utils prefix normal
JERNESALT - larsloekke0214b
ARTIKEL FRA JERNESALT - 04.06.14.
Lars Løkke vandt respit, men Venstres krise fortsætter
Til alles overraskelse endte Venstres historisk lange og afgørende hovedbestyrelsesmøde i aftes og i nat uden afstemning og med det resultat at Lars Løkke Rasmussen forbliver som Venstres formand og Kristian Jensen som næstformand. De gik efter de udmattende forhandlinger - der først sluttede over midnat efter mere end syv timers forløb - til møde med pressen for at vise at de står sammen i krisen og i fællesskab vil prøve at føre partiet videre. Og det betyder først og fremmest at partiet undgår en fuldstændigt ødelæggende formandskamp og formentlig også får lidt mere ro i baglandet (partiforeningerne), men det betyder hverken at tvivlen på Lars Løkkes troværdighed og evne til at genvinde statsministerposten er blevet mindre hos vælgerne eller at han overhovedet vil være i stand til at generobre regeringsmagten. De vælgere der er blevet dybt skuffede over formandens mange sager er næppe blevet overbeviste om mandens habilitet, og det skal i den forbindelse huskes at hovedbestyrelsen i Venstre - modsat landsmødet - ikke er repræsentativt for vælgerindstillingen (små og ubetydelig partiforeninger tæller lige så meget som store og afgørende).
Det karakteristiske ved mødet var at det blev usædvanligt langvarigt uden at noget sivede ud til pressen. Alt tyder endog på at de få ting der via sms-beskeder blev sendt ud fra enkelte mødedeltagere "tæt på ledelsen" var bevidst vildledende - ja, måske ligefrem led i formandens flerdobbelte spin (såkaldt triple-spin) med henblik på at sløre hans egentlige hensigt. Det gælder både historien om at Lars Løkke på forhånd var indstillet på at trække sig som formand, og historien om at han skulle ønske den tidligere forsvarsminister Søren Gade, der nu er direktør for 'Landbrug og Fødevarer' og har forladt aktiv politik, som ny formand i stedet for Kristian Jensen, som vitterligt har modstandere i folketingsgruppen. Begge historier blev lanceret som gule Breaking News af Politikens redaktør Mette Østergaard der i dag må se i øjnene at hun blev narret.
Men ellers synes jeg personligt at det var flot aftenen igennem at se flertallet af kommentatorer bevare kontenancen og åbenlyst erkende at de var ude af stand til at vurdere hvad der foregik på det lukkede Venstre-møde i Odense. Folk som Jens Ringberg, Ask Rostrup, Uffe Tang, Søs Sejrup, Thomas Larsen m.fl. - ja selv redaktørerne Christian Jensen (Information), Anders Krab-Johansen (Børsen), Poul Madsen (Ekstrabladet) og Troels Mylenberg (Fyns Tidende) erkendte at situationen var helt usædvanlig og afholdt sig derfor fra at spå om resultatet.
Det udslaggivende for slutresultat synes at være Lars Løkkes stædighed eller fightervilje, udsigten til en ødelæggende formandskamp, hvis han trak sig, og ikke mindst et sent møde på tomandshånd mellem Lars Løkke og Kristian Jensen. Her synes der at være sket et gennembrud i en klar fælles forståelse for at partiet ikke kunne tåle et formandsskifte eller en formandskamp - men kun kunne undgå ulykkerne hvis Lars Løkke fremover delte magten med sin næstformand.
Den nye ledelsesstil skal føres ud i praksis ved at formanden og næstformanden i den nærmest tid rejser ud i landet til partiforeningerne og får tilslutning til linjen. Det vil uden tvivl berolige en hel del medlemmer. Det store spørgsmål er dog fortsat hvad de skuffede vælgere siger. Vil de vende tilbage til partiet eller vil partiet i kommende meningsmålinger forblive nede på niveau med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti på et sted mellem 20 og 22 procent? Det vil i givet fald føre til et helt åbent spørgsmål om hvilken blok der vinder næste valg og hvilket parti der kommer til at levere statsministeren.
Jeg finder fortsat spørgsmålet uhyggeligt. Det er ensbetydende med udsigten til fortsat politisk og kulturelt dødvande og jammer.
Som jeg skrev for en uge siden anser jeg det fortsat for givet at Lars Løkke Rasmussen har dømt sig selv ude af kampen om at blive landets næste statsminister. Jeg tror ikke på at han - uanset udfaldet af gårdagens hovedbestyrelsesmøde i Venstre - kan genvinde vælgernes tillid. Valget mellem Lars Løkke og Helle Thorning er det værst tænkelig niveau. Og Dansk Folkeparti tør åbenlyst ikke gribe chancen og skabe den fornødne fornyelse. Heller ikke Kristian Thulesen Dahl har det nødvendige historiske perspektiv.
Jeg slutter derfor med at gentage bemærkningen i artiklen fra 29.5.: Hvad der generelt mangler her i landet som i andre europæiske lande er et politisk førerskab der ikke fokuserer ensidigt på økonomiske eller fordelingsmæssige problemer, men ser den politiske udvikling i det store kulturhistoriske perspektiv med en tidshorisont på to-tre tusinde år, altså sådan som den komplementære helhedsrealisme gør det, jvf. Helhedsrealismens manifest (14.2.14.)
Ejvind Riisgård
Relevante artikler på Jernesalt:
Lars Løkkes exit kun et spørgsmål om tid (29.5.14.)
EP-valget en vælgerprotest der ikke kan fortrænges (27.5.14.)
Politisk status II - Danmarks unikke situation (18.3.14.)
Politisk status I - Europa (7.3.14.)
Helhedsrealismens manifest (14.2.14.)
'Venstre, Systemskiftet og Den tredje vej'
Lars Løkke faldt uhjælpeligt igennem (21.10.13.)
Formandsskiftet i Venstre (19.5.09.)
'Den tredje vej' ifølge Anthony Giddens (23.7.12.),
'Den tredje vej' og New Labour under Tony Blair (27.7.12.) og
'Den tredje vej', Fogh Rasmussen og Venstre (30.7.12.).
Artikler om Danmark
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering
Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex
Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)
At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet
Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens
Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien (28.12.09.)
Jernesalts 2009-filosofi
Forord -
Begreber og aksiomer -
Krisen ved årsskiftet 2008/09 -
Verdensbilledet 2009
Livet -
Mennesket -
Sjælen -
Sproget -
Samfundet -
Overordnede politiske parametre
Udfordringen -
Helhedsrealismens advarsler -
Helhedsrealismens anbefalinger -
Efterskrift
Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest
Til toppen
Til forsiden
PrintVersion
Tip en ven
utils postfix clean
|
|
|