utils prefix normal
JERNESALT - brexit17a
ARTIKEL FRA JERNESALT - 18.1.16.
Theresa May's klare besked om Brexit
Premierminister Theresa May fremlagde tirsdag den 17. januar på en pressekonference i udenrigspalæet Lancaster House i London sin plan for det forestående Brexit. Dermed er hun klar til engang i marts at give EU besked om at sætte selve den formelle udmeldelsesprocedure i gang, og den skal efter reglerne føres til ende inden for to år. Der er i og for sig intet overraskende i den nu forelagte plan, for Theresa May har lige fra starten af sin overtagelse af premierministerposten og dannelsen af sin nye konservative regering tilkendegivet at hun ville arbejde for et klart og utvetydigt brexit. Men hun har med fuldt overlæg aldrig bøjet sig for presset fra EU om at "trykke på exit-knappen", for hun ville have tid til at sondere terrænet. Og hun er gennem sine egne og sine ministres utallige møder i Bruxelles og EU-landene blev fuldstændigt klar over at der ikke fra EU's side bliver givet indrømmelser ved dørene.
Theresa May kunne derfor i går understrege at kursen er sat mod en totalt brud med EU. "Ikke et delvist medlemsskab af EU, ikke et associeret medlemsskab. Eller noget med at være halvt inde og halvt ude". Briterne forlader såvel det indre marked som toldunionen.
Planen har 12 hovedpunkter.
Regeringen vil:
garantere så meget sikkerhed for folk som muligt,
have kontrol over vores egne love,
styrke Storbritannien, dvs United Kingdom, som unionen mellem England, Wales, Skotland og Nordirland,
fastholde de åbne grænser mod Irland med den frie bevægelighed,
selv kontrollere de folk som kommer til Storbritannien fra Europa (immigrationen),
sikre rettighederne for de EU-borgere der bor i Storbritannien og de briter der bor i EU's medlemslande,
beskytte arbejdstagernes rettigheder således som de er fastsat i EU-lovgivningen,
forhandle sig frem til en dristig og ambitiøs frihandelsaftale med EU,
lave nye handelsaftaler med andre lande,
gennem aftaler fortsætte med at samarbejde med de europæiske partnere om videnskab, forskning og teknologi,
stadig arbejde tæt sammen med europæiske allierede omkring forsvarspolitik,
arbejde for en trinvis implementering til gavn for Storbritannien, EU-institutionerne og medlemslandene.
Den skotske førsteminister Nicola Sturgeon tog omgående afstand. Planen vil være en økonomisk katastrofe for Storbritannien. Den kan ikke lade sig gøre uden at skotterne får mulighed for at vælge en anderledes fremtid.
DR's EU-korrespondent Ole Ryborg taler generelt om at en "ubehagelig skilsmisse venter forude". - Den bliver under alle omstændigheder langvarig og vil føre til meget store ændringer i både Storbritannien og EU. Men om disse ændringer på lang sigt vil være af det gode eller mindre gode, afhænger dog - efter undertegnedes mening - af parternes forhandlingsvilje.
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen jubler ikke over Theresa Mays Brexit-plan: Hun beskriver den som dramatisk.
for både Storbritannien og for Europa. Ligegyldigt hvordan vi vender og drejer det, er det jo en svækkelse af Europa, siger hun. Men selvom hun er ærgrer sig over Storbritanniens udtræden af EU, peger hun på, at verden står overfor udfordringer, som gør, at det er ekstra nødvendigt at stå sammen i Europa - blandt andet indsættelsen af Donald Trump i denne uge. - "Uden at nogle af os helt kender konsekvenserne af det præsidentvalg, er der jo noget, der tyder på, at vi kommer til at se et USA, som kommer til at trække sig væk fra Europa. Vi har en meget aggressiv Putin i Rusland. Vi har et Tyrkiet, som bevæger sig væk fra Europa", slutter hun.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, understreger at det ikke er Storbritannien selv, som er i færd med at bevæge sig ud af det indre marked. Det er EU, som har skubbet landet ud af det - til skade for alle de europæiske lande, som handler med briterne. - "EU har sagt til briterne, at hvis de vil have adgang til det indre marked, så skal de acceptere fri bevægelighed af arbejdskraft fra de øvrige EU-lande". - Partiets næstformand Søren Espersen betegner på twitter den britiske leder som "Europas helt store statsmand":
Modsat fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann (V) der ligeud hævder at "Briterne har sat kursen mod afgrundens rand"!
Men at store ændringer under alle omstændigheder er på vej fremgår også at valget af den konservative italiener Antonio Tajani som ny formand for Europaparlamentet. Det krævede fire lange afstemningsrunder gennem hele tirsdagen inden Tajani i den sidste og afgørende runde vandt med 351 stemmer mod socialdemokraten Gianni Pittellas 282 stemmer.
Det bliver ifølge kommentarer "mere af det samme konservative Europa, hvor markedet kommer før borgerne". For første gang i EU's historie har de konservative og kristdemokratiske partier sat sig på ledelsen af alle de tre vigtigste institutioner i EU. Den luxembourgske kommissionsformand Jean-Claude Juncker og formanden for regeringsledernes forsamling i Rådet, polske Donald Tusk, er også konservative politikere.
Retoriker og afdelingsleder ved Afdeling for Retorik ved Københavns Universitet, Lisa Storm Villadsen
kalder Theresa Mays' tale gennemtænkt. Hun viser handling, styrke og overskud. Hun påtager sig rollen som national leder og en stejl forhandlingspartner med EU. - Hun gjorde det godt. Hun definerer eller omdefinerer resultatet af afstemningen som en meget stærk pro-aktiv international beslutning snarere end en venden sig bort fra omverdenen.
- Hun fremstiller Europa som noget, der var for snævert for briterne. Nu er hele verden blevet deres handelspartner. Både mundtligt og i scenografien for talen signaleres det, at den kommende proces handler om "Global Britain, siger Lisa Storm Villadsen. - Det er dygtigt gjort at vende en forholdsvis kaotisk politisk situation til en enestående mulighed for England til at kunne realisere sit sande potentiale, uhæmmet af Europa og EUs snærende bånd. Hvis man lytter til talen uden at vide frygtelig meget om politik, så bliver Storbritanniens nye situation fremstillet som win-win. Hun fremstiller det virkelig, som om en præmie venter briterne. Og det er et modstykke til det kaos, der fulgte efter afstemningen, hvor blandt andet David Cameron gik af. Nu signalerer hun: Jeg har en plan, siger Lisa Storm Villadsen.
Denne bedømmelse er jeg enig i. Og det er vel at mærke ikke bare Storbritannien der vover ny suverænitet. Det er hele EU der er kommet i opbrud og kan vove det samme, hvis modet ellers er der.
Ejvind Riisgård
Links til:
Den britiske regerings officielle hjemmeside
The Conservative Party
SNP - Scottish National Party (Nicola Sturgeon)
BBC News
The Guardian
The Times
The Sun
Relevante e-bøger fra Jernesalt:
'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.
'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.
Femte September - eksistentielt drama der omhandler problemerne med flygtningekrisen efter den tyske kansler Merkels åbne af EU's ydre grænser 5.9.15. (udg. dato 7.11.16. - pris kr. 25).
Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne
Bøgerne forhandles af Saxo.com
Relevante artikler på Jernesalt:
Theresa May agter at føre Storbritannien ud af EU som vinder (17.7.16.)
Brexit giver foreløbig stor usikkerhed både i og udenfor EU (30.6.16.)
Briterne valgte DET STORE BRUD MED EU - stik mod Camerons ønske (25.6.16.)
Status over året 2016 (29.12.31.)
EU's politikere vil ikke være ved at krisen er dødsens alvorlig (19.9.16.)
EU ændres uundgåeligt, uanset Storbritanniens exit eller forbliven (21.2.16.)
Barack Obama på afskedsvisit i et kriseramt EU (27.4.16.)
Erdogan laver ramasjang i forholdet til Tyskland på grund af en satire (16.4.16.)
EU's aktuelle krise er selve den europæiske humanismes krise (28.3.16.)
Terrorangreb mod EU's vildt pompøse, men reelt svage og kriseramte centralmagt (23.3.16.)
Merkel fortsætter ufortrødent sin splittelse af EU (19.3.16.)
Merkel og Co. sælger EU's sjæl og frihed til Tyrkiets islamister (8.3.16.)
EU trækker magtesløsheden ud (10.2.16.)
Artikler om EU og Europa
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering
Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex
Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)
At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet
Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens
Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien (28.12.09.)
Jernesalts 2009-filosofi
Forord -
Begreber og aksiomer -
Krisen ved årsskiftet 2008/09 -
Verdensbilledet 2009
Livet -
Mennesket -
Sjælen -
Sproget -
Samfundet -
Overordnede politiske parametre
Udfordringen -
Helhedsrealismens advarsler -
Helhedsrealismens anbefalinger -
Efterskrift
Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest
Til toppen
Til forsiden
PrintVersion
Tip en ven
utils postfix clean
|
|
|