utils prefix normal JERNESALT - eukrise16rItalien

ARTIKEL FRA JERNESALT - 5.12.16.

Folkeafstemningen i Italien sender landet i dyb krise

Søndag var der vigtige valg i både Østrig og Italien.

I Østrig var der præsident-omvalg, idet valget den 22. maj viste sig uholdbart på grund af usikker stemmeoptælling. Men løbet var tæt: 50,35 % af stemmerne gik til den 72-årige økonomi-professor Alexander van der Bellen, der er uafhængig, men tidligere har været formand for De Grønne, og 49,65 % til Frihedspartiets 45-årige ingeniør Norbert Hofer. Denne gang var resultatet klart: 51,7 % til van der Bellen og 48,3 % til Hofer. Van der Bellen havde igen stor tilslutning i Wien, mens Hofer trak mange stemmer i andre dele af landet. Men ind har uden tvivl også spillet at valget i USA af Donald Trump har skræmt en del vælgere fra eksperimenter. De foretrak den mest driftsikre, ældre og erfarne van der Bellen frem for den ret unge, aggressive og uerfarne Hofer, der ydermere også regnes for temmelig racistisk og gjorde den taktiske fejl i den lange valgkamp at være alt for grov mod sin modstander. Han kan sagtens regnes for en populist, der demagogisk lefler for stemninger, fordi han - som det er blevet sagt - ikke siger hvad han mener, men hvad han tror vælgerne helst vil høre. Omvendt har den tidligere meget temperamentsfulde van der Bellen udvist en klog værdighed og tilbageholdenhed og vil formentlig langt hen ad vejen have held til som præsident at optræde som en samlende figur. Det er nu op til Norbert Hofer og Frihedspartiet at vise om de kan få recanche ved det kommende parlamentsvalg. Den regerende kansler er socialdemokrat, men både hans parti og det konservative folkeparti er fortsat svækkede. - Men foreløbigt kan EU ånde lettet op. Østrig er fortsat dybt splittet (bl.a. omkring flygtningepolitikken), og Frihedspartiet fortsat det største parti. Men landet forbliver i unionen.

Anderledes med Italien. Her drejede gårsdagens folkeafstemning sig om en forfatningsændring der ville reducere Senatets størrelse og parlamentariske rolle på en sådan måde at det ville være blevet lettere at danne stabile regeringer, hvis forslaget var blevet vedtaget. Men premierminister Matteo Renzi var så ufornuftig at gøre afstemningen til en afstemning om hans forbliven som regeringschef. Han havde højt og tydeligt tilkendegivet at han ville gå af som regeringsleder, hvis han tabte folkeafstemningen. Og det er den slags en regeringschef eller partiformand aldrig må sige inden en afstemning, for så vil der være modstandere der stemmer nej bare for at komme af med ham - selvom de egentligt går ind for ændringen af grundloven. Det er fx set i Danmark i 1939, hvor en grundlovsændring blev forkastet ved folkeafstemningen, skønt den var vedtaget af alle de store partier i Rigsdagen med undtagelse af Venstre. Men Det konservative Folkepartis daværende formand, Christmas Møller, satte sin formandspost ind på at få grundlovsændringen vedtaget - og så ræsonnerede mange af hans interne modstandere at de jo kunne komme af med ham som formand, hvis de stemte nej. Det gjorde så mange at både grundlovsforslaget og Christmas Møllers formandpost blev forkastet.

Matteo Renzi havde blødt lidt op i sin udmelding inden afstemningen, men denne var så massivt til hans ugunst at han allerede få timer inde i optællingen holdt pressemøde og sagde at han ville træde tilbage. 59,3 % procent af de italienske vælgere stemte nej og 40,7 % ja. Og afstanden blev langt større end nogen havde regnet med. Modstanden kom fra dele af hans eget parti, men især fra det indvandrerfjendtlige Lega Nord og Højres Silvio Berlusconi samt det relativt nye parti 5-Stjerne-Bevægelsen med komikeren Beppe Grillo i spidsen. De fejrede alle sejren hele natten - og de kræver hurtigt nyvalg.

Det skal de imidlertid ikke regne med, for det italienske parlamentssystem er overmåde trægt. Præsidenten (populært kaldt "dommeren") vil sandsynligvis udnævne et forretningsministerium der skal sørge for at få finansloven på plads og tage sig af andre uopsættelige forretninger, men ellers trække tiden ud til et nyt valg. Det vil give fred et stykke tid, måske tage brodden af nejpartiernes succes og navnlig give lidt ro til at få løst de store økonomiske problemer omkring den meget store statsgæld og flere bankers overlevelse. Statsgælden ligger overvejende inden for Italien selv, og risikoen for otte bankers kollaps kan i hvert delvis løses ved hjælp fra Den europæiske Centralbank. De italienske aktier er faldet noget, men ikke så meget som man havde kunnet frygte. Resultatet var nemlig ventet i børskredse.

Hvad der ikke bliver løst er den lave økonomiske vækst og den dertil hørende store arbejdsløshed der især er faretruende høj for de unge. Flygtningeproblemet er også stort. Men man regner ikke med at EU-skeptikerne vil få held til at øge EU-modstanden og eventuelt få vedtaget et forslag om at sende en udmeldelse af EU til folkeafstemning. Et sådant italiensk 'brexit' er hvad 5-Stjerne-Bevægelsen ønsker, men det er ikke umiddelbart aktuelt.

I Bruxelles tager man foreløbigt afstemningsresultatet til efterretning. Men bag kulisserne er man dybt urolige for hvad det kommer til at betyde på lidt længere sigt. Det er trods alt en protest mod systemet og mod EU's dominans, og et forretningsministerium vil kun betyder en udskydelse af nødvendige reformer. Italien er reelt i dyb krise - og dette vil uundgåeligt smitte af på et i forvejen kriseramt EU.

Ejvind Riisgård



Relevante e-bøger fra Jernesalt:

'Den komplementære helhedsrealisme' (opdatering af Jernesalts 2009-filosofi, som udkommer 30.11.13. Prisen fra 2.1.15. er 50 kr.). Udover kapitlerne i 2009-udgaven indeholder e-bogen essayet Religion som emergent fænomen i biologien.

'Højsangen om den menneskelige eksistens' (nyt og afsluttende hovedværk af forfatteren, som udkom 22.11.13.). 358 sider, rigt illustreret. Pris 100 kr.

Femte September - eksistentielt drama der omhandler problemerne med flygtningekrisen efter den tyske kansler Merkels åbne af EU's ydre grænser 5.9.15.  (udg. dato 7.11.16. - pris kr. 25)

Ungdom og Galskab - eksistentielt drama der handler om den galskab der følger med puberteten og som giver mange tilpasningsproblemer.   (udgiv.dato 7.11.16. - pris kr. 25.)

Nærmere om e-bøgerne i oversigten her på siderne

Bøgerne forhandles af Saxo.com



Relevante artikler på Jernesalt:

Østrig lodret splittet ved præsidentvalget  (27.5.16.)

Merkel i stigende problemer med sin flygtningepolitik  (30.8.16.)
Venstrefløjens snæversyn på indvandring er fatal  (7.8.16.)
Erdogan indfører islamisk enevælde i Tyrkiet - og Vesten aner ikke hvad man skal stille op  (24.7.16.)
Theresa May agter at føre Storbritannien ud af EU som vinder   (17.7.16.)
Brexit giver foreløbig stor usikkerhed både i og udenfor EU  (30.6.16.)
Alternativet für Deutschland vækker både bekymring og uforstand   (8.5.16.)
Tolerance forudsætter både frihed og værn af frihed   (30.4.16.)
Barack Obama på afskedsvisit i et kriseramt EU  (27.4.16.)
Erdogan laver ramasjang i forholdet til Tyskland på grund af en satire  (16.4.16.)



EU's aktuelle krise er selve den europæiske humanismes krise   (28.3.16.)
Terrorangreb mod EU's vildt pompøse, men reelt svage og kriseramte centralmagt  (23.3.16.)
Merkel fortsætter ufortrødent sin splittelse af EU   (19.3.16.)
Fri os fra fortsat religiøs forvirring  (16.3.16.)
Merkel og Co. sælger EU's sjæl og frihed til Tyrkiets islamister  (8.3.16.)
EU ændres uundgåeligt, uanset Storbritanniens exit eller forbliven  (21.2.16.)
EU trækker magtesløsheden ud  (10.2.16.)
Godhed som princip bliver altid utopisk ideologi  (21.1.16.)



Artikler om EU og Europa
Artikler om Samfund
Artikler om Eksistens
Artikler om Sekularisering



Redaktion
Essays
Emneindex
Personindex

Programerklæring af 2.6.02.
Jens Vrængmoses rubrik
Per Seendemands rubrik (fra 2005)



At læse Jernesalt
Introduktion til Jernesalts filosofi
Komplementaritetssynspunktet
Modstanden mod komplementaritetssynspunktet

Den komplementære helhedsrealisme
De psykiske grundprocesser
De psykiske fundamentalkræfter
Konsistens-etikken
Etik og eksistens

Livskvalitet (fire artikler) (2002-03)
Ontologi-serie (tolv artikler) (2010)
Virkelighedsopfattelse (syv artikler) (2007)
Religion som emergent fænomen i biologien  (28.12.09.)



Jernesalts 2009-filosofi
Forord  -   Begreber og aksiomer  -   Krisen ved årsskiftet 2008/09  -   Verdensbilledet 2009
Livet  -   Mennesket  -   Sjælen  -   Sproget  -   Samfundet  -   Overordnede politiske parametre
Udfordringen  -   Helhedsrealismens advarsler  -   Helhedsrealismens anbefalinger  -   Efterskrift



Værdimanifest (fra 2003))
Værdimanifest i forkortet udgave
Sagregister til værdimanifest



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  



utils postfix clean
utils postfix normal