utils prefix normal
JERNESALT - khader01
ARTIKEL FRA JERNESALT - 28.1.09.
Naser Khader lykkeligt ude af Liberal Alliance
Da Naser Khader og Anders Samuelsen i maj 2007 brød ud af Det Radikale Venstre og sammen med den udbrydende konservative Gitte Seeberg dannede Ny Alliance fik de stor opmærksomhed i alle medier, fordi de tilsyneladende truede statsministerens og VK-regeringens faste flertal med Dansk Folkeparti.
Tilslutningen blandt andre politikere der var utilfredse med regeringens afhængighed af et indvandrerkritisk parti var ganske stor og sigende. Partiet fik mange medlemmer og ifølge alle meningsmålinger også mange potentielle vælgere. Og endelig meldte flere fremtrædende erhvervsfolk som Lars Kolind og Asger Aamund sig som støtter.
Men valget den 13. november 2007 blev en skuffelse. Partiet fik kun 2,8 % af stemmerne og fem mandater - og det skaffede dem lige akkurat indflydelse, fordi Venstre gik tilbage, men det satte slet ikke nogen stopper for Dansk Folkeparti der klarede sig glimrende.
Og siden gik det støt og roligt ned ad bakke.
Den dybt frusterede og afhoppede venstremand Leif Mikkelsen, der ikke opnåede valg for NA, satte sig for at blive partiformand og få styret partiet i klar liberalistisk retning. Det lykkedes, men fik samtidigt Gitte Seeberg og Malou Aamund til at forlade partiet. Siden førte det også til eksklusion af humanisten over alle humanister i Danmark, Røde Kors' tidligere generalsekretær Jørgen Poulsen.
Nok var nok - i mange henseender. Og morskaben derfor stor.
Partiet skiftede i august navn til Liberal Alliance, men meningsmålingerne gik fortsat den forkerte vej og havnede hurtigt på et stabilt niveau langt under spærregrænsen. Og det kunne hverken Anders Samuelsen eller Leif Mikkelsen holde til. Ej heller partiets nye støtte og pengedonor Lars Seier Christensen fra Saxo Bank. De overbeviste sig selv om at den eneste redning for partiet var at skille sig af med Naser Khader som leder.
Kuppet fandt sted søndag den 4. januar hos Lars Seier Christensen i Holte. Til stede var også partiets landsformand Leif Mikkelsen, næstformanden Marianne Porsborg og pressechefen Lars Kaaber, Villum Christensen der var indtrådt som folketingsmedlem efter Gitte Seeberg - samt naturligvis Anders Samuelsen.
Naser Khader var klar over hvad der var i gære og kom kupmagerne i forkøbet ved mandag morgen at meddele offentligheden at han forlod partiet for at blive løsgænger i Folketinget.
På et pressemøde samme dag præsenterede Anders Samuelsen sig selv som Liberal Alliances nye formand - og han undlod ikke at understrege at det var med blødende hjerte han have besluttet at overtage lederposten. Men det var skam blot sket inden Khader selv havde trukket sig. "Jeg svigter ikke Naser. Han har valgt at forlade mig og Liberal Alliance", lød det. Samuelsen fremhævede desuden at hele ideen til at stifte Ny Alliance var hans - og at det set i bakspejlet måtte siges at være en fejl at han ikke havde påtaget lederposten fra starten.
Lars Seier Christensen, der ikke var med på pressemødet, udtalte senere at han var sikker på at Anders Samuelsen ville blive en fremragende partileder, og også Lars Koling og Asger Aamund hilste lederskiftet velkomment. I partiets bagland var der dog både folk der bakkede op om Samuelsen og folk der meldte sig ud.
Den ihærdige og energiudstrålende Anders Samuelsen har siden forstået at skaffe sig pæn opmærksomhed ved maksimalt at udnytte den fordel det er at blive inviteret til vigtige forligsforhandlinger hos regeringen. Og han forstår også kunsten at placere sig sådan bag de ledende ministre på gangene når de interviewes til tv, at han kommer med på billedet. Men lige lidt hjælper det. Liberal Alliance er i meningsmålingerne dykket helt ned på nullet. Samuelsens og de andre partispidsers bebrejdelser mod Khader for at være for usynlig og for defensiv sætter kun deres egne selvovervurderinger i relief.
Uanset set hvad man kan sige om Khader som partileder og 'reklamefigur' for et parti, så var det ham der var stjernen i det nye parti - den stjerne uden hvilken det ikke har nogen eksistensberettigelse. Liberal Alliance er et inderligt overflødigt parti. Der er ikke brug for et ultra- eller neoliberalistisk parti her i landet, hvor midterpolitikken er blevet sanktioneret af alle pragmatiske partier.
Næsten samtidigt med splittelsen i Liberal Alliance blev Det Radikale Venstre endnu engang ramt af en 'indbildt' udbryderkonge, nemlig da Simon Emil Ammitzbøll forlod sit parti i utilfredshed med Margrethe Vestagers linje. Han bebudede et nyt parti - og det fik senere navnet Borgerligt Centrum, så ingen er i tvivl om at det - i modsætning til Det radikale Venstre - holder sig pænt på den gode brede midte i dansk politik og vil støtte en borgerlig regering. Også Ammitzbøll forstår at placere sig i billedet når tv-fotograferne skyder løs (bl.a. ved Koncerthusets indvielse!) - og hans nye parti fik ganske pæn opmærksomhed i flere dage. Men siden er også dét falmet, hvis man skal tro meningsmålingerne. Ammitzbøll er en af de mange unge håbefulde politikere der lider af psykisk inflation.
Naser Khader selv er derimod næppe at betragte som en færdig mand i dansk politik. Han er blevet klogere - og skal ikke have noget af at stifte et nyt parti igen. Men, understregede han: "Jeg har stadig lyst til at være med i politik. Har stadig lyst til at kæmpe for de ting jeg oprindeligt stod for. Jeg bliver løsgænger nogle måneder, og så finder jeg ud af hvad der skal ske". I den forbindelse afviser han hverken Venstre eller sit gamle radikale parti.
Han gjorde udtrykkeligt opmærksom på at han i sin tid ikke gik ind i politik for at beskytte sine banker (et hip til Lars Seier!), men for værdier. "Hvis Ny Alliance var blevet et værdi- og brobyggerparti, et midterparti, så var det gået. Nu er det et nicheparti, og det kan der godt være plads til - det bliver bare ikke med mig."
Naser Khader er en af de sjældne politikere der kan kaldes en fuldstændigt konsistent person - og en sådan politiker er der hårdt brug for i Danmark, ikke mindst i betragtning af den store krise der netop ikke kun er en økonomisk krise, men i allerhøjeste grad en eksistentiel krise.
Hvis Venstre ville deres eget vel, burde det henvende sig til Khader med en kaldelse til at træde ind i folketingsgruppen. Og hvis Anders Fogh Rasmussen ville sin regering det godt, burde han umiddelbart derefter tilbyde Khader posten som integrationsminister i stedet for en håbløs Birthe Rønn Hornbech. Dét ville være det rette signal til både Dansk Folkeparti og den anden side i tinget.
Jan Jernewicz
Henvisninger:
Lars Seier skal give Ny Alliance klar liberal profil (24.7.08.)
Ny Alliance lettet for Jørgen Poulsens belastning (29.06.08.)
Malou Aamund knækker Ny Alliance (6.2.08.)
Gitte Seebergs fornuftige beslutning (30.1.08.)
Ny Alliance i vital identitetskrise (26.1.08.)
Ny Alliances program mere utopisk end realistisk (31.8.07.)
Ny Alliances utopisk-revolutionerende skattepolitik (28.8.07.)
Opbrud i dansk politik med Ny Alliance? (8.5.07.)
Artikler om Danmark
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Religion
Artikler om Sekularisering
At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Helhedsrealismen
De psykiske grundprocesser
Konsistens-etikken
Til toppen
Til forsiden
PrintVersion
Tip en ven
utils postfix clean
|
|
|